Mastiff Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Witam wszystkich! Sprawdziłem sobie ostatnio z ciekawości nagraną przeze mnie płytę w NERO DVD-CD SPEED i... szok! C1 - ok 1600 C2 - ok 50 !!! Wcześniej sprawdziłem tylko pierwszą wypaloną DVD na nowym napędzie ale przez CD CHECK i wyszło 100% OK, więc odpuściłem sobie dalsze testy, tym bardziej, że każda nagrana płtka dawała się odczytać, nawet na stacjonarnym Panasonicu, który kupiłem jak się dopiero mówiło o rozpoczęciu konstruowania nagrywarek DVD. No tak, tyle, że Nero mnie załamał, i sprawdziłem wszystko co do tej pory nagrałem i wszędzie to samo!!! Masakrycznie dużo błędów C1 i C2, na DVD+RW Sony miałem 14000 C1 !!!(jednak płyta czytana jest bez problemu przez napęd). MOJE PYTANIE Czy to jest możliwe, czy może spróbować innym programem Poza tym mam: dwumiesięcznego LiteOna 1653S z firmware CS09 wypalił on ok 10-12 płyt DVD i kilkanaście CD nagrywam na TDK DVD+R x8 (obojętnie z jaką prędkością nagram - jest to samo) płyty innych firm też sprawdzałem Może zmiana firmware na CS0K coś pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 (edytowane) Ja na twoim miejscu martwiłbym się odrobine. To, że pomimo tylu błędów C1 i C2 widzą tę płytkę różne odtwarzacze nie znaczy, że tak bedzie np. za rok. Do archiwizowanie danych na dłuższą metę to nie ma sensu. Dane mogą być nie do odczytania. EDIT: Raczej to nie wina nośnika (choć kto wie...) TDK robią jedne z lepszych płyt. LiteOn ma własny soft do testowania nośników. Jeśli się nie mylę nazywa się KProbe lub K-Probe albo jakoś tak :wink: potestuj nim. Warto też tu looknąć. Edytowane 8 Maja 2005 przez Eskan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...