Skocz do zawartości
remix122

2x512 Czy 2x1024 ? ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Zastanawiam się nad kupnem pamięci. Ale nie wiem jakie wybrać :-|

Moimi faworytami są:

Kingston DDR 2 x 1024MB PC-400 (KVR400X64C3AK2/2GDC) CL3

Kingston HyperX DDR 2x 512MB PC-400 (KHX3200ULK2/1G) CL2

A moje pytanie brzmi:

które z nich wybrać czy lepiej jest mieć więcej pamięci o wolnych timingach czy mniej ale zato o lepszych tymingach?? Czy to jest tak bardzo ważne?? Aha i które lepiej będą się podkręcać??

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy do czego bedziesz uzywac pamieci.Do krecenia lepsze sa kosci 512MB. Jak nie korzystasz z jakis programow ktore wymagaja wiecej niz 1GB ramu (obrobka video itp.) to dla mnie odpowiedz jest prosta 2x512MB. Roznica miedzy CL2, a CL3 w wydajnosci jest juz spora na korzysc tej pierwszej, a przy O/C jest juz bardzo duza. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moje pytanie brzmi:

które z nich wybrać czy lepiej jest mieć więcej pamięci o wolnych timingach czy mniej ale zato o lepszych tymingach?? Czy to jest tak bardzo ważne?? Aha i które lepiej będą się podkręcać??

pamieci nigdy za duzo, i nie wazne czy grasz, czy cos liczysz, czy obrabiasz...

szybkoscia pamieci nigdy tez nie nadrobisz jej braku.

obecnie siedze na patriot 2x1024MB 2,5-3-3-6 1T @ 210MHz , wczesniej byly to geil ultrax 2x512MB 2-3-3-6 1T @230MHz, efekt to spadek wydajnosc w grach ponizej 2% i dotyczy to tytulow gdzie framerate byl w granichac 100fps, ponizej 50fps roznica to jakies <0,5%, a co zyskalem ot np. silent hunter 3 w koncu dziala jak powinien, zadnych dziwnych przyciec :) o korzysciach w progr. graficznych i render. nie wspomne...

tak wiec jezeli nie bawisz sie w jakies OC pamiatek i nie walczych o jakies MB/s, tylko zalezy Tobie na komforcie pracy zdecydowanie 2x1024MB...

btw: chce ktos kupic te geile? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi