Skocz do zawartości
Mastiff

Poprawność Zapisu Plyty Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Sprawdziłem sobie ostatnio z ciekawości nagraną przeze mnie płytę w NERO DVD-CD SPEED i... szok!

C1 - ok 1600

C2 - ok 50 !!!

Wcześniej sprawdziłem tylko pierwszą wypaloną DVD na nowym napędzie ale przez CD CHECK i wyszło 100% OK, więc odpuściłem sobie dalsze testy, tym bardziej, że każda nagrana płtka dawała się odczytać, nawet na stacjonarnym Panasonicu, który kupiłem jak się dopiero mówiło o rozpoczęciu konstruowania nagrywarek DVD.

No tak, tyle, że Nero mnie załamał, i sprawdziłem wszystko co do tej pory nagrałem i wszędzie to samo!!! Masakrycznie dużo błędów C1 i C2, na DVD+RW Sony miałem 14000 C1 !!!(jednak płyta czytana jest bez problemu przez napęd).

MOJE PYTANIE

Czy to jest możliwe, czy może spróbować innym programem

Poza tym mam:

dwumiesięcznego LiteOna 1653S z firmware CS09

wypalił on ok 10-12 płyt DVD i kilkanaście CD

nagrywam na TDK DVD+R x8 (obojętnie z jaką prędkością nagram - jest to samo)

płyty innych firm też sprawdzałem

Może zmiana firmware na CS0K coś pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu martwiłbym się odrobine. To, że pomimo tylu błędów C1 i C2 widzą tę płytkę różne odtwarzacze nie znaczy, że tak bedzie np. za rok. Do archiwizowanie danych na dłuższą metę to nie ma sensu. Dane mogą być nie do odczytania.

EDIT:

Raczej to nie wina nośnika (choć kto wie...) TDK robią jedne z lepszych płyt.

LiteOn ma własny soft do testowania nośników. Jeśli się nie mylę nazywa się KProbe lub K-Probe albo jakoś tak :wink: potestuj nim.

Warto też tu looknąć.

Edytowane przez Eskan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi