Slaveks Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Witam. Tak, jak w tytule - mam płytę Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2 i od początku 2x256 Infineon DDR 400 CL3, ustawienia domyślne i wszystko o.k. Chciałem rozbudować RAM, ale z powodu braku Infineon-ów (albo zaporowej ich ceny) wziąłem Kingston-y 2x512 Value Ram. Według specyfikacji Kingston-a, powinny pracować na mojej płycie. Po ich włożeniu (Infineon-y oczywiście wyjąłem) komp się włącza i... czarny ekran. Przekładanie do innych slotów nic nie dało. Wymieniłem je na Twinmos-y 2x512, CL2.5 Dual Kit i to samo, drugi komplet Twinmos-ów, też czarny ekran (oba zestawy na Mtec). Zaznaczam, że w BIOS-ie mam ustawione na SPD i nic nie było podkręcane. Czy ktoś wie może, o co chodzi?? :mur: Z góry dzięki za pomoc. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamdul Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Wyjmij Baterie z płyty i poczekaj chwilke potem włuż i załóż nowe kości powinno pomuc ja tak mialem jak przesiadalem sie z elixirów na a-daty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaveks Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Wyjmij Baterie z płyty i poczekaj chwilke potem włuż i załóż nowe kości powinno pomuc ja tak mialem jak przesiadalem sie z elixirów na a-daty 1432155[/snapback] Dzięki za odzew :) . Też o tym myślałem, ale jakoś mi to wydawało się nielogiczne - żeby BIOS pamiętał, jakie były RAM-y... :blink: Oczywiście, że spróbuję, ale czy niema tam jakiejś zworki (n.p. CLR_PWD = "clear password") ?? Jak to konieczne, to wydłubię tę baterię :D . A przy okazji; jakie pamięci do tej płyty? Mam na myśli sensowne, ale bez przesady, czyli żadne tam cuda po 500PLN :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamdul Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 mi tez sie to wydawalo nie logiczne ale u mnie podzialalo:D NIe doradze Ci zbyt wiele jakie ramy wczesniej mialem eliksiry na a-datach tez fixuje troche, wogule wylancza opcjie cl 2 :( tylko 2,5; 3 takze jest dziwne nie ma zadnej zworki wlasnie ile razy ja juz tą baterie wyjmowalem hoho <_< Jedno wiem gigabyte to robi poronione płyty ----------nigdy wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaveks Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 (edytowane) mi tez sie to wydawalo nie logiczne ale u mnie podzialalo:D NIe doradze Ci zbyt wiele jakie ramy wczesniej mialem eliksiry na a-datach tez fixuje troche, wogule wylancza opcjie cl 2 :( tylko 2,5; 3 takze jest dziwne nie ma zadnej zworki wlasnie ile razy ja juz tą baterie wyjmowalem hoho <_< Jedno wiem gigabyte to robi poronione płyty ----------nigdy wiecej 1432423[/snapback] ... a miała taaakie dobre oceny!!! Dlatego ją wybrałem <_< . Chociaż muszę przyznać, że nie miałem z nią problemów, a tym bardziej teraz, gdy ATI poprawiło stery (mam Radeona 9600 Pro - HIS-a) i po świeżej instalce XP + SP1 i wszystkich poprawkach, oprócz SP2. Te Infineon-y chodziły w dualu od kopa i (co teraz sprawdziłem) w każdym slocie. W Sandrze miałem na nich wyniki 4778/4840MB/s na SPD, Cruise + Top performance w BIOS-ie a na TwinMos-ach 4291/4310MB/s Cruise + Normal performance, bo na Top komp nie wstawał i musiałem włożyć je do drugiego (fioletowego) banku :cry: . Całe szczęście, że nie oddałem w rozliczeniu tych Infineon-ów :) . Zastanawiam się, czy nie wziąć znowu Kingston-ów i zobaczyć teraz (po myku z baterią)? Nie mam pojęcia, czemu aż taki spadek wydajności (to aż 10%), mimo tego CL2.5 :cry: :cry: :mur: . Edytowane 8 Maja 2005 przez Slaveks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...