szpak Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 wiem ze to juz było ale mam prozbe (kiepski z fizyki jestem) ile ciagnie mi serwer bo starszy sie spienił ze durze rachunki ...a serwer jest taki zasilacz 200w płyta głuówna proc p 133 mz karta sieciowa i graficzna nie ma rzdnych wiatraczków i ile za takie cos chodzace non stop za miesiac trzeba za prad kasy zapłacic ...prosze o pomoc i z górki dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 nie powiem Ci ile to zl, ale podam wzor do wyliczenia - na rachunku znajdziesz sobie cene jednej kilowatogodziny i wstawisz sobie do wzoru. Jednostka ilosci zuzytej eneggii elektrycznej jest kWh - odpowiada energii pobranej przez urzadzenie o mocy 1kW (kilowat = 1000W), przez czas 1 godziny. taka sama ilosc energii pobierze urzadzenie o mocy 100W przez 10 godzin. Mozna smialo przyjac ze twoj kompik pobiera wlasnie jakies 100W to przez jedna dobe pobierze ok. 2.5 kWh. Po pomnozeniu przez 31 daje to 77kWh. A ile dokladnie pobiera taki komp trzebaby zmierzyc watomierzem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 dzieki to powinno mi pomódz w obliczeniu ..chyba nie bedzie tego az tak wiele jak mi tu ojciec wmawiał ze przez jedna godzine ten serwer ciagnie tyle co jak by były właczone 2 zarówki 100-tki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 mysle, ze to cos ciagnie ze 90W moze nawet mniej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Ja bym ci porponowal skombinowac amperomierz. Podlaczyc go do obwodu zasilajacego kompa i odpalic go. Zobacz ile podczas startu systemu pobiera maks. pradu. Potem tylko pomnoz to przez 220V i wyjdzie ci ile watt to ciagnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Ja bym ci porponowal skombinowac amperomierz. Podlaczyc go do obwodu zasilajacego kompa i odpalic go. Zobacz ile podczas startu systemu pobiera maks. pradu. Potem tylko pomnoz to przez 220V i wyjdzie ci ile watt to ciagnie.Tylko, że taki pomiar prądu będzie obarczony ogromnym błędem, gdyż prąd pobierany przez zasilacz impulsowy kształtem przebiegu bardzo odbiega od sinusoidy... Ja proponuję poprostu oszacować pobór prądu, w przypadku mojego serwerka wychodzi tak: procesor P100 - 8W (napięcie obniżone z 3,3V do 2,8V) płyta, pamięć - 5W (pewnie jest nawet jeszcze mniej) karta sieciwa - 2W (producent podaje 1,8W max) karta graficzna - 2W (stara na ISA) dysk twardy - 3W (1GB 2.5" od zepsutego laptopa) straty w zasilaczu - 5W Razem - 25W Dodając do tego moc pobieraną przez terminal SDI i switch (2x5W) otrzymujemy w sumie pobór mocy około 35W, czyli 0.035kW Mnożąc 0.035kW x 24h x 31 (dni) otrzymujemy miesięczne zużycie energii wynoszące około 26kWh. Jeśli chcesz mieć to w złotówkach to poprostu pomnóż otrzymany wynik przez cenę za 1kWh. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 spoko wszystkim dzoieki tylko ze wasze wyliczenia sa dosc rozbierzne nie iwem które sa najdokładniejsze najbardziej przypadły ni do gustu te najmniejsze czyli 26kwh ale niktórzy pisza ze 90 wiec ja juz nie wiem ale powiedziałem ze tak koło 30 kwh a jedna kwh kosztuje ponad 30 gr to i tak całkiem sporo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 spoko wszystkim dzoieki tylko ze wasze wyliczenia sa dosc rozbierzne nie iwem które sa najdokładniejsze najbardziej przypadły ni do gustu te najmniejsze czyli 26kwh ale niktórzy pisza ze 90 wiec ja juz nie wiem ale powiedziałem ze tak koło 30 kwh a jedna kwh kosztuje ponad 30 gr to i tak całkiem sporoNo bez przesady nie cale 10zl na miesiac to nie jest przeciez bogactwo. 2 razy tyle kieszonkowego dostaje w ciagu miesiaca :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 to nie o to chodzi ile !! tylko o fakt ze ja za to płace a oni jeszcze czasem pretesje maja ze net muli i inne bzdury i wysłu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e tego szumu całe noce i jak to by wychodziło 77kwh to by było 25 i wiesz przez rok to juz jest troche zawsze by na jakies piwko było a tak to ja bule za innych tak tez nie jest sprawiedliwie a jak netu nie ma prze 1 h to ju zz geba leca ,...gdy bym wiedział to w zyciu na admina bym sie nei zgodził i z bratem bym sdi nei załozył Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...