Skocz do zawartości
Cezar708

Nie Moge Stworzyc/zapisac Do Pliku

Rekomendowane odpowiedzi

tworze katalog:

if(!file_exists($dir)){	mkdir($dir, 0777);	chmod ($dir, 0777); // ta linijka bo nie wiem dlaczego $dir od razu nie ma 0777}
katalog tworzy sie znakomicie (serwer pod UNIX'em), problem polega na tworzeniu pliku w tym katalogu... a mianowicie:

$path_to_file = $dir."/plik.txt";fopen ( $path_to_file, 'w+');
oczywiscie plik sie nie tworzy i nie mam pojecia dlaczego

nadmienie, ze probowalem rowniez takich sztuczek jak:

fopen ('ftp://user:pass@ftp.mojadomena.pl/my_dir/plik.txt', 'w+');// lubfopen('http://www.mojadomena.pl/my_dir/plik.txt', 'w+');// lub fopen($_SERWER['DOCUMENT_ROOT']."/my_dir/plik.txt", 'w+');
..i nic :unsure:

nawet jesli stworzylem plik poprzez klienta ftp, i probowalem go otworzyc za pomoca fopen to i tak rezultat byl taki sam

nie wiem co robic... pomozcie

oczywiscie nie mylilem sie w nazwach plikow (np Case Sesitive) ani nie mylilem sciezek dostepu, mysle ze moze problem jest po stronie serwera... moze serwer nie ma mozliwosci zdalnego tworzenia plikow, jesli sie z podobnym probleme spotkaliscie do dajcie zblakanemu 'programiscie' PHP swiatelko w jego wielkim, dlugim i ciemnym tunelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdziłem u mnie i kod

<?php$dir='katalogtweek';if(!file_exists($dir)){mkdir($dir, 0777);chmod ($dir, 0777); // ta linijka bo nie wiem dlaczego $dir od razu nie ma 0777}$path_to_file = $dir."/plik.txt";fopen ( $path_to_file, 'w+');?>
zrobił co miał zrobić...

może serwer Ci php nie obsługuje?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wlaczony jest prosty tryb php lub cos takiego(chyba sie zwalo Safe PHP, czyli na polskie bezpieczny PHP ale nawet reki nie dam). Tryb ten blokuje bodajze tworzenie plikow. Cos takiego jest na serwerach friko.

Pozdrawiam, Piterus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piterus90 napisał(a):

Moze wlaczony jest prosty tryb php lub cos takiego(chyba sie zwalo Safe PHP, czyli na polskie bezpieczny PHP ale nawet reki nie dam). Tryb ten blokuje bodajze tworzenie plikow. Cos takiego jest na serwerach friko.

1432184[/snapback]

Masz racje jest cos takiego jak Safe PHP i na pewno blokuje tworzenie nowych plikow.

Mam teraz kolejny problem... jak to wylaczyc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cezar708 napisał(a):

No tak... napisalem do Admina... dopiero odpisal...

poinformowal mnie, ze safe_mode jest wylaczony...

czy macie jeszcze jakies pomysly...

bo jak to Tym mysle to: #$^&$#*&  :mur:

1436773[/snapback]

Może spróbuj utworzyć plik o zerowej długości i dać mu odpoiednie atrybuty , ew. spróbuj pzrestestować skrypt na lokalnym komputerze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi