Skocz do zawartości
Mardukpl

Multiszlifierka (popularnie Zwana Dremel)

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie modyfikowania obudowy i chciałbym kupić sobie multiszlifierkę (popularnie zwana dremel), ale nie wiem jaką. Zastanawiam się nad dwiema opcjami

1. http://www.kinzo.com/catalogue_pl?grp=19262&product=25C5010 (cena 139zł w OBI)

2. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=49786980 (cena 100, wraz z wysyłką)

Jak sądzicie która opcja jest lepsza (chyba, że proponujecie coś innego w podobnych cenach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam kinzo ( bo sam takiej uzywam). tej drugiej nie znam:/ mulitszlifierka kinzo ma do 30 000 obrotów a ten fernm 35 000. jesli chodzi o wyposarzenie to do ferm dodaja stojak. Koncowki do ciecie z tego co na zdjeciu, sa taki smae jak w kinzo czyli strasznie kruche, wiec od razu radze kupic jakis inne, zbrojone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slyszalem ze kinzo jest bardzo fajna i sie nie grzeje za mocno... w dodatku masz statyw...

tak na marginesie to niepolecam TOYA... prawie takk samo wyglada ale grzeje sie, wibracje ma straszne i jest ble...

Ja na te podrobki zawsze mowie dramel a nie dremel zeby nie psuc reputacji dobrej formie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile masz kasy na ta m-szlifierkie bo jesli malo to brac kinzo lub cos w tej cenie ale jesli kasa jest nieco wieksza to szukac czegos ze stajni Dremla (Dremel to firma a nie rodzaj urzadzenia!!! denerwuje mnie jak ktos mowi texty tego typu "mam dremla firmy kinzo" lol)

aczkolwiek wszystkie szlifierki do ktorych nizej sypaly sie linki - zdadza egzamin przy wycinaniu okien czy innych prac majacych na celu upiekszenie/zniszczenie (niepotrzebne skreslic) naszej budy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moją budę potraktowałem wyżynarką, troche za dużą dziurę wyciełem z tyłu na wiatraczek, ale trudno się mówi.

a co do multi-szliferek to w jakimś leclercu obiły mi się po 40-50zł :) (żeby nie było że ściemniam potwierdzam 2 raz takie coś jak dremel)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem nie weim ja kupiłem jakis miesiac temu dremelka firmy performance power całkiem przystepna cena ok 130 zł mocny silnik 155w wyciołem kilka okien i do domu jest poprostu wypaiony !! zero drgań wogole profesjonalny !! aż miło się takim bawi !! DREMEL oczywiście 2 latka gwarancji ! dobre tarcze nic dodac nic ujac poprostu cacko ! a na temat tego KINZO to słyszalem podzielone zdania !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie ciąłem jeszcze niczego (to było moje pierwsze wrażenie na podstawie krótkich oględzin sprzętu), głównie miałem na myśli masywne wykonanie. Dokładny opis moich obserwacji napisze potem, bo jutro wyjeżdżam na pokrzep prababci i wracam dopiero w niedziele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie ciąłem jeszcze niczego (to było moje pierwsze wrażenie na podstawie krótkich oględzin sprzętu), głównie miałem na myśli masywne wykonanie. Dokładny opis moich obserwacji napisze potem, bo jutro wyjeżdżam na pokrzep prababci i wracam dopiero w niedziele.

no z wygladu to każde sa fajne .... dobrze ze jest masywna..... jak potestujesz ja w praktyce to daj znac !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu przetestowałem ten Kinzo. Ale zanim podzielę się swoimi obserwacjami to napisze spostrzeżenia mojego kuzyna, bo kupił sobie taki sam dremel jak ja.

Obserwacje po trzech dniach (po 2-3 godziny pracy, więc stosunkowo mało, ale mój kuzyn nie miał nic więcej do roboty)

- wygodny, bardzo dobrze leży w dłoni

- praktycznie nie drga

- wszystko działa jak trzeba

- troszkę głośny (na pełnych obrotach)

- słabe końcówki, choć nie najgorsze

A teraz moje obserwacje:

- pierwszy egzemplarz działał 2 minuty i się zatarł przy wydrapywaniu wzorku na szybie (wiec poszedłem go wymienić)

- drugi działał tylko na maksymalnych obrotach, a jak się je zmniejszało to się wyłączał (znowu wymiana)

- trzeci nawet się nie włączył (w końcu zrezygnowałem i odebrałem pieniądze)

Więc osobiście nie polecam tego urządzenia, a mój kuzyn bardzo je sobie chwali. Może trafiłem jakąś walnięta serie?

Na koniec dodam jeszcze, że ogólnie sprzęt mnie nie lubi. Lista rozwalonego sprzętu w ciągu ostatnich 6 miesięcy:

- płyta główna NF7, po czterech dniach spalił się mostek południowy (a nie było żadnego jakiegoś tam wielkiego OC, tylko dałem fsb na 200 i odrobinę większe napięcie na proca)

- procesor AMD 1700 (z dobrej serii), dałem mu fsb 166 (wiec tyle co nic, a temperatura nie przekraczała 40*C) i tak sobie działał jakiś czas dopóki pewnego ranka komp już nie chciał się włączyć

- telefon Nokia 6310i, walnęła końcówka mocy

- wyrzynarka eheilla, poszła ośka w wirniku

- i te nieszczęsne trzy dzisiejsze dremele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja od razu nie polecalem tego kinzo ;/ ja wydałem niecałe 130 zł na mojego dremelka firma performance power i kurde nic dodac nic ujac ! zajrzyj do castoramy i spytaj sie o takie cacko ! napewno nie pożałujesz !! 0 drgan..... masywny.... troche juz u mnie chdzi a klocki jeszcze sie nie dotarły, silnik nie byle co 155w, 34,000 obrotów :) no i te 2 lata gwarancji.....

Edytowane przez masterdomin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dremel to firma, a nie produkt :)

A sam używam orginalną multiszlifierke Dremla no i cóż moge powiedzieć, jest nie do zdarcia, używało ją mase osób przez kilka lat, a ta chodzi jak od nowości, jedynie cena troche odstrasza, no ale jedna sztuka wytrzymie tyle ile kilka podróbek więc wiecie, jeśli ktoś używa sporadycznie lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakąś podróbke, jeśli używasz częściej to polecam firme Dremel, niestety ale za jakość się płaci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no napewno cos tym wytniesz :) tylko powoli bo plexi bedzie sie topić ;]

1453127[/snapback]

Tak srednio na jeza bo nie ma w komplecie zadnych tarcz. Ani nic na czym mozna by takowe zamontowac. Osobiscie posiadam dremelek Topexa nic szczegolnego ale dziala. Po zakupie nowych tarcz na allegro - oryginalne byly do bani -wycina sie bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi