Gość Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Witam I tak od planowania doszło do czynów. Chce kupić nową plytę główną. I tu mam dylemat. Obecnie mam KT133A i nie wiem co brac. Czy KT400 (np Gigabyte - cena około 450 zł bez LAN i innych dodatków) czy moze starszego KT333. Do tego chciałbym pamiątki DDR 333. Pozdrawiam Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Bierz tego Gigabyte , napewno będziesz zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 na benchmark.pl masz test płyt pod socA, tak pierwsze miejsce miał Gigabyte, z resztą sam nad nim się poważnie zastanawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Ale do Athlonow nie bede potrzebne ddr400, bo nie bedzie mial fsb 200MHz. Wiec po co przeplacac za GB, jak mozna pozadnego EpOx'a, a za roznice lepszy ram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Gigabyte albo Epox. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 najlepiej zrobisz jak kupisz dobre mobo gigabyte ,epoxa abita,asusa badź msi na kt333-wszystkie są juz przygotowane pod obsługę procków fsb 333 a kt400 po kij komu???ddr 400 są za drogie a co najwazniejsze nie obsługiwane agpx8 to porażka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 najlepiej zrobisz jak kupisz dobre mobo gigabyte ,epoxa abita,asusa badź msi na kt333-wszystkie są juz przygotowane pod obsługę procków fsb 333 a kt400 po kij komu???ddr 400 są za drogie a co najwazniejsze nie obsługiwane agpx8 to porażka dobrze gada 8) dodam tylko ze kt333 z nowym mostkiem poludniowym (VT8235) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 czytałem że kt400 ma nieoficjalną obsługę magistrali 200 a czytając wasze wypowiedzi nie wiem co o tym myśleć , więc jak jest z tym???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Na THG jest test płyt KT400 i napisali że udało im się zmienić magistrale na 200 bez przetaktowania szyny PCI i AGP więc musiał się uruchomić dzielnik 6 ,a to znaczy że KT400 ma obsługę magistrali 200 i zakupj płyty z KT400 bardziej się opłaca niż KT333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Na THG jest test płyt KT400 i napisali że udało im się zmienić magistrale na 200 bez przetaktowania szyny PCI i AGP więc musiał się uruchomić dzielnik 6 ,a to znaczy że KT400 ma obsługę magistrali 200 i zakupj płyty z KT400 bardziej się opłaca niż KT333 w cale to nie oznacza ze jest dzielnik 1/6 :!: pci wynosi wtedy 40MHz a to jest jeszce do przyjecia BTW na stronce czytalem ze msi kt3 ultra aru uruchomili tez na fsb 200Mhz co nie oznacza ze ma dzielnik 1/6 :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Jeżeli napisali , że cyt."Gigabyte wygląda na mistrza przetaktowywania - jest to jedyna płyta oferująca możliwość taktowania szyny FSB Athlona zegarem 200 MHz bez jednoczesnego przetaktowywania szyn PCI i AGP." to raczej oznacza ,że dzielnik 6 musiał się włączyć ,dla mnie to tak wygląda, chociaż mogę się mylić :D najlepiej jakby wypowiedział się na ten temat jakiś posiadacz takiej płyty i wszystko się wyjaśni :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zadne mobo na kt333 i 400 nie ma dzielnika 1/6!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zadne mobo na kt333 i 400 nie ma dzielnika 1/6!!!!!!!! Moze i ma ale i tak Chipset made in Via tego nie obsluguje :) . Nie wiem jak to jest z Nforce 2 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zadne mobo na kt333 i 400 nie ma dzielnika 1/6!!!!!!!! Moze i ma ale i tak Chipset made in Via tego nie obsluguje :) . Nie wiem jak to jest z Nforce 2 . nforce2 ma "blokade" agp, tzn ze ciagle jest 66MHz bez wzgledy na fsb :P tylko nie wiem jak jest z pci ale chyba tak samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zadne mobo na kt333 i 400 nie ma dzielnika 1/6!!!!!!!!To jak wytłumaczysz to co zrobili na THG???????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zadne mobo na kt333 i 400 nie ma dzielnika 1/6!!!!!!!!To jak wytłumaczysz to co zrobili na THG???????????? Nie trzeba dzielnika 1/6 żeby uzyskać takie FSB :?. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zadne mobo na kt333 i 400 nie ma dzielnika 1/6!!!!!!!!To jak wytłumaczysz to co zrobili na THG????????????a ty dalej swoje 8O zeby osiagnac fsb 200MHz nie trzeba wzale dzielnika 1/6 :!: :!: zobacz sobie tutaj i co, kt 333 ma tez niby dzielnik 1/6 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Nikt ci tego nie wytlumaczy. Jestes duzy wiec mysl :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Extra że nie trzeba mieć dzielnika 6 żeby mieć FSB 200 ale trzeba go mieć żeby przy takim FSB nie przetaktować szyny PCI i AGP o czym cały czas pisze a wy nie czytacie i piszecie w kółko to samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 qrde ten enforce2 mnie ciekawi coraz bardziej - ktoś wie coś z tym pcI??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zadne mobo na kt333 i 400 nie ma dzielnika 1/6!!!!!!!! bo nie łapie tego chipset - wlazłem ostatnio na max league abita - i tam o tym był0 - clock gen at7 max2 ma wsparcie dla 1/6, ale kt400 nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 ja tez mam chrapke na nowa plytke ale waham sie raczej miedzy nforce2 a kt400, tylko problem poleega na tym ze epox na nforce2 jest bez raidai seriala :(, czytalem pare testow nforce2 i tam bylo tylko o blokowaniu agp, o pci nikt nie wspominal, dobre testy sa na ocworkbench i vrzone, sa tam zrzuty ekranow z biosu ale blokowania pci tam nie widzialem:(, choc niewykluczone ze jest tam gdzies:) btw brac epoxa na nforce2 bez raida i seriala czy epoxa na kt400 z raidem i serialem?, thx za opinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zadne mobo na kt333 i 400 nie ma dzielnika 1/6!!!!!!!! bo nie łapie tego chipset - wlazłem ostatnio na max league abita - i tam o tym był0 - clock gen at7 max2 ma wsparcie dla 1/6, ale kt400 nie a at7max2 to niby jest na jakim chipsecie??jak nie na kt400 ten abit jak i wszystkie inne nie ma zadnego wsparcia 1/6!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 ja tez mam chrapke na nowa plytke ale waham sie raczej miedzy nforce2 a kt400, tylko problem poleega na tym ze epox na nforce2 jest bez raidai seriala :(, czytalem pare testow nforce2 i tam bylo tylko o blokowaniu agp, o pci nikt nie wspominal, dobre testy sa na ocworkbench i vrzone, sa tam zrzuty ekranow z biosu ale blokowania pci tam nie widzialem:(, choc niewykluczone ze jest tam gdzies:) btw brac epoxa na nforce2 bez raida i seriala czy epoxa na kt400 z raidem i serialem?, thx za opinie hmm bardzo proste :P jezeli potzrebne (niezbedne) ci SATA i RAID bierz plyte co to posiada jezeli nie (czyt nir potzrebene) to biezrz nforca2 choc pewnie niedlugo Via wupusci kt400a lub cos w tym stylu 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 ja tez mam chrapke na nowa plytke ale waham sie raczej miedzy nforce2 a kt400, tylko problem poleega na tym ze epox na nforce2 jest bez raidai seriala :(, czytalem pare testow nforce2 i tam bylo tylko o blokowaniu agp, o pci nikt nie wspominal, dobre testy sa na ocworkbench i vrzone, sa tam zrzuty ekranow z biosu ale blokowania pci tam nie widzialem:(, choc niewykluczone ze jest tam gdzies:) btw brac epoxa na nforce2 bez raida i seriala czy epoxa na kt400 z raidem i serialem?, thx za opinie hmm bardzo proste :P jezeli potzrebne (niezbedne) ci SATA i RAID bierz plyte co to posiada jezeli nie (czyt nir potzrebene) to biezrz nforca2 choc pewnie niedlugo Via wupusci kt400a lub cos w tym stylu 8) taaa tez tak mysle :), ale pic polega wlasnie na tym czy bedzie ten kt400a bo nforce2 zabki pokazuje dopiero przy obsadzeniu minimum dwoch bankow pamieci, a tak normalnie to jest calkiem przecietny chipset, za to epox na kt400 ma pare fajnych bajerow np podswietlany wentyl na mostku :D, w tej chwili seriala nie potrzebuje ale co to bedzie za rok na przyklad?, decyzja jest trudna :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 ja tez mam chrapke na nowa plytke ale waham sie raczej miedzy nforce2 a kt400, tylko problem poleega na tym ze epox na nforce2 jest bez raidai seriala :(, czytalem pare testow nforce2 i tam bylo tylko o blokowaniu agp, o pci nikt nie wspominal, dobre testy sa na ocworkbench i vrzone, sa tam zrzuty ekranow z biosu ale blokowania pci tam nie widzialem:(, choc niewykluczone ze jest tam gdzies:) btw brac epoxa na nforce2 bez raida i seriala czy epoxa na kt400 z raidem i serialem?, thx za opinie hmm bardzo proste :P jezeli potzrebne (niezbedne) ci SATA i RAID bierz plyte co to posiada jezeli nie (czyt nir potzrebene) to biezrz nforca2 choc pewnie niedlugo Via wupusci kt400a lub cos w tym stylu 8) taaa tez tak mysle :), ale pic polega wlasnie na tym czy bedzie ten kt400a bo nforce2 zabki pokazuje dopiero przy obsadzeniu minimum dwoch bankow pamieci, a tak normalnie to jest calkiem przecietny chipset, za to epox na kt400 ma pare fajnych bajerow np podswietlany wentyl na mostku :D, w tej chwili seriala nie potrzebuje ale co to bedzie za rok na przyklad?, decyzja jest trudna :D nforce2 pokazuje zabki ale tylko przy prockach na magistrali 166MHz, poza tym nikt nie wie co bedzie za rok, takze trudno cos radzic w takiej sytuacji (moze za rok sie kupi mobo pod hammera ktorz to wie :P ), chyba bedziesz musial sam zdecydowac co wziac choc ta blokada agp na nforce2 jest kuszaca :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 najlepiej zrobisz jak kupisz dobre mobo gigabyte ,epoxa abita,asusa badź msi na kt333-wszystkie są juz przygotowane pod obsługę procków fsb 333 a kt400 po kij komu???ddr 400 są za drogie a co najwazniejsze nie obsługiwane agpx8 to porażka dobrze gada 8) dodam tylko ze kt333 z nowym mostkiem poludniowym (VT8235) :P Czy np taki Microstar KT3 Ultra2 (MS-6380E) jest na tym nowym mostku? Cena tej płyty to około 450 zł a za niemal tyle samo mozna miec tego Gigabyte na KT400. I co tu czynić :( Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 najlepiej zrobisz jak kupisz dobre mobo gigabyte ,epoxa abita,asusa badź msi na kt333-wszystkie są juz przygotowane pod obsługę procków fsb 333 a kt400 po kij komu???ddr 400 są za drogie a co najwazniejsze nie obsługiwane agpx8 to porażka dobrze gada 8) dodam tylko ze kt333 z nowym mostkiem poludniowym (VT8235) :P Czy np taki Microstar KT3 Ultra2 (MS-6380E) jest na tym nowym mostku? Cena tej płyty to około 450 zł a za niemal tyle samo mozna miec tego Gigabyte na KT400. I co tu czynić :( Pozdrawiam tak ta MSi jest juz na nowym mostu poludniowym ale uwazaj na msi kt3 ultra2-c, ta mobo ni wspiera fsb 166MHz BTW sam bym sie zastanawial nad tymi plytami, wydajnosc maja bardzo podobna, niemal identyczna, mozliwosci o/c tez takie same, hmm w sumie jezeli chcesz agpx8 to bierz gigabyta jezeli nie potzrzeba ci tego bierz msi (poki co agpx8 prwie nic nie daje), wiem jedno ze nastepnym razem jak bede kupowal mobo to bede sie kierowal cena i tym co oferuja a nie wydajnoscia poniewaz wszystkie mobo w cenie 400-500 pln (mowa o podsawowych wersjach) maja ja niemal identychna, roznica moze 3% albo i nie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 najlepiej zrobisz jak kupisz dobre mobo gigabyte ,epoxa abita,asusa badź msi na kt333-wszystkie są juz przygotowane pod obsługę procków fsb 333 a kt400 po kij komu???ddr 400 są za drogie a co najwazniejsze nie obsługiwane agpx8 to porażka dobrze gada 8) dodam tylko ze kt333 z nowym mostkiem poludniowym (VT8235) :P Czy np taki Microstar KT3 Ultra2 (MS-6380E) jest na tym nowym mostku? Cena tej płyty to około 450 zł a za niemal tyle samo mozna miec tego Gigabyte na KT400. I co tu czynić :( Pozdrawiam Brać tego Gigabyte. Jka cena prawie taka sama to po co się ładowac w KT400 ? ja rozumię aby np. MSI kosztował 350 do 400zł ale jak kosztuje tyle samo co Gigabyte na KT400 to co za sens ładowac się w KT333. Popatrz jeszcze lekko przyszłosciowo. Łatwiej będzie Ci potem opchnąć płytę na Kt400 niż na KT333 (bo to zawsze nowszy chipset) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pps Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 najlepiej zrobisz jak kupisz dobre mobo gigabyte ,epoxa abita,asusa badź msi na kt333-wszystkie są juz przygotowane pod obsługę procków fsb 333 a kt400 po kij komu???ddr 400 są za drogie a co najwazniejsze nie obsługiwane agpx8 to porażka dobrze gada 8) dodam tylko ze kt333 z nowym mostkiem poludniowym (VT8235) :P Czy np taki Microstar KT3 Ultra2 (MS-6380E) jest na tym nowym mostku? Cena tej płyty to około 450 zł a za niemal tyle samo mozna miec tego Gigabyte na KT400. I co tu czynić :( Pozdrawiam Brać tego Gigabyte. Jka cena prawie taka sama to po co się ładowac w KT400 ? ja rozumię aby np. MSI kosztował 350 do 400zł ale jak kosztuje tyle samo co Gigabyte na KT400 to co za sens ładowac się w KT333. Popatrz jeszcze lekko przyszłosciowo. Łatwiej będzie Ci potem opchnąć płytę na Kt400 niż na KT333 (bo to zawsze nowszy chipset) Niby racja, ale pamięci na 400 w testach są równo zjechane - szybciej wypadają np. Samsungi 333. Poza tym oficjalnie odrzucono standard pamięci 400, więc jak dla mnie to bez sensu ładować się w niesprawdzone i mało wydajne (w porównaniu do 333) 400-ki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...