Gość RamzesXXXII Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Witam Jestem zmuszony ;) wykonac siec WLAN w domu (2 kondygnacje) jakoze beda do tego mogly sie podlanczac notebooki jak i stacjonarne kompy . Oczywiscie ilosc uzytkownikow nie przekroczy 4. Do domu mam dostarczany internet rowniez poprzez siec WLAN (antena zewnetrzna z kablem H155 (taki okragly :) )). Do postawienia sieci potrzebne byloby (wedlug mnie): - punkt dostępowy działający w trybie klienta (APClient) - moj wyborl padl na:D-link DWL-900AP+ - oraz ruter bezprzewodowy D-link DI-614+ (ostatecznie DI-714P+) Chodzilo by o mniej wiecej konfiguracje taka jak na stronce : http://www.dipol.com.pl/bib88.htm w "Wariancie III". 1. Czy przy takim ustawieniu (jak na wyzej podanej stronce) Kabel H155 zamiast do karty bezprzewodowej(obecnie) w komputerze podlanczam w miejsce anteny w DWL-900AP+ , a nastepnie linkuje kabelkiem DWL-900AP+ i D-link DI-614+ (DI-714P+) ?? 2. Co myslicie o tak zbudowanej sieci ?? 3. Czy osprzet ktory wybralem jest dobry ?? 4. Czy zasieg DI-614+ jest wystarczajacy aby pokryc dom bez rzadnych dodatkowych anten ? 5. Czy dalo by sie jakos ominac AC (punkt dostępowy działający w trybie klienta) aby obnizyc koszty ?? 6. Czy da sie taka siec zabezpieczyc (w jaki sposob) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RamzesXXXII Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 (edytowane) Moze niekt nie wie o czym mowie :P i dlatego zamieszczam obrazek ktory powinien wyjasnic o co chodzi: Edytowane 7 Maja 2005 przez RamzesXXXII Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 zmniejsz troszku ten obrazek bo sie forum rozjechało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RamzesXXXII Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Obrazek na rzyczenie pomniejszony :D ale wolabym jakas odpowiedz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 1 - tak, ale crossem, poza tym nie wiem po co Ci AP z opcja routera skoro nie masz neostrady, albo innego DSL'a?? 2 - moze byc, ale moze byc marnie, jak ma przechodzic przez iles sufitow i scian. WLAN sie dobrze sprawuje przy otwartych przestrzeniach, a nie przy probach forsowania kolejnych scian. 3 - OK, tylko nie rozumiem, po co Ci ten router, chyba pomyliles pojecia akurat w tym wypadku 4 - Zalezy co to znaczy caly dom, jezeli masz naprawde duzy pokoj i w nim 4 kompy to bez problemu. Jezeli kazesz przebijac sie antenom przez 5 sufitow i 2 sciany to nawet najsilniejsza antena nie pomoze 5 - akurat w tym przypadku nie, jeden pracuje w trybie AP-Client (DWL900) a drugi w trybie AP, oba polaczone crossowanym kabelkiem RJ45 6 - Kazda siec sie da, poprzez np klucz WEP, i wylaczanie rozglaszania SSID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RamzesXXXII Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Zadnego DSLa ani NEO nie mam. Jak napisalem do domu net dostarczany jest droga radiowa. Na budowie sieci nie zabardzo sie znam, i dlatego korzystalem ze stronki: http://www.dipol.com.pl/bib88.htm tam pisze ze router potrzebny jest wtedy gdy admin z zewnetrznej sieci nie przydzieli wiecej adresow ip. Niestety u mnie taka sytuacja jest. Co do zasiegu. Bez przesady na drodze do kazdego kompa napewno nie bedzie wiecej niz jedna sciana/sufit (ok. 30cm) Takze mysle ze nie powinno byc zle ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Zamow w jakims sklepie internetowym sprzet i sprawdz. W ciagu 10 dni mozesz zwrocic bez podania przyczyny. Moj kumplel tak zrobil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RamzesXXXII Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 tyle ze tyle kasy nie mam, a sprzet z allgro chcialem zamowic :-| :-| :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) a czemu nie kupisz drugiego 900+... po kiego grzyba ci router jak z powodzeniem to załatwi zwykły AP... jesli po drodze masz tylko po jednej murowanej scianie (mam nadzieje że nie żelbetowej) to dla pewnosci pusc na dom dookólną albo sektora gdzieś w narożniku budynku... no i jesli zależy ci na gotówce to postaraj sie gdzieś wypożyczyć sprzęt do testów a jesli do tego chcesz doąłczyć jakiś komp kablem to wstaw switcha miedzy te dwa AP i po sprawie... 900+ - 250zł switch - 75zł (5 portów) antenka dookólna od ok. 100zł... Edytowane 9 Maja 2005 przez morion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Zadnego DSLa ani NEO nie mam. Jak napisalem do domu net dostarczany jest droga radiowa. Na budowie sieci nie zabardzo sie znam, i dlatego korzystalem ze stronki: 1433640[/snapback] Ale na dipolu oni o jednym a Ty o drugim. Router to dosc zlozone pojecie, a w przypadku AP z routerem oznacza to nic innego jak AP z mozliwoscia dzielenia neostrady lub innego DSLa nic wiecej! Jak jedna sciana to nie powinno byc problemow. No chyba ze zbrojona ... To wtedy sygnal ma ciezej do przebicia sie :mur: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RamzesXXXII Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Czyli wedlug was powinienem wziac 2x DWL-900AP+ i wtedy jeden posluzy jako klijent (w miejsce antenki dolanczam kabel od mojej zewnetrznej) a drugi bedzie mial normalna funkcje AC. Teraz dobrze mysle ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Chyba AP a nie AC. Tak dobrze myslisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 (edytowane) a czemu nie kupisz drugiego 900+... po kiego grzyba ci router jak z powodzeniem to 1434935[/snapback] czy chodzi o coś takiego jak DWL-900AP+ ? Jaka jest najtańsza konfiguracja sieci domowej jeśli 1)Jest w niej tylko Laptop i PC 2) Internet jest dostarczony poprzez sieć kablową do PC 3) Chcem aby możliwe było korzystanie z internetu przez Wirless LAN na laptopie bez konieczności włączania PC (PC ma kartę sieciową a laptop WLAN) 4)Sieć jest w mieszkaniu w bloku (z wielkiej płyty , maksimum 2 ściany do pokonania w tym 1 z żelbetonu ) pozdrawiam Edytowane 11 Maja 2005 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...