Skocz do zawartości
KsZ'y

Rescue My Maxtor!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Maxtor'ka 40GB, na moim dysku znalazł sie jakiś virus wiec co zrobiłem.. Formata strzeliłem i zainstalowałem na nowe xp-ka profa, ale cosik mi zacinało.. Więc go jeshcze raz sformatowałem i zainstalowałem ponownie.. ;)) No ale nadal problemem jest zacinanie!!!! Qrcze nawet transfer z partycji d na c jest na poziomku ok.1,5MB/s.. :angry: Przepiołem na inną taśme i nadal total low fast!! Może wiecie w czym przyczyna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Przepiołem na inną taśme i nadal total low fast!! Może wiecie w czym przyczyna??

1429653[/snapback]

Nie wiemy, nie rozumiemy co do nas napisałeś.

1) model płyty głównej

2) wersja systemu

3) zainstalowane sterowniki (wersje)

a potem możemy podyskutować.

PS. Włącz DMA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

No to masz takie możliwości:

1) uszkodzona taśma (poruszałeś przy przepinaniu i "załapała")

2) uszkodzony kontroler na płycie

3) windows "zgłupiał" i źle obsługuje pierwszy kanał IDE :D

Albo podpinasz kable byle jak i dlatego raz chodzi a raz ... udaje że działa :lol:

Edytowane przez aTaSerwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Wiesz co, ta płyta nowa nie jest :D masz okazję wymienić na nowszą :lol:

błeee , znwu zapomniałem

Sprawdź BIOS - czy w ustawieniach pierwszego kontrolera jest włączone DMA.

Edytowane przez aTaSerwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W BIOS'ie wshystko OK!! Zauważyłem jeshcze jednoo: zaamknięcie systemu trwa w nieskończonośc więc mu pomagam przyciskiem POWER OFF!! Ale czy możliwe jest by tak nagle bez grzebania przy tym porcie i przy taśmach mogło sie coś spier..... ?? Zwykłe sformatowanie partyucji i zwykła instalacja... Hmmm..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal zacina jak podpinam HDD na taśme PRIMARY, ale po podpięciu dysku na SECONDARY wshystko działa fajnie! Najlepshe jest to że cd-rom'a mam podpiętego na PRIMARY i transfery są na normalnym poziomie jak powinno być...!! Niie rozumiem tegoo... MOże wiecie o co chodzi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze swoich doswiadczen z ecs wywnioskowalem i zauwarzylem jedno>>>>>>na plytach ecs wszystko sie moze zdarzyc, to sa tak spier... plyty i tyle o nich mysle, w zyciu nie kupie ecs nawet nigdy uzywac nie bede nawet jakby za darmo dawali !!!!!! na twoim miejscu pozbylbym sie tego jak tylko najszybciej to mozliwe a w afekcie jakby mnie taka mobo porzadnie wkur... to bym ja ją mlotkiem potraktowal, uwazam ze ecs to zaraza w swiecie sprzetu komputerowegoi tyle :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak proponuje zebys sprzawdzil jakims innym systemkiem >> moze masz win98 to nimsprubuj ale przedewszystkim posprawdzaj czy bios ustawiony dobrze masz (nie miej opcji "hdd block mode" bo to czasem dosc mocno zwalnia dyski) a jak nie to to ci powiem ze kumplowi na ecs wlasnie jak mial wlonczonego smarta w bios to choler... zwalnial dyski wiec go wylonczyl, no curz takie sa plyty ecs :mur: ......wszystko jest mozliwe :angry: , uwierz mi bo mam troche doswiadczenia mimo ze jestem tu nowy na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi