versegv Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Witam. Parę miesięcy temu, kiedy zakupiłem kartę graficzną Winfast Ge Force FX 5900XT okazało się, że mój zwykły zasilacz 300W nie radzi sobie z nią. Podczas gry w Need for Speed Underground 2 komputer sam się resetował. A więc kupiłem nowy zasilacz firmy Q-Tec 500W. Trzeba przyznać, Chieftec czy Enermax to to nie jest, ale nie miałem pieniędzy na markowy sprzęt. Tym razem sytuacja się po cześci powtórzyła. Przez kilka dni grałem w grę Driv3r w rozdzielczości 800x600. Kiedy wczoraj ustawiłem 1024x768, po pewnym czasie gry wyskoczyło mi okienko, iż nie ma wystarczającej mocy dostarczonej do karty i że automatycznie zmniejszono mi jej wydajność. Zdziwienie.. Czy to możliwe, aby zasilacz 500W nie mógł uciągnąć takiego sprzętu? Athlon 1700+ (0,18 mikrona), MSI KT4V, GeForce FX5900XT, 512mb DDR, Dysk Seagate 120GB 8MB Cache, LiteOn 52327S, odtwarzacz DVD firmy Pioneer, tuner TV Aver TVPhone98, Sound Blaster Live! Player 5.1. Częściowo problem rozwiązałem, wyjąłem odtwarzacz DVD, który i tak już ledwo dycha, no i mogę grać swobodnie na 1024x768. Ale to nie jest przecież rozwiązanie problemu. Rozumiem, że problem tkwi w zasilaczu, ale czy mógłby mi to ktoś racjonalnie wyjaśnić, dlaczego taki model nie potrafi sobie poradzić z takim stosunkowo słabym sprzętem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Wystarczy, że byś poszukał trochę więcej informacji o zasilaczach firmy q-tec, to byś wiedział, że 500W to on ma tylko na tabliczce. 3,3V-14A, 5V-25A, 12V-16A: razem 363W, to i tak powinno wystarczyć w sumie, jednak sam sobie odpowiedziałeś (po odłączeniu napędu poprawa). Słaby zasilacz, kup coś markowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 trzeba było brać fortronka ;) poszukaj pożądnej 300etki, będzie dobrze :-) ew. coś z zapasem na potem ;) 1800+ palomino @ 147fsb z 9700pro po oc i enlight 300W ciągnął bez zająknięcia,, wachania idle / load minimalne :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 nie nalezy wierzyc w to co takie dziwne firmy wypisuja na naklejkach...to sa wartosci brane z kosmosu....ten Twoj (pseudo)zasilacz to wyciaga 500W (i nawet wiecej), ale w monecie przepalania sie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
versegv Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 No i mam odpowiedź.. Jednak warto wykosztować się na coś lepszego. Jak myślicie? 360 Wattowy Chieftec uciągnie moje "bydle"? Przewiduję za około pół roku przesiadkę na procesor 64 bitowy AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Jak planujesz 64 bity to przesiądź się raczej na minimum 400W. Dobrze radzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...