Skocz do zawartości
stop1990

Blue Screen ... Bardzo Często ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem: średnio co kilka godzin moj komputer sie zawiesza badz resetuje (blue screen). Objawy sa tekie ze coraz wolniej zaczynaja chodzic aplikacje i rozne okna i nagle "blue screen" (na ekranie kontrolnym "blue screen" pisze ze blad przy odczycie z pamieci i dalej podaje numery bledu). Probowalem na podstawie numerow bledow znalesc w czym to jest przyczyna i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi... wydaje mi sie ze to wina pamieci RAM - 512 MB Nanya PC 2700 @ 333. Ani procek ani pamieci nie sa podkrecone. Procem to 2,4 Pentium IV @ 533 a plyta glowna to P4PB 400 z wersja Biosu 1.13a (Bios niedawno aktualizowalem wlasnie na najnowsza wersje tj 1.13a).

Moje pytanie to czy jest to wina pamieci czy moze plyty glownej ??

Dodam jeszcze , ze mam 2 zasilacze bo myslalem na poczatku ze to moze zasilacz ale wymienilem na nowiutki zasilacz i nadal to samo.

Moj system to Win XP Pro.

Edytowane przez stop1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhehe, to czemus mocniejszego nie qpil? 360, 380, 420???

1432089[/snapback]

ta 300 Modecoma spokojnie to pociągnie.

ja obstawaim na pamieci, sam pisze

Nanya PC 2700 @ 333

Jedyne co to obnizyc max czasy dostepu, ustawic na 266 przetestowac memtestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Moja sugestja, zapuść memtesta jeżeli nie wykryje błędów w pamięci to prime95 jak poprzechpdzi bez błędów to być może wina płyty... chociaż do takiego stwierdzenia to droga daleka może lepiej format c: /u na nowo system postawić, albo linuxa odpalić choćby z płyty i zobaczyć czy się zwiesi/bluescren, bo najprościej napisać że to płyta/proc/pamięć a wina może być po stronie oprogramowania...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no faktycznie, moj komp sie zadowala megabajtem 350W :D, wiec tutaj 300 moze wystarczyc

1432304[/snapback]

współczuje twojemu PC

Megabajty to jak wiadomo "płonie ognisko w lesie..."

a ty mu jeszcze o/c robisz :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy ktos wie ile trwa ten test w programie MemTest 86v3.2?? Tzn ile godzin bo u mnie trwal 17 godzin i tylko zmieniala sie jedna wartosc a mianowicie Pass: (bylo juz) 74 ale musialem skorzystac z kompa wiec przerwalem test:( Do ile ten pass ma dojsc?? Nie wykryl zadnych errors:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj, w memtescie na tym pasku glownym co wypisuje czy sa bledy to jesli tam masz pass 74 to znaczy ze przeszedl komp 74 razy testy tym prog a taki "pojedynczy test" trwa 7 podtestuw czyli przeszedles testy 74x7 a trwalo to 17 godzin wiec bardzo mozliwe ze przeszlo te 74 testy a ze nie bylo zadnych bledow wiec mysle ze ramy masz wporzo, szukaj w czym innym ale jak sie myle to niech mnie ktos poprawi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wiec bardzo mozliwe ze przeszlo te 74 testy a ze nie bylo zadnych bledow wiec mysle ze ramy masz wporzo, szukaj w czym innym ale jak sie myle to niech mnie ktos poprawi :wink:

1435006[/snapback]

Dobrze prawisz :rolleyes:

Looknij na kondensatory na plycie, czy nie nabrzmiale/wylane. Moze to to, chociaz plyta nie tak stara pewnie.

A nie przegrzewa sie CPU? (tak tylko pytam :unsure: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi