crux Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 No wiec sprawa ma sie tak! Moja dziewczyna (wlasciwie narzeczona - dlatego tak sie troszke wzburzylem ;) )ma kompa P2 333, Riva TNT, 64 ram, dysk 2gb, CDx32, monitor 17'. Jej ojciec postanowil zmienic jej tego kompa na nowy, zostawiajac tylko stary monitor. I w jaki sposob chce to zrobic? Popytal w sklepach co teraz jest w miare ok (w cenie do okolo 2 tys), popytal w pracy znajomego elektronika i chce go kupic! Sam! Bez pomocy fachowca (mnie:) ). No zaraz oszaleje. Znajomy elektronik powiedzial mu by kupil Pentium4. No ok ale dlaczego nie Athlon64? Tanszy, szybszy... buu. Ale ok. P4 nie jest w koncu zle! A co powiedzieli w sklepie? Ze oni i tak zawsze to samo laduja do srodka (czyt. najtansze) i tylko procek sie liczy. Juz widze to 256ram, dysk 80, Radeon 9250 albo co innego... Niestety nikt nie ma zadnego wplywu na jej ojca... buu. Facet wporzadku jest ale no co zrobic. Tak chcialem tylko podzielic sie tym co sie dzieje :) Nie mam z kim :) W sumie to swietnie ze bedzie nowy komp bo to P2 333 to delikatnie mowiac sredniowiecze ale ja bym inaczej wydal 2000zl :) Mieliscie juz tak? Rodzinnie? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro200 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Czasem tak bywa :( Niestety ja też się z czymś podobnym spotkałem, lecz nie wiele się zdały moje uwagi. Zależy oczywiście od człowieka, bo jak pokażesz mu odpowiednie argumenty i nie będzie głupio wieżyć co mu inni mówią to może pójdzie po rozum do głowy i Cię wysłucha. Może najlepiej zapodaj mu jakieś testy tego co on chce kupić, a co możesz mu pokazać aby kupił. POZDRO i powiedź czy coś dało to :) PS. Pamiętaj że to może przyszły TEŚCIU, także nic na siłe :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Czasem tak bywa :( Niestety ja też się z czymś podobnym spotkałem, lecz nie wiele się zdały moje uwagi. Zależy oczywiście od człowieka, bo jak pokażesz mu odpowiednie argumenty i nie będzie głupio wieżyć co mu inni mówią to może pójdzie po rozum do głowy i Cię wysłucha. Może najlepiej zapodaj mu jakieś testy tego co on chce kupić, a co możesz mu pokazać aby kupił. POZDRO i powiedź czy coś dało to :) PS. Pamiętaj że to może przyszły TEŚCIU, także nic na siłe :lol: 1431922[/snapback] Wiem wiem ze tesciu :) Dlatego tak zie zale :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 No wiec sprawa ma sie tak! Moja dziewczyna (wlasciwie narzeczona - dlatego tak sie troszke wzburzylem ;) )ma kompa P2 333, Riva TNT, 64 ram, dysk 2gb, CDx32, monitor 17'. Jej ojciec postanowil zmienic jej tego kompa na nowy, zostawiajac tylko stary monitor. I w jaki sposob chce to zrobic? Popytal w sklepach co teraz jest w miare ok (w cenie do okolo 2 tys), popytal w pracy znajomego elektronika i chce go kupic! Sam! Bez pomocy fachowca (mnie:) ). No zaraz oszaleje. Znajomy elektronik powiedzial mu by kupil Pentium4. No ok ale dlaczego nie Athlon64? Tanszy, szybszy... buu. Ale ok. P4 nie jest w koncu zle! A co powiedzieli w sklepie? Ze oni i tak zawsze to samo laduja do srodka (czyt. najtansze) i tylko procek sie liczy. Juz widze to 256ram, dysk 80, Radeon 9250 albo co innego... Niestety nikt nie ma zadnego wplywu na jej ojca... buu. Facet wporzadku jest ale no co zrobic. Tak chcialem tylko podzielic sie tym co sie dzieje :) Nie mam z kim :) W sumie to swietnie ze bedzie nowy komp bo to P2 333 to delikatnie mowiac sredniowiecze ale ja bym inaczej wydal 2000zl :) Mieliscie juz tak? Rodzinnie? Pozdrawiam! 1431867[/snapback] Wiesz.. Ja bym nie zaczynał wojny o to, ale może spróbuj wyjaśnić, że ty nie robisz mu na złość, czy nie podważasz autorytetu, tylko po prostu chcesz pomóc. No i oczywiście musisz liczyć sie z tym, że nawet jak pomożesz wybrać lepszy zestaw, ale coś będzie źle działać (np. wada fabryczna części) to już jesteś skreślony pod tym względem na zawsze. Ja miałem taką sytuacje : poszedłem do dziadków i komp strasznie zamulał. Zainstalowałem AVG, scan, i wywaliłem koło 100 (!!!!) wirusów, trojanów, kilka trzeba było usunąć ręcznie. Zostawiłem instrukcje dziadkowi jak to zrobić. Nazajutrz telefon od babci, że ja nawpuszczałem wirósów (no bo było dobrze, zainstalowałem jakiś program i są). Troche trwało przekonywanie że to nie tak.... Może sytuacja nie jest identyczna, ale mam nadzieje, że rozumiesz o co mi chodzi pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Musisz wysilić swoją charyzmę i porozmawiać z nim jak mężczyzna z mężczyzną o "tych" sprawach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro200 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 o "tych" sprawach :D 1431939[/snapback] :lol: Błehehe Normalnie tylko uważaj aby Ci się rumieńce na twarzy nie pojawiły :D :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 albo polec mu jakis sklep gdzie nie nabijaja w butelke, a sluza fachowa pomoca (tak, istnieja takie sklepy :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buzzy Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Idz razem z nim do tego sklepu. Jak sprzedawca bedzie wciskac jakies wałki co jest lepsze to fachowo wytlumacz co i jak i bedzie okej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto56 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 TY nigdy do tego faceta nie przemuwisz ... a wiesz dlatczego ? bo spisz z jego CÓRKĄ i on podświadomie cię NIENAWIDZI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro200 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 TY nigdy do tego faceta nie przemuwisz ... a wiesz dlatczego ? bo spisz z jego CÓRKĄ i on podświadomie cię NIENAWIDZI :) 1431977[/snapback] Błehehe :D No jakby nie patrzeć racja :lol: :lol: :lol: Choć z drugiej strony się Nią opiekujesz/będziesz opiekował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Nie wytlumaczysz mu bo nie jestes technik informatyk. Moze jak kupi te gowno to kiedys zobczy, ze wtopil te pieniadze. To samo mialem z pierwszym kompem [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Mozesz jedynie sprobowac złozyc mu (wirtualnie rzecz jasna) TAŃSZY komputer niz ten , ktory on chce kupic, a nastepnie udowodnic na podstawie testow, ze zlozyles LEPSZY komputer za MNIEJSZE pieniadze :) . Jak przedstawisz mu ładny wykresik, na ktorym Athlon 64 niszczy P4 to moze facet zmieknie ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 IMHO nie Radek 9250 tylko GF FX 5200 ;] To on jest na topie sklepów raczej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 (edytowane) Mozesz jedynie sprobowac złozyc mu (wirtualnie rzecz jasna) TAŃSZY komputer niz ten , ktory on chce kupic, a nastepnie udowodnic na podstawie testow, ze zlozyles LEPSZY komputer za MNIEJSZE pieniadze :) . Jak przedstawisz mu ładny wykresik, na ktorym Athlon 64 niszczy P4 to moze facet zmieknie ;) .Sadzisz ze w to uwierzy? Ze wogole bedzie mu sie chcialo to ogladac? W rozumieniu takich ludzi, nie jestes technik informatyk = gowno wiesz. Edytowane 7 Maja 2005 przez Jin* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 To zalezy od tego jaką CruX ma siłe przebicia;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 A czy CruX Twoja przyszła żona nie zna żadnych sposobów na swojego starszego? No nie żartuj ;) Chyba że i ona nic nie wskóra, choć to trochę dziwne, bo to ma być jej komp (a nie ojczulka) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maros Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 A może poprostu Ciebie nie lubi? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Dzieki chlopaki za pomoc. Wiedzialem ze na was zawsze mozna liczyc :) Niestety jest pewien problem. Rozmawialem na ten temat z moja DAMA i jej mama. Wszelkie naciski nie wchodza w gre poniewaz mozna sie pozbyc zludzen na nowego kompa! Straszne :? Powiedziano mi ze trzeba siedziec i czekac. Malym pocieszeniem jest to iz po mojej krotkiej acz tresciwej rozmowie z w/w DAMA ona podczas rozmowy z tata przekazala mu wiele dosc ciekawych informacji. Zapamietala taka cpecyfike, nazwy (nic nie mowiace przewaznie kobietom), parapetry itp ze mialem szczeke na ziemi. W zyciu nie widzialem by ktos tak ladnie wkrecal kogos po 15 minutowej lekcji. Moze to cos da... Licze na to. Naturalnie napisze co wyniklo. Powinno sie wyjasnic w przyszlym tygodniu :lol: Na szczescie moja mama zawsze wie gdzie sie zglaszac jak mam rozbodowac kompa w domu (w podpisie - chyba jest ok co?:) ). Raz tylko zdarzylo sie gdy bylem 2 miesiace poza domem (studia) ze ktos (brat) wybral i kupil drukarke. Nie mialem czasu niestety. A co braciszek kupil? Epsona SX43 (o ile pamietam nazwe). Wiekszego chlamu nie znam! Strone drukuje latami! Najwolniejsza drukarka na rynku chyba... porazka. Ostatnio kupilem Epsona RX425. Zdecydowanie polecam! :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 hehe mam tego epsona, chłam bo chłam ale kosztuje 230zł :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 IMHO nie Radek 9250 tylko GF FX 5200 ;] To on jest na topie sklepów raczej ;) 1432023[/snapback] na topie jest GF4 MX4000 - 32 bit - 64Mb pamięć - wyjście video - taktowanie 250/325 - cena ~60 PLN (netto) HIT!!! Gieforsy FX5200 idą tylko do kompów "full wypas" :lol: (na zmianę z "Radęcin R-9250" -> 64/256 bit/MB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 wiesz co mam taka ksiazke "sztuka przekonywania" czy jakos tak ;] jeszcze jej nie przeczytalem calej ale tam jest napisane ze zeby wywzec na kogos wiekszy wplyw musisz sie ladnie(czyt. drogo/firmowy garnitur ;]) ubrac ;] dobrze na ludzi kwiaty wplywaja. pisza tez ze jak prosisz o cos to powinienes prosic o wiecej. zeby potem gdy ten ktos sie nie zgodzi na wiecej z nadwyzki zrezygnowac i druga osoba bedzie myslala ze to ona cie przekonala do odstapienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Arnie - Kevin Mitnick , Sztuka Podstępu ? :] looooool "Sztuka przekonywania" (BTW, tez ja mam :lol: ) to nie to samo co "Sztuka podstepu" :lol: (ktora rowniez posiadam;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Ostatnie wiesci! Pozytywne! Ponoc konfiguracja ma zostac podana przez sklep ale przed docelowym skladaniem bedzie do wgladu czy czegos nie zmienic! Wlasnie rozjasniaja sie ciemne chmury nademna i widze jasne slonce! :) Moze lekkie "gadanie" przynioslo rezultat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Eee to ja mialem luz, tesc chcial kupic pierwszy komputer mojej kobiecie, to ja mialem decydujace zdanie. Z tesciem pojechalismy na miasto, ja tylko mowilem co kupic on dawal kase. A jezeli sklep mialby to skladac brrrrr strach sie bac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 (edytowane) Eee to ja mialem luz, tesc chcial kupic pierwszy komputer mojej kobiecie, to ja mialem decydujace zdanie. Z tesciem pojechalismy na miasto, ja tylko mowilem co kupic on dawal kase. A jezeli sklep mialby to skladac brrrrr strach sie bac :/ 1437121[/snapback] Zazdroszcze B) Zawsze chcialem pracowac w sklepie lub miec wlasny ale to juz lekko nieoplacalny biznes jest. Za roczek bede szukal pracy w Chemii a kompy mam nadzieje pozostana moim hobby (o ile przyszla zona pozwoli :lol: ) EDIT: Co ja pisze! Musi pozwolic na moje hobby! Wryyy B) Edytowane 10 Maja 2005 przez CruX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Ok ok jest dobrze. Jutro bede konsultowal co kupic z mam nadziej przyszlym tesciem. Skoro jestem na takim poziomie to jest szansa ze bede mogl opisac kazdy element kompa. Z tego co mi wiadomo co za okolo 2000zl. Teraz to mam problem ale co myslicie o tym: Procesor: AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) Winchester <- nie moge czekac na Venice niestety Płyta głowna: Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x <- dobre czy nie??? Chłodzenie: Pentagram Freezone QVC-100 AlCu+ <- cichy i wydajny, tak mi sie wydaje Pamięć: DDR 2x 256MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 <- wiem wiem ale to oszczednosc, na czyms musze, athlon64 nie potrzebuje synchro jak moj Athlon XP Grafika: Radeon X300 Asus EAX300 128 MB DVI + TV BOX (128-bit) <- wiem wiem ale na czyms musze zaoszczedzic, 200zl wiecej i jest GF 6600 ale to jest 200zl. Grafika dla niektorych to tylko do internetu i worda. Grafika do gier bedzie pozniej no coz:) Dysk: Maxtor DiamondMax +9 80 GB (8MB) 6Y080M0 SATA - 3 lata gwar. <- do 160GB tylko dolozyc trzeba 100zl ale znowu ta oszczednosc... Obudowa: Codegen 6044 Midi ATX 350W PFC - kolor czarny CA <- obodowa jak dla mnie moze byc byle jaka a zasilke pozniej wymienie jak bede chcial krecic, na dzis starczy niestety Nagrywarka: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B retail black <- czytalem ze LG zrobil swietna nagrywarke Mysz optyczna, klawiatura, FDD - razem kolo 80zl Calosc okolo 2200zl po cenach komputronika ktory jak wiadomo nie jest tani a w sklepie mozna sie targowac. Co sadzicie? To byl zestaw skladany na szybkiego! Jak bedzie mozna to oczywiscie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Zamien bude na Modecoma jakiegos - zadowalajacy stosunek cena/jakosć, a i wyglad ładny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaz Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 (edytowane) Jak chcesz jeszcze przyoszczędzić na kompie to mozę zamiast tego pentagrama zostań przy boxie albo kup http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=761 , cisza i chyba wydajniejszy będzie od tamtego i tańszy jest :> I moze kup jakąś bude Modecoma z zasilką Feel'a 350W, bo na Codeshity lepiej uważaj. Co do mobo wypowiem się w 2gim Twoim wątku. Edytowane 10 Maja 2005 przez Xaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Modecoma mozna nawet z zasiłka Modecoma brac - nie sa najgorsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Jak chcesz jeszcze przyoszczędzić na kompie to mozę zamiast tego pentagrama zostań przy boxie albo kup 1437928[/snapback]Obodowe juz zmieniam na Modecoma :) A co do BOXa to nie warto go brac bo cena procka wraz z nim i bez niego to roznica okolo 70zl a tyle kosztuje mniej wiecej ten Pentagram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...