robowsky Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 wlasnie tez mam takie pytanie jak posciagac np molex-a?? da sie bez np pozniejszego lutowania???? Ja ściągałem z molexów igłą ;) , i nie musiałem potem lutować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 a mozesz jakos dokladniej??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 (edytowane) a mozesz jakos dokladniej??? Dokładniej to tak jak na tym obrazku :P masz takie blokady z 2 stron od zewnętrznej strony pina, trzeba je wgiąć do środka i jeden z kabli wyciągasz, potem robisz tak z kolejnymi pinami ;) Pamiętaj by nie pomylić kabli jak będziesz potem zakładać molexa, ja wykorzystałem do tego celu taśmę klejącą by nie pomylić kabli. i udało się :D . Trochę jest pracy przy tym ale warto ;). Muszę jeszcze kupić koszulki termokurczliwe i będzie super :) Edytowane 4 Marca 2008 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 (edytowane) Ja jak kiedys zakladalem oploty na kable to zrobilem sobie fajna "maszynke" do wyciagnia pinow z molexow. Wystarczylo rozebrac stara antene skladana :D Wiecie... takie jak sa np przy samochodach rc, kazda nastepna rurka jest mniejsza od poprzedniej. Wystarczylo wybrac rurke ktora na styk nasuwala sie na pina w molexie ;) Nasuwasz do oporu rurke na pina az docisnie skrzydelka i pociagasz za kabel. Szlo jak z automatu :D Edytowane 4 Marca 2008 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 ok dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pintek Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) witam Jesli jest ktos chetny na oplot, to mam do sprzedania 5m Oplot pochodzi ze zrzutki na tym forum, rozmiar chyba 9mm jesli mnie pamiec nie myli, bo kupiłem go kawał czasu temu i od tej pory lezy nie używany i się kurzy a moze sie komus przydac Chetnych prosze o wiadomosc na PM PS. oplot firmy http://www.helukabel.pl/abc.php?func=2&...e=2a&id=172 3-9mm Edytowane 15 Marca 2008 przez pintek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 ja taki miałem od początku w moim cheefteku ale mam na razie starą bude nic nie widać więc tak jest burdel w kablach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Mam pytanie czy taki Oplot bedzie dobry http://www.allegro.pl/item439143052_oplot_...icy_5mm_1m.html zakres to niby 4-9mm jest tez http://www.allegro.pl/item440058307_oplot_...icy_4mm_1m.html 3-7mm który bedzie lepszy na kable od zasłki czy wogóle ten oplot sie nada? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Ja mam oplot 4-8 właśnie nylonowy :wink: i ten chyba jest najlepszy d pojedynczych kabli :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 O lol :D Masakrycznie :D Że też Ci się tak chciało :D Prezentuje się bardzo ładnie, trzeba przyznać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 No nie chciało mi się ale jak zobaczyłem jak to wygląda po skończeniu, byłem z siebie zadowolony :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 (edytowane) @seba84_2005 nie no super robota(pokaż cały - juz nie musisz zobaczyłem twój klop:D) teraz mógł byś go jeszcze zaciskami szczepić a może i nie .... czym najlepiej zgrzewać opaski termokurczliwe?i jak najprościej zdjąć ta duża wtyczkę ATX?bo trochę tam kabelków jest :) no i dręczą mnie jeszcze te bałem molexy itd malować je chyba nie za bardzo a na allegro nie widziałem do kupienia czarnych! Edytowane 1 Października 2008 przez d4r3kdmf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 @seba84_2005 nie no super robota(pokaż cały - juz nie musisz zobaczyłem twój klop:D) teraz mógł byś go jeszcze zaciskami szczepić a może i nie .... czym najlepiej zgrzewać opaski termokurczliwe?i jak najprościej zdjąć ta duża wtyczkę ATX?bo trochę tam kabelków jest :) no i dręczą mnie jeszcze te bałem molexy itd malować je chyba nie za bardzo a na allegro nie widziałem do kupienia czarnych! molexy masz w cooling.pl a oplot zagrzewalem zapalniczka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 "oplot zagrzewalem zapalniczka" tak myślałem ... a co do molexów to 5zł sztuka za takie gó** tak nie za bardzo opłacalne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spiegelmann Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Mam pytanie czy taki Oplot bedzie dobry http://www.allegro.pl/item439143052_oplot_...icy_5mm_1m.html zakres to niby 4-9mm jest tez http://www.allegro.pl/item440058307_oplot_...icy_4mm_1m.html 3-7mm który bedzie lepszy na kable od zasłki czy wogóle ten oplot sie nada? Pozdrawiam ja wlasnie skonczylem oplatac oplotem 4mm. kupowalem wlasnie na tej aukcji http://www.allegro.pl/item440058307_oplot_...icy_4mm_1m.html 15m. musze przyznac ze wyglada to teraz bardzo fajnie ale jest jeden minus takiego rozwiazania- uklada sie to bardzo kiepsko bo kable w oplotach sa strasznie sztywne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) @spiegelmann wykupiłeś prawie wszystko :D ile ci poszło kabla?I czy wszystkie kable upchałeś bez problemu głównie pytam tu o o najgrubszą żyłę kabli tą od zasilania mobo?.. Sztywne mówisz może oplot większy trzeba było wziąć ja wziąłem trochę tego(4mm) i tego(5) zobaczymy zdam relacje ewentualnie foty umieszczę :) Edytowane 2 Października 2008 przez d4r3kdmf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spiegelmann Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 @spiegelmann wykupiłeś prawie wszystko :D ile ci poszło kabla?I czy wszystkie kable upchałeś bez problemu głównie pytam tu o o najgrubszą żyłę kabli tą od zasilania mobo?.. Sztywne mówisz może oplot większy trzeba było wziąć ja wziąłem trochę tego(4mm) i tego(5) zobaczymy zdam relacje ewentualnie foty umieszczę :) heheh oni te oploty co chwile wystawiaja, poza tym mozna kupic u nich przez www sklepu a nie allegro gdzie wystawiaja malo sztuk. zasilke juz mialem cala w oplotach, teraz robilem wszystkie pozostale kable w budzie czyli: -przejsciowke 20-24pin (link), to to dranstwo sztywne -wentylki (7szt) + przedluzki do kontrolera obrotow -kable do plyty (reset, power, hdd led itd) -kable usb do panelu w budzie i z 15m zostalo kolo 2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Te wentyle ci chyba większość oplotu pochłonęły(7sztuk hoho) :D a sztywne to draństwo bo oplot za mały jestem pewny na 100%:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 hmm, a widzial ktos oploty metalowe ? Takie srebrne, jak w kablach. Widzialem to na jednej modyfikacji, wygladalo to cudownie. Ale jakos nie moge trafic na to nigdzie. Gosc mial to na rolce nawiniete, kilka metrow oplotu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 http://galeria.shackit.pl/virtualrain/slide.html tu ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) o wlasnie o ten mod mi chodzilo Oploty metalowe i zlaczki zaciskowe to jest to :) gdzie to kupic bo na ebayu nie ma a ja nie wiem jak to szukac po angielsku :) Edytowane 24 Listopada 2008 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 wiecie moze gdzie mozna dostac biale oploty ? z gory dzieki za odp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 W piątek postanowiłem zrobić oploty mojemu Chieftecowi, użyłem liny nylonowej (koszt ~20 zł), wygląda to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Mi to przypomina kable do piekarnika :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 To teraz musze w budzie zrobić okno i wstawić taki termometr jak w piekarniku :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wie moze ktoś gdzie można dostać tanio opot 3mm bialy ? Szukam i szukam i cieżko coś znaleść, znalazłem ale tylko o splocie 1x1 a nie 3x3 lub chociaż 3x2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Pozwolicie, że odkopię temat by nie zakładać n-tego wątku. Zacząłem oplatać sobie zasilacz za pomocą paracordu białego i białych termokurczek. Interesuje mnie czy znacie jakąś technikę oplotu bez użycia termorkurczek? Gdzieś wyczytałem, że można w ten sposób oplatać, jednak nie znalazłem zdjęć i opisu. Ewentualnie stosujecie jakieś inne dobre/nowe metody oplatania kabli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Możesz przyciąć termokurcze na taką długość, by nie wystawały poza złączkę. Albo użyć jakiegoś kleju/silikonu od środka, by przykleić oplot przy styku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Przyklejanie oplotu raczej odpada, ale dzięki za info. Znalazłem pewien sposób z podwiązaniem oplotu do pinu na tej stronie:http://forum.benchmark.pl/topic/39885-tutorial-estetyczne-oploty/?p=481609 Wygląda na ciekawe rozwiązanie. W moim przypadku i tak usuwam 7-żyłowy splot z środka, który można użyć do podwiązania.Spróbuję jak to wychodzi w praniu i dam znać. EditZrobiłem 4 pin bez użycia kleju. Wyszło chyba nieźle: Tak się zastanawiam, czy oplatanie w ten sposób jest bezpieczne? Jakaś iskra i będzie ogień? Rurki to zawsze izolacja... Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Melampus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Te materiały są taaak łatwopalne, że nawet bym sobie tym nie zawracał głowy. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...