Werbin Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Witam wszystkich Mam taki problem mianowicie mam w sieci połączone 2 kompy długość kabla utp 5 ok 80 metrów po 2 stronach sa sieciówki gigabitowe ale niechcą działac tz. działaja na 10 lub 100 co może byc przyczyna że 1000 niechcą ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahor Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 prawdopodobnie masz zly kabel :) na skretnce 5e (lub gorszej) gigabit ci nie pojdzie... a jesli masz odpowiedni kabel to sprawdz jak jest on zarobiony, przy gigabicie fuszera nie przejdzie jak przy 10/100, papa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Ja tez sie nie spotkałem, żeby gigabitowa siec chodzila na taki dystans. Pierwsza sprawa kabel, min kat 5e a chyba jest tez 6, mozna na zwyklym ale na male odleglosci. Po drugie przy gigabicie dane sa przesylane wszsytkimi zylami (tzn parami dokladniej), czyli zwroc uwage na koncowki, musza idealnie wszsytkie stykac, dodatkowo staraj sie jak najmniej rozplątac, gdyz interferencja jest duzo większa. Jesli ci to nie jest niezbędne, np rozdzielasz lacze 0.5mbita, to moze zostań przy 100mbitach, bedziesz mial mniej problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...