Malik Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Witam wszystkich serdecznie :D Od razu przejde do rzeczy. Moj problem dotyczy karty ze stajni Gigabyte'a, model GeForce 6800GT. Problem polega na tym, ze wszystko ladnie chodzi na sterach dolaczonych wraz z karta :) Ale jak tylko zainstaluje nowe stery ( nowsze od w/w tj. 61.76 ) to zaczynaja klopoty, ktore objawiaja sie tak zwanymi freeze'ami w grach :cry: Polega to na tym, ze gra nagle staje tak jakby sie zwiesila, po czym rusza od tego momentu gdzie utkwila. Probowalem innych gier, benchmarkow etc. To samo. W zwiazku z tym zwracam sie do Was :) Czy ktos moze spotkal sie z czyms takim ?? Musze jeszcze wspomniec o jednej rzeczy. Karta na starym sprzecie chodzila super nawet na nowych sterach. Ale jak przesiadlem sie na nowy sprzet to zaczely sie dziac takie rzeczy. Stary sprzet :? Mobo: Gigabyte 7NNXP Proc: AMD BARTON MOBILE 2500 Mem: TWINMOS 2x256MB 400Mhz Nowy sprzet B) Mobo: MSI K8N Neo2 Platinium Proc: AMD64 3000 Mem: VITESTA A DATA 2x512MB DDR600 Chlodzenie : WC ( grafa i proc ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemq Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Może wystepuje jakiś konflikt sprzętowy ?? Pewnie musi to być coś ze softem, jakiego masz Windowsa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 XP Home SP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonyman Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Było to już omawiane sporo razy : a)Przeinstaluj xp i stery od nowa b)Podkręć procka trochę c)Wyłącz w biosie fast writes d)Zmniejsz PCI Latency dla tej karty e)Sprawdź czy nie ma konfliktów w IRQ f)Dokup z 512 mb ramu g)Zainstaluj najnowsze stery do płyty głównej Jak to nie pomoże to znaczy, że grafa ci się z płytą główną gryzie. PS Mam nadzieje, że niczego nie pominąłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Było to już omawiane sporo razy : a)Przeinstaluj xp i stery od nowa b)Podkręć procka trochę c)Wyłącz w biosie fast writes d)Zmniejsz PCI Latency dla tej karty e)Sprawdź czy nie ma konfliktów w IRQ f)Dokup z 512 mb ramu g)Zainstaluj najnowsze stery do płyty głównej Jak to nie pomoże to znaczy, że grafa ci się z płytą główną gryzie. PS Mam nadzieje, że niczego nie pominąłem. 1430229[/snapback] a. system byl na nowo stawiany razem z najnowszymi sterami b. proc jest podkrecony c. musze to sprawdzic :P d. to tez musze sprawdzic :P e. nie ma konfilktu - sprawdzalem f. 1Gb sadze ze spokojnie starczy :) bo tyle mam g. sa zainstalowane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Wiec tak wylaczylem FAST WRITE w biosie - zaladowalem nowe stery i chodzi bez zacinki :) Dzieki za pomoc, sadze ze mozemy zamknac temat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonyman Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 (edytowane) Sry patrzyłem na stary konfig. Czy ta twoja nowa płyta główna nie jest czasem pod nforce 3? Z tego co wiem to na niektórych tak jest i pozostaje zmiana grafy albo płyty głównej. Edytowane 6 Maja 2005 przez Zielonyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Sry patrzyłem na stary konfig. Czy ta twoja nowa płyta główna nie jest czasem pod nforce 3? Z tego co wiem to na niektórych tak jest i pozostaje zmiana grafy albo płyty głównej. 1430364[/snapback] MSI K8N NEO2 Platinium jest na nforce3. Nawet mi nie mow ze jest do wymiany gdyz plyta ma 2 tygodnie. A co do grafy to rowniez jest nowka 4 tygodniowa !!! Wylaczylem ten fast write i jak narazie zero freeze'ow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielonyman Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 To nic tylko się cieszyć :D Ja też tak miałem, ale podkręcenie procka+dodakowy ram załatwiło sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 (edytowane) zainstaluj dx9c - mnie pomoglo, poza tym sprawdz czy dzwiekowka nie ustawiona jest inaczej niz wymaga aplikacja (powinno sie ujednolicic - ale u mnie np to nie zadzialalo, i musialem manualnie)... nawiasem mowiac, czy majac 6800gt grales moze w HL2 (moze i glupie pytanie), ale chodzi dokladnie o scene na dachu (poczatek gry)...czy masz tam normalne refleksy jak w filmach promocyjnych czy graqfike , czyli wszystkie odbicia na kafelkach i dachowkach etc. czy grafa w stylu dx8?? (nikogo nie obrazajac) pozdr Edytowane 6 Maja 2005 przez Bulsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Nie gralem w HL2 wiec nie moge CI odpowiedziec na pytanie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Panowie ja takie pytanie na marginecie co to jest ten fast write?? Nie wiem co to znaczy. Jesli możecie to objaśnijcie sprawe. THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Wiec tak wylaczylem FAST WRITE w biosie - zaladowalem nowe stery i chodzi bez zacinki :) Dzieki za pomoc, sadze ze mozemy zamknac temat :) 1430348[/snapback] Spwodowało to jakiś spadek wydajności :?: zainstaluj dx9c - mnie pomoglo, poza tym sprawdz czy dzwiekowka nie ustawiona jest inaczej niz wymaga aplikacja (powinno sie ujednolicic - ale u mnie np to nie zadzialalo, i musialem manualnie)... nawiasem mowiac, czy majac 6800gt grales moze w HL2 (moze i glupie pytanie), ale chodzi dokladnie o scene na dachu (poczatek gry)...czy masz tam normalne refleksy jak w filmach promocyjnych czy graqfike , czyli wszystkie odbicia na kafelkach i dachowkach etc. czy grafa w stylu dx8?? (nikogo nie obrazajac)pozdr 1430736[/snapback] U mnie to wyglądało jak w stylu dx8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Spwodowało to jakiś spadek wydajności :?: 1434270[/snapback] Patrzac na wyniki benchmarkow to moge powiedziec ze nie spowodowalo spadku wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Mam do dzisiaj to samo mimo że walcze z tym od dłuższego czasu. To wszystko wina gryzących sie komponentów.Wszystkie opisane wyżej sposoby na poprawe faktycznie działają ale tylko w ograniczonym zakresie.Raczej nie rozwiązesz tego problemu - np chyba ze zmienisz plte(lub) grafe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...