Skocz do zawartości
Lagier

The Phantom Project

Rekomendowane odpowiedzi

Scoon

ty masz jednak problem z rozumieniem tekstu

akurat iloscia postow w tym topicu nie bilem do nikogo :lol: - za duzo bierzesz do siebie ,myslisz ze wszyscy cie atakuja - chyba nie dopuszczasz do siebie mysli ze ktos moze cie najzwyczajniej olac

Lagier

Ten termometr w obudowie to NE001 :D ,przynajmniej tak wyglada

znaczek radioaktywnosci mimo ze powszechny to jednak zawsze fajnie wyglada

rezerwuar takiej wielkosci pod chlodnica jest bez sensu - szkoda na niego miejsca

nie chodzi o problem z odpowietrzeniem ,bo tego i tak nie da sie wykonac do konca

chodzi o to ze rez ma umozliwiac zalanie ukladu i jego odpowietrzenie sie (w czasie pracy uklad sie sam odpowietrza)

a nie wyobrazam sobie jak u ciebie ma on umozliwic zalanie ukladu - trzeba sie bardzo skupic zeby w czasie pracy tak mocnej pompki nie przelac ,ani nie dopuscic do zaciagniecia przez nia powietrza

ciezko tez z odpowietrzaniem jezeli do reza idzie woda z wylotu bloku

poprosu nie widze sensu stosowania takiego reza i to wlasnie napisalem

ja bym to rozwiazal inaczej ,a mianowicie przez rezerwuar z grubego weza (albo rury pleksowj - zalezy jakie ma sie mozliwosci zdobyci) postawiony pionowo - nawet by ciekawie wygladalo

1438733[/snapback]

ad. 1. AMEN

ad 2. widzisz mylisz sie KGB nie mozna zalewac ukladu gdy pompa pracuje gdyz na bierzaco bedzie ciagnela ona powietrze nie chcac ciagnac wody chyba ze bedzie ponad calym ukladem i wlot ssacy bedzie w dnie reza wtedy owszem jest to mozliwe. Uklad zalewam na 2 razy najpierw napelniam reza i wsio co pod nim wlaczam pompe ona przeltacza wode przez blok i chlodnice wtedy wylaczam pompe i dopelniam reza do konca dla mnie bomba rozwiazanie. Co do odpowietrzania dlaczego sadzisz ze jest z nim problem? Pompa bez problemu wypycha powietrze z chlodnicy przepycha przez blok (ktory zreszta sam w sobie jest tak skonstruowany by sie nie zapowietrzac) wpycha do reza a tam wiadomo co sie dzieje... Nigdy nie mialem z tym problemu. Sugerwoalbys inne rozwiazanie polaczeniowe? BTW po choinke Ci wiekszy rez??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pfff...jak dzieci normalnie  :D  :D  :D

podoba sie...fajnie

nie podoba sie...tez fajnie

sa gusta i gusciki...jedni lubia rezy 5,25 inni pojemniki sniadaniowe,a jesio inni rezy z "rury pleksowej" ...proste  :D

1438741[/snapback]

tak

tylko mi chodzilo glownie o to ze teki rez z rury pleksowej to wylot mialby minimalnie nad chlodnica :rolleyes:

Lagier

nie wiekszy ,a wyzszy (i chudy jednoczesnie) :D

wiem ze w chlodnicy zawsze zostaje troche powietrza i male pecherzyki trafiajace na blok beda sie rozbijac - to nie jest zbyt duzy problem bo i tak z czasem powietrze rozpusci sie w wodzie - zasugerowalem tylko zjawisko

co do zalewania to JA to robie na wlaczonej pompce - tylko ze moja pompuje ~10 razy mniej niz twoja :D

no i wlasnie z tym nalewaniem wody do twojego reza to kiepsko bo nie ma do niego dostepu - dlatego wlasnie mowie ,ze sie swieci ,dobrze wpasowany i wogole ,ale malo praktyczny ,a zarazem nie innowacyjny wcale :P

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak

tylko mi chodzilo glownie o to ze teki rez z rury pleksowej to wylot mialby minimalnie nad chlodnica  :rolleyes:

1438758[/snapback]

czyli jednym slowem chciales zastosowac polaczenie w stylu wprowadzonego weza ponad chlodnice z ukladow tzw. bez rezerwuarowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak

tylko mi chodzilo glownie o to ze teki rez z rury pleksowej to wylot mialby minimalnie nad chlodnica  :rolleyes:

Lagier

nie wiekszy ,a wyzszy  (i chudy jednoczesnie) :D

wiem ze w chlodnicy zawsze zostaje troche powietrza i male pecherzyki trafiajace na blok beda sie rozbijac - to nie jest zbyt duzy problem bo i tak z czasem powietrze rozpusci sie w wodzie - zasugerowalem tylko zjawisko

co do zalewania to JA to robie na wlaczonej pompce - tylko ze moja pompuje ~10 razy mniej niz twoja :D

no i wlasnie z tym nalewaniem wody do twojego reza to kiepsko bo nie ma do niego dostepu - dlatego wlasnie mowie ,ze sie swieci ,dobrze wpasowany i wogole ,ale malo praktyczny ,a zarazem nie innowacyjny wcale :P

1438758[/snapback]

no i znowu sie mylisz :) troche nie rozumiem Twojego podejscia po co poruszac jakis problem ktory zazwyczaj ustepuje po kilku godzinach pracy WC?? Zreszta jesli w chlodnicy ziostana pecherzyki powietrza to tak samo na pojemniku pod i nad chlodnica nie ma to znaczenia zupelnego. Idac dalej z zalewaniem ukladu nie ma najmniejszego problemu. Specjalnie dalem luzne weze wiec rezwerwuar spokojnie sie wysuwa na szynach chiefteca. Idac dalej spokojnie napelniam go gdybym go nawet nie wysunal wystarczy waz wlozony w otwor i zwykly lejek. Szybko i przyjemnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to ty zaczales o rezie - JA o tym pisalem w innym watku ,gdzie autor zostal skrytykowany za wyglad swojego WC ,wiec chcialem zasugerowac zeu was tez bynajmniej nie jest idealnie

a umieszczenie twojego reaza to taki problem jak kabel ATX 20pin u Benita - tam nie da sie inaczej poprowadzic (nie przepadam za Benitem ,ale nie lubie gdy ktos krytykuje nie zrobiwszy lepiej ,a jedynie inaczej)

co do reza to nie jest to tragiczny element w twoim WC

najszybciej czeka cie zmiana wezy na czerwone :D ,i w koncu bys ta pompke polozyl/postawil normalnie ,bo wyglada jakby wypadla z koszyka do HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to ty zaczales o rezie - JA o tym pisalem w innym watku ,gdzie autor zostal skrytykowany za wyglad swojego WC ,wiec chcialem zasugerowac zeu was tez bynajmniej nie jest idealnie

a umieszczenie twojego reaza to taki problem jak kabel ATX 20pin u Benita - tam nie da sie inaczej poprowadzic (nie przepadam za Benitem ,ale nie lubie gdy ktos krytykuje nie zrobiwszy lepiej ,a jedynie inaczej)

co do reza to nie jest to tragiczny element w twoim WC

najszybciej czeka cie zmiana wezy na czerwone :D  ,i w koncu bys ta pompke polozyl/postawil normalnie ,bo wyglada jakby wypadla z koszyka do HDD

1438805[/snapback]

ad 1. no kumam tylko to moze byc roznie interpretowane i akurat powod dla ktorego podales stosowanie reza ponad chlodnica jest na tyle blachy ze mozna go zupelnie pominac i generalnie o to mi chodzilo

ad 2. ta wiem wiem pompe mam zamiar przytwierdzic na stale do budy zeby nie walala sie po budzie podczas ew. transportu nie zdazylem tego zrobic jak skladalem uklad a teraz jakos tak czas ucieka ;] :lol: w weekend moze sie za to wezme. A co do kolorow wezy coz zielen tez mi sie nie podoba ale nie kupowalem ich ze wzgledu na kolor tylko na wlasciwosci wiec kolor nie jest tutaj akurat czolowym wyznacznikiem

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat weze to na tyle tani element (w waszym wypadku nie do konca ) ,ze mozna je dobrac pod kolor

bo "wlasciwosci" to sprawa plynna (czytalem ze u EIHAMa takze) - raz sie trafiaja miekkie ,raz twarde

za to kolor ,no hmm : zielen na czerwonym i to jeszcze podswietlone na niebiesko - tragedia

zwlaszcza ze to taki intensywny kolor w stosunku do bladosci plyty i obudowy ,czy nawet jasnych blekitnych radiatorow

JA tu widze tylko czerwone badz bezbarwne weze

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat weze to na tyle tani element (w waszym wypadku nie do konca )  ,ze mozna je dobrac pod kolor

bo "wlasciwosci" to sprawa plynna (czytalem ze u EIHAMa takze) - raz sie trafiaja miekkie ,raz twarde

za to kolor ,no hmm : zielen na czerwonym i to jeszcze podswietlone na niebiesko - tragedia

zwlaszcza ze to taki intensywny kolor w stosunku do bladosci plyty i obudowy ,czy nawet jasnych blekitnych radiatorow

JA tu widze tylko czerwone badz bezbarwne weze

1438867[/snapback]

no widzisz KGB dla Ciebie tragedia ja nawet na to uwagi nie zwrocilem.. za to nie potrafie sobie wyobrazic czerwonych wezy (to dla mnie bylaby tragedia) idealne bylyby przezroczyste ale z cell fastami czy crystalami rowniez targicznie raz trafily mi sie miekkie a naogol twardzizna jak cholera. Dyskutujemy w tym momencie o gustach, a te sa rozne... zreszta na poczatku pisalem na czym glownie sie skupialismy. Na chwile obecna zastanawiam sie nad wrzuceniem pelnej sciany chieftecowskiej ze wzgledu na 2 dodatkowe wentyle z boku a co za tym idzie poprawienie wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz ,jak to zamkniesz to mozesz nawet dac brazowe weze :D - tylko bedziesz musial specjalnie rera podswietlac :P ,bo bez sensu katody zostawiac

a dlaczego dyskutujemy o gustach ??

bo pokazujecie zdjecia by ocenic wasz projekt

a co tu oceniac ? chlodnice kupiona ,czy blok - te elementy maja swoje tematy

poprawnosc zlozenia ? jest poprawnie ,mozna tylko sie do reza przyczepic

jak by nie patrzec to zostaje wyglad (o_O jaki freestyle :D )

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz ,jak to zamkniesz to mozesz nawet dac brazowe weze :D - tylko bedziesz musial specjalnie rera podswietlac :P ,bo bez sensu katody zostawiac

a dlaczego dyskutujemy o gustach ??

bo pokazujecie zdjecia by ocenic wasz projekt

a co tu oceniac ? chlodnice kupiona ,czy blok - te elementy maja swoje tematy

poprawnosc zlozenia ? jest poprawnie ,mozna tylko sie do reza przyczepic

jak by nie patrzec to zostaje wyglad (o_O jaki freestyle :D )

1438886[/snapback]

:mur: a Ty dalej z tym rezem :] ok jest zle i poprzestanmy na tym ;] co do kolorystyki to tak jak mowilem az tak bardzo nie zwracalem na to uwagi u VIPka sprawa uproszczona znacznie byla dzieki czarnemu PCB IC7-G a do tego praktycznie wsio pasuje ;]. Zreszta dla mnie nawet jesli chodzi o kolorystyke wyglada OK. Tobie sie nie podoba sprawa tylko i wylacznie gustu. Co do skladania WC z czesci coz klocki jak klocki nie szukane na zlomowiskach czy po sklepach tylko kupione od producenta zapewniam Cie ze nawet z takich czesci mozna spartolic uklad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem, jak by wygladaly w ukladzie takie weze - klik

Pomijajac ich cene (pewnie do najnizszych nie nalezy) mogyby sie fajnie prezentowac :) Tylko ze jakos nie odczuwam potrzeby testowania tego, przynajmniej nie w tej chwili.

To tak apropos nowosci - bawil sie kiedys tym ktos? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kyniu - daj fotke :) aż mnie to ciekawi :)

1432751[/snapback]

mówisz masz :

Dołączona grafika

to jak z tymi filtrami przeciwkurzowymi?? Będziemy używać czy nie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniu ,a wiesz ze jest cos takiego jak odkurzacz ? :] ....ja co kilka tygodni zagladam do maszynki i jeszcze nigdy nie widzialem takiego syfu...ba...powiem wiecej w kompie od siory ,ktorego nikt przez rok nie tykal bylo mniej kurzu niz u Ciebie :]]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniu ,a wiesz ze jest cos takiego jak odkurzacz ? :] ....ja co kilka tygodni zagladam do maszynki i jeszcze nigdy nie widzialem takiego syfu...ba...powiem wiecej w kompie od siory ,ktorego nikt przez rok nie tykal bylo mniej kurzu niz u Ciebie :]]]]

1440445[/snapback]

co to jest - ale ten żuczek stał sobie na oknie z dala od kompa i nawet jak rurę od odkurzacza przyłorzyłem to powietrze wpadało bokami i mało tego syfu zabierało ze sobą....

skąd wiesz ile kurzu jest w moim kompie?? nie ma go bo za często rozkręcam kompa(ostatnio żadziej) i też czyszczę a chłodniczka mi działała jak kolektor kurzu

teraz na BIX3 też mi się zbierał kurz to odkurzczaem raz potraktowałem - ale musiałem wyłączyć wentyle na czas czyszczenia :/ a teraz jak mam filtry to komp może sobie chodzić a ja tylko filtry odkurzam co tydzień ;) i styka :) chłodniczka czyściutka

BTW: w pokoju nawet dywanów nie mam i odkurzam co tydzień bo jestem uczulony na kurz a chłodniczka to taki filtr :P

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy co komu przeszkadza :] mi przeszkadzają pojedyńcze pyłki... a do żuka nie zaglądalem przez pół roku.... od czasu do czasu przejechałem odkurzaczem po stronie wylotowej - jak widać nic to nie dało....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz... a u mnie nie ma NIC bo niewiele to pojęcie wzgędne... a ni niewiele przeszkadza.... pyłek do też niewiele i też mi przeszkadza.... jedni mają większą tolerancję a inni nie.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ciach!]a gdybym mial do kogos pic (z waszego forum) to zrobilbym pewnie to na waszym boardzie - specjalnie napisalem tak ogolnikowo by nikogo nie urazic poporstu wyrazam opinie na ten temat i na ta beznadziejna sytuacje i kolko wzajemnej adoracji  :mur:

1436750[/snapback]

nawet czytać nie umiesz :lol: . Poprostu cieszyliśmy się razem z nim bo to było jego pierwsze WC , a zresztą jakie kółko wzajemnej adoracji ? :lol: Ktoś Ci powie "good job" i już "kwa" :mur: Zastanów się nad swoimi postami , nie wiem może na brudno w zeszycie napisz , przeczytaj kilka razy ? <_< . Ciekawe czy Twoje pierwsze WC było odrazu z najlepszych częsci ? może i tak , ale niektórych po prostu NIE STAĆ ! A w momencie pierwszego wc nie cieszyłeś się ? nie chciałeś żeby ludzie Ci mówili "dobra robota stary" ? mówię przemyśl dokładnie posty i dopiero pisz...

A no i zapraszam na PW bo i tak już dużo tu nasyfiłeś :] (a ja teraz to robię , więc przepraszam :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poprzedniej rev NB mial w stresie ponad 60'C na pasywnym NB1 i pracowal stabilnie ma fsb250 ,wiec malo mnie interesuje teraz jego temperatura :]]

mam czujke od AG3 wsadzana zaraz obok rdzenia/pod blokiem i wskazuje on 42'C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby nie bylo ze wujek Lagierek spoczal na laurach przedstawiam kolejne wcielenie phantoma zmienil sie ogolny design calego kompa... w sklad zestawu weszla od dawna buda do ktorej wzdychalem ale siakos szkoda mi bylo mojego chiefa w koncu jak widac sie przelamalem ponizej link do malej fotorelacji

CLICK!

pozdroofka

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi