Skocz do zawartości
Lagier

The Phantom Project

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie... czemu się nazywa to szumnie Fantom Project  :?  heh... zwykły WC tyle że z gotowycz części...

1431295[/snapback]

Kyniek juz nie przesadzaj, sam masz praktycznie WC z gotowych i przedewszystkim bardzo drogich czesci, jak blok czy nagrzewca.

Ale sie zaslaniasz ze to nie jest gotowiec, bo zrobiles u taty bloczek na gpu/nb ;)

Teraz juz dobor elementow w ukladach nie robi na mnie zadnego wrazenia, bo wiekszosc to kopie poprzednich projektow. Liczy sie schludnosc i estetyka, no i to co niezwykle podoba mi sie u Vipa zamierzona badz niezamierzona kompozycja: srebrno-zielona.

Pomijajac ujecia z nieszczesnym czerwonym radeonem wyglada to naprawie swietnie. Dodatkowo na plus wylozenie calego wnetrza gabka.

Natomiast projekt Lagiera pod wzgledem kompozycyjnym i estetycznym niestety nie przypadl mi do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kyniek

AK47,nie patrz na temperatury....tak jak Twoj Asus zaniza temperature o kilka stopni,tak samo Abit zawyza o jakies 10'C :]

1431344[/snapback]

A czy intele nie mają przypadkiem pomiaru temperatur bezpośrednio w procesorze??

BTW - widzę matę wygłuszającą... zdaje się z allegro - dobrze się sprawuje? ja zainstalowałem soebie na jednym boku matę APP :P taniocha ale daje radę :D

BTW : w powieszonej pompce nie występuje problem drgań ;) więc możecie się zastanowić nad małą modyfikacją...

Kyniek juz nie przesadzaj, sam masz praktycznie WC z gotowych i przedewszystkim bardzo drogich czesci, jak blok czy nagrzewca.

Ale sie zaslaniasz ze to nie jest gotowiec, bo zrobiles u taty bloczek na gpu/nb ;)

Teraz juz dobor elementow w ukladach nie robi na mnie zadnego wrazenia, bo wiekszosc to kopie poprzednich projektow. Liczy sie schludnosc i estetyka, no i to co niezwykle podoba mi sie u Vipa zamierzona badz niezamierzona kompozycja: srebrno-zielona.

Pomijajac ujecia z nieszczesnym czerwonym radeonem wyglada to naprawie swietnie. Dodatkowo na plus wylozenie calego wnetrza gabka.

Natomiast projekt Lagiera pod wzgledem kompozycyjnym i estetycznym niestety nie przypadl mi do gustu.

1431388[/snapback]

No tak... BIX3 dlatego mam bo po roku stwierdziłem że chce mić wszystko w budzie a żuka nie dało by rady (dało ale dużo czarowania a ja nie mam talentu) a Storm G4 cóż... dlatego że jest wydajniejszy od mojego najwydajniejszego bloku - stan posiadania takiego bloku skłąnia do dalszych przemyśleń co do konstrukcji własnych bloków :P

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy intele nie mają przypadkiem pomiaru temperatur bezpośrednio w procesorze??

BTW - widzę matę wygłuszającą... zdaje się z allegro - dobrze się sprawuje? ja zainstalowałem soebie na jednym boku matę APP :P taniocha ale daje radę :D

BTW : w powieszonej pompce nie występuje problem drgań ;) więc możecie się zastanowić nad małą modyfikacją...

1431412[/snapback]

ad1 - nie ,zarowno abit,jak asus w inny sposob odczytuja temperature cpu przez co sa takie roznice.Przetestuj sobie jednego procka na dwoch plytach ze stajni asusa i abita i zobaczysz jakie beda roznice (zreszta gdzies na sieci jest tescik gdzie ladnie jest pokazana rzeczywista temp. a wskazania czujek pomiarowych od asusa i abita)

ad2 - maty sa z hardtech.pl i sa sycace :]

(foty jeszcze z AC

http://www.1000lecie.pl/~vip/silent2.jpg

http://www.1000lecie.pl/~vip/silent3.jpg

http://www.1000lecie.pl/~vip/silent4.jpg )

ad3 - u mnie pompka nie wibruje i nie wydaje z siebie zadnego dzwieku (stoi na kawaleczku dodatkowej gabki przez co praktycznie nie ma kontaktu z buda,nie widac tego,ale uwierz mi na slowo...pompki poprostu nie sluchac wcale (przez to tez zapominam ciagle ja wylanczac :]]] )

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma3ek, Kyniek>>>nie odbierajcie im tej radochy. Fakt, że nic wielkiego nie zrobili, pocięli tylko kawałek obudowy, ale jednak włożyli w to trochę pracy.

Tak w ogóle , to mając do dyspozycji takie części, jestem pewien, że każdy z nas złożyłby coś mniej lub bardziej podobnego.

Moja wypowiedź nie służyła umniejszeniu pracy włożonej przez _Vip_a i Lagiera. Chciałem tylko zaznaczyć, że te wszystkie wasze OH i AH i "jakie to śliczne" odnoszą się do najnormalniejszego w świecie WC i w sumie nie wiem czym się tak bardzo podniecacie :wink:

Poza tym klikając na ten topic, dumnie zatytułowany "The Phantom Project", miałen nadzieje zobaczyć coś naprawdę zmyślnego, oryginalnego i jedynego w swoim rodzaju. I delikatnie się zawiodłem :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kyniek

ad3 - u mnie pompka nie wibruje i nie wydaje z siebie zadnego dzwieku (stoi na kawaleczku dodatkowej gabki przez co praktycznie nie ma kontaktu z buda,nie widac tego,ale uwierz mi na slowo...pompki poprostu nie sluchac wcale (przez to tez zapominam ciagle ja wylanczac :]]] )

1431433[/snapback]

Też dobry patent - ja swojego hydroka przestałem słysześ jak go podwiesiłem(wibrował jak telefon z wibratorem) - szczerze mówiąc to z konieczności bardziej - chłodnice, pompkę i zbiorniczek wyrównawczy mam w grórnej części budy nad 2 napędami CD a dolna jest okupowana jedynie przez węże, bloki i zawory(z kompa wychodzą 2 szybkozłączki umożliwiające podpięcie alternatywnego modułu schładzającego wodę z własną pompką - poje....ane :blink: )

co do wyłączania to ja w ogłe nigdy nie wyłączałem pompki - jest to niezdrowe dla pompek akwarystycznych - są zaprojektowanie do ciągłej pracy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ma3ek

a czy ktos mowil ze to jakies fajerwerki?? caly bajer w dokladnosci i estetyce przy super ciszy i wydajnosci dla mnie bomba, a mysle ze u nas z tym az takiej tragedii nie ma

@Kyniek

poprzednia praca moze i byla wporzo tylko zerknij teraz ile miejsca w budzie zyskalem poprawil sie przeplyw powietrza w zprzdou przedtem dolozenie 3go wentyla bylo bezsensem teraz moge to bezproblemowo uczynic pompa ma chlodzenie i dodtakowo zyskalem na lepszej wentylacji budy. Druga sprawa chlodnica tez jest przykrecona do topu budy tylko w inny sposob i tu znowu zyskalem na miejscu

@Ak47

jesli myslisz ze poskladalem ten zestaw zeby skakac do sufitu z radosci (vide: "nie odbieraj im tej radochy") to sie mylisz. Nie wiem jak Ty ale ja nie slinie sie na widok kazdej czesci komputerowej, czesto przylezie jakas nowa karta graficzna procesor itp i lezy kilka dni bo nie chce mi sie po niego schylac :]. First prio w tym projekcie miala byc estetyka, cisza i wydajnosc i tak tez jest. Gwarantuje Ci ze WC nawet z najlepszych czesci mozna spartolic...

co do WCtow skladanych z czesci czyli ze co zamiast BIPa Lada czy Kadet znowu czyszczenie po 1000x i i tak syf... zafajdana pompa weze itd. nie dzieki. A na jakies dlugotrwalem modyfikacje po prostu na chwile obecna ja jak i Cycek nie mamy czasu.

co do tempow od podawanych odejmijcie sobie jakies 7 - 10*C Abiciaki lubia sobie dodac te "pare" stopni :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja - to nie jest super mega mod , ale jednak są ciekawe rozwiązania , i pamiętajcie że nie każdy chce mieć wyróżniający się komputer , IMHO jest styl , co prawda może aluminiowe listewki tu i ówdzie by nie zaszkodziły ;) , ale są ludzie co wolą poprostu wydajnie, cicho i "normlanie" . Zresztą trzeba pamiętać o zasadzie że ... : "O gustach się nie dyskutuje "

a nazwa .. kazdy ma prawo nazwać swój projekt jak chce , nawet dodanie radiatora na mem można nazwać "Mega cool project" wolna wola nie ? ;) do Vipa akurat "Phantom" pasuje IMHO .

I jeszcze trzeba pamiętać że z wiekiem odchodzi chęć katod , diod , okien i innych zbędnych "bajerów"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze trzeba pamiętać że z wiekiem odchodzi chęć katod , diod , okien i innych zbędnych "bajerów"

Heheh, ale koło czterdziestki znowu wraca ochota na gadgety i bajery :>

Widac niektory nie moga zrozumiec, ze chlopaki maja troche wiecej grosza, nie maja czasu i ochoty bawic sie frezowanie, czyszczenie, odkamienianie etc i zainwestowali w drozsze solidniejsze czesci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też dobry patent - ja swojego hydroka przestałem słysześ jak go podwiesiłem(wibrował jak telefon z wibratorem) - szczerze mówiąc to z konieczności bardziej - chłodnice, pompkę i zbiorniczek wyrównawczy mam w grórnej części budy nad 2 napędami CD a dolna jest okupowana jedynie przez węże, bloki i zawory(z kompa wychodzą 2 szybkozłączki umożliwiające podpięcie alternatywnego modułu schładzającego wodę z własną pompką - poje....ane  :blink: )

co do wyłączania to ja w ogłe nigdy nie wyłączałem pompki - jest to niezdrowe dla pompek akwarystycznych - są zaprojektowanie do ciągłej pracy....

1431457[/snapback]

L30ka ma tendencje to wpadania w wibracje ale przy zastosowaniu odpowienio miekkich wezy cale wibracje potrafia byc pochloniete przez wezyki. Za czaso mojej L30 (teraz smiga u Hipka) mialem cell fasty jedne twarde jak cholera wszystko skakalo i wibrowalo wystarczyla wymiana wezykow rowniez cell fast ale juz mieciutki pompa nagle ucichla to samo tyczy sie eheimow swietne wezyki bardzo mieciutkie cala energia rozchodzi sie po wezykach i nigdzie nie zostaje przenoszona nawet jesli waz dotyka jakiegos elementu to i tak jest on na tyle miekki ze energia nie zostaje nigdzie przekazywana bynajmniej nie tak by bylo cokolwiek slychac pomysl nad tym i potestuj

co designu tego czy innego... sa gusta i gusciki jednym sie podoba to drugim co innego mnie juz sie nie chcialo wymieniac budy wlozylem w nia troche pracy posiada szereg usprawnien potrzebnych mi na chwile obecna rowniez juz bym nie chlastal okna bo jest mi to nie potrzebne no ale skoro jest to chyba nie szpeci zbytnio. Osobiscie jesli chodzi o kolorystyke napewno 100x lepiej wyglada to u VIPka czarne PCB syci niestety nie dobieram czesci po ich kolorach tylko po mozliwosciach i wydajnosci a ze AA8XE czy gskille maja taki a nie inny kolor szczerze... ani mnie to ziebi ani grzeje sprzet smiga bezproblemowo i jakies zasoby poweru sa a chyba o to glownie chodzi

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIP -> daje rade ten twoj Black Ice pro ? ;] Ja bym tam wsadzil od razu extreme , tym bardziej ze masz o jeden bloczek wiecej od Lagra :mrgreen:

1432170[/snapback]

Lagiera mistrzu Lagiera... :]

daje rade spokojnie miedzy BIP a BIX jest roznica jakies 2* mozna to zniwelowac obrotami wentyla wiec nie ma to raczej sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kyniek

Tak z ciekawości - jakie macie różnice po między wodą a powietrzem wlatującym i (ewentualnie) wylatującym) z chłodnicy??

BTW: Widze że nie macie filtrów przeciwpyłowych(mam obsesje) mam zdjątko swojej chłodnicy po 9 miechach pracy bez fitrów... widok.... mało apetyczny i conajmniej przerażający... :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości - jakie macie różnice po między wodą a powietrzem wlatującym i (ewentualnie) wylatującym) z chłodnicy??

BTW: Widze że nie macie filtrów przeciwpyłowych(mam obsesje) mam zdjątko swojej chłodnicy po 9 miechach pracy bez fitrów... widok.... mało apetyczny i conajmniej przerażający... :|

1432615[/snapback]

ad 1. szczerze.. nie fiem :]

ad 2. od czasu do czasu warto dmuchnac w chlodnice plucami albo kompresorem ew. odkoorzacz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIP: A Ty przypadkiem nie masz naprawde cieplej wody w obiegu? Bo Chlodniczka w sumie malenka... Dwie poteżne grzalki w kompie, a pompki akwariowe to zbyt duzych temperatur nie lubia... Rozumiem ze termometra do mierzenia temp wody to raczej nie masz, ale jakbys tak looknal organoleptycznie na temperature wezy...

Ps. Nie to zebym sie czepial :) Poprostu ciekawosc.

Ps. 2. Dobra robota Panowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bloczki bloczkami, a woda wodą :) A tak serio to mialem tez tak, ze bloczki temperature w sumie spoko a woda miala kolo 40 stopni... Podobno to dla pompki jest masakra (dolozylem drugi wiatrak na nagrzewnice i jest ok, oba chodza na 7V - woda ~32 stopni). Z tym niszczeniem sie pompki to taka zaslyszana opinia, bo u mnie nic sie nie stalo a z 2 miesiace mialem dosc wysoka temperature. A tak swoja droga wiatrak na chlodnicy na ile V masz puszczony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC jak WC masa fotek by zobaczyc cos co jest przecietne, normlane (poprostu zastanawiam mnie czym sie tutaj tak niektorzy podniecaja? - wezami ehima :lol: ) i masa zachodu wokol jakiegos "projektu"- OCB? bo ja juz nie wiem

swego czasu jak zagladnalem raz na HT i zobaczylem jak ludzie podniecaja sie WC klienta w stylu atman 305, blok orbital (co ciekawsze na poczatku byly problemy z rozkgryzieniem co to jest za bloczek :lol: ) i chlodnica typu opel/lada to az mnie bralo na wymioty nie chce nikomu dojechac ani nic podobnego ale ludzieeee po co podniecac sie czyms takim i to na sile?????? jakby to byl jakis wyczesany w kosmos sys. chlodzenia rozumiem mozna pokazac swoje wc etc. nie robiac wokol tego zadnego zamieszania i huku a najbardziej smieszy mnie to gdy ktos pokaze cos naprawde godnego uwagi i na poziomie - wtedy to zaczynaja mu jechac podpierajac sie uwagami: bo to zle, bo tamto za drogie, bo po co, bo na co etc...

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem do czego pijesz i czemu mial sluzyc ten wybieg "swego czasu jak zagladnalem raz na HT bla bla bla" ,ale dziekuje za uwage :]

1436673[/snapback]

a prosze ja cie bardzo

"czemu mial sluzyc" (o ile mial sluzyc) - to co ja jakos nie wyraznie pisze?

aha tak na marginesie puki co to jeszcze do nikogo nie pije B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ciach!]a gdybym mial do kogos pic (z waszego forum) to zrobilbym pewnie to na waszym boardzie - specjalnie napisalem tak ogolnikowo by nikogo nie urazic poporstu wyrazam opinie na ten temat i na ta beznadziejna sytuacje i kolko wzajemnej adoracji :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wlasnie o to mi chodzi moj drogi...niby tu ogolnikowe wycieczki osobiste sobie robisz ,w ktorych nie chcesz nikogo urazic bla bla bla...ale pytanie...kogo to obchodzi ?

masz problem ,cos sie nie podoba napisz do bravo...to jest topic o moim i Lagiera WC i prosilbym o trzymanie sie tematu....to ze posadzasz kogos o wlazitupstwo,czy jak tam chcesz sobie to nazywac malo mnie interesuje,a to forum juz tymbardziej nie ma nic do tego

kapisz ? czy pisze niewyraznie ? :]

ps. jesio jedno ..chcesz jeszcze sie zapuszczac sie w jakas prywate to zapraszam na PW lub GG (2625571)

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wlasnie o to mi chodzi moj drogi...niby tu ogolnikowe wycieczki osobiste sobie robisz ,w ktorych nie chcesz nikogo urazic bla bla bla...ale pytanie...kogo to obchodzi ?

masz problem ,cos sie nie podoba napisz do bravo...to jest topic o moim i Lagiera WC i prosilbym o trzymanie sie tematu....to ze posadzasz kogos o wlazitupstwo,czy jak tam chcesz sobie to nazywac malo mnie interesuje,a to forum juz tymbardziej nie ma nic do tego

kapisz ? czy pisze niewyraznie ? :]

1436772[/snapback]

lol te ty naprawde kozaka udajesz?

kogo obchodzi tego obchodzi...

a co do tego ze to jest temat o twoim wc i nie tylko - ha ja podalem kolejny przyklad - wiesz takie nawiazanie do tego co sie dzieje w tym temacie :lol:

"czy pisze niewyraznie" - puki co nadajesz TNR wiec wszystkiego idzie sie doczytac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co mu chodzi ?

Uzytkownik przedstawia `dzielo` a `widzowie` omawiaja, oceniaja i sugeruja.

Normalna sprawa.

Taka sama adoracja jest w gronie malarzy, poetow i tuningowcow samochodow.

Jedyny problem widze w tym, ze `chlodzenie wodne` robi sie coraz bardziej hermetyczne, co raz mniej nowatorstwa a coraz wiecej powtarzalnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. jesio jedno ..chcesz jeszcze sie zapuszczac sie w jakas prywate to zapraszam na PW lub GG (2625571)

cholera uprzedzil mnie :D

ok ale oc ty chceasz na gg zalatwiac - to co mialem do powiedzenia - powiedzialem

...ale niebawem sie odezwe <_<

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi