JejoX Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) Ja sie zaopatrzyłem w takie 2600396[/snapback] widać ferma nie taka znów dobra :) albo wcześniejsze wypusty bardziej się ceniły :) No to, co mam w końcu brać? Długi weekend sie skończył i bede zamawiać. Einhell czy Ferm?hmm...Wychodzi na to, że obojętnie a jak obojętnie to IMO żółty jest ładniejszy :wink: P.S Może Ferm po prostu staniał :rolleyes: Edytowane 6 Maja 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 zobacz co tańsze Einhell się troszkę grzeje (nie wiem jak Ferm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 zależy co tniesz... samo szlifowanie to godzine chodził i zimniutki :)... tnięcie blachy już go bardziej męczy i trochę ciepły sie zrobił,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 To ja mam jeszcze pytanie czy ferma cierpi na takie wady jak: -nieprecyzyjny mechanizm nakładania końcówek, -smród oleju po 30 min pracy, -dźwięk pracy silnika że po 15 głowa pęka, -nie precyzyjne sterowanie obrotami, -firmowe końcówki co rozpadają sie po 10 min, Pytam bo nadal nie mogę uwierzyć że za 100zł można coś porządnego kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Ja mam Einhella i do tej pory wszystko robi co chce. Działa tak jak mówią specjaliści. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 ja mam cos podobnego do Budget'a poza tym ze koncowki sa g... warte i ma maly zakres regulacji obrotow to ogolnie uwazam ze sprzet jest znosny nosze sie jednak z zamiarem zakupienia jakiegos porzadniejszego sprzetu ot wie ktos moze gdzie kupic koncowki do multiszlifierek? mam na mysli cos porzadniejszego niz allegro eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Na allegro jest gość co ma dobre końcówki zawsze u niego kupuje. W dziale sprzedam zawsze oferuje swoje tarcze doi cięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 To ja mam jeszcze pytanie czy ferma cierpi na takie wady jak: -nieprecyzyjny mechanizm nakładania końcówek, -smród oleju po 30 min pracy, -dźwięk pracy silnika że po 15 głowa pęka, -nie precyzyjne sterowanie obrotami, -firmowe końcówki co rozpadają sie po 10 min, Pytam bo nadal nie mogę uwierzyć że za 100zł można coś porządnego kupić. - mechanizm zakładania końcówek... no normalnie przykręcasz kluczykiem i sie trzyma :) Nie wiem czy to moze być nieprecyzyjne - olej nie śmierdzi... bardziej śmierdzi to co piłuję.. lub pachnie :) - na około 20k wpada w rezonans bo cos tam się poluzowało w środku.. ale jak ściśniesz obudowę to chodzi relatywnie ciszej... - 30k rpm wyciągnie.. czasami odnosiłem wrażenie że ustawiłem ileś obrotów to kręciła sie szybciej lub wolniej... ale to pewnie wina śmieci jakie się dostały do środka, bo nawet czas hamowania się skrócił... wtedy parę sekund na max obrotach zazwyczaj przeczyszczało wirnik - firmowe końcówki... długo mi służył frez, którym robiłem wszystko... natomiast te do Cięcia metalu cieniutkie są wiadomo... do pupy :) - za szybko sie kończą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 heh, dzisiaj wpadlem na genialny pomysl :D jako ze jakosc standardowo dolaczanych tarcz do ciecia przy multiszlifierkach pozostawia wiele do zyczenia (czyt. sa gowno warte) a szkoda mi kasy na zestawy z allegro postanowilem wykorzystac zuzyte tarcze (zmniejszona srednica) od szlifierek katowych ;) dorwalem tarcze o grubosci 1mm z ktorej wycialem kolo o srednicy ~2,5mm z otworkiem na srodku. taka "tarczka" wycieta z porzadnej tarczy do katowki jest nie do zdarcia przy multiszlifierce. idzie jak przecinak ;) zamocowana jest do trzpienia od standardowych lipnych tarcz. naprawde polecam zrobienie samemu takich tarcz, z jednej zuzytej tarczy wytnie sie spokojnie kilka takich malych tarcz ktore starcza na wiele godzin zabawy z "dremlem" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Ten genialny pomysł wykorzystałem już kilka miesięcy temu :wink: Tarcze są może nie do zdarcia, ale też gorzej tną i czasami lubią się rozwarstwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 135 koni to nie bedzie za mało żeby to uciągnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Mi się wydaje że to katowanie szlifierki. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 u mnie smiga ok. standardowe tarcze maja 0,8mm (multiszlif. KINZO) a ta ktora zalozylem 1,0mm wiec tragedi nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Panowie, my mówimy o takich małych tarczach wyciętych jedynie z tych dużych tarcz standardowo używanych w szlifierkach kątowych. Czytanie ze zrozumieniem się skłania: z jednej zuzytej tarczy wytnie sie spokojnie kilka takich malych tarcz ktore starcza na wiele godzin zabawy z "dremlem"Chyba nie myśleliście, że stosujemy średnice 100 mm w dremelkach? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 dremel z 10cm tarcza ? :lol: chcialbym to zobaczyc :lol: nie no napewno nie pomysleli ze o to mi chodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 A czym je wycinacie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Zależy co jest pod ręką :wink: ja nawet wycinałem kombinerkami. Na M-P miałem mini fotorelacje, wiec tu wkleję: 1. Bierzemy cienką 1 mm tarczę do metali(u mnie już użyta i pocięta do 3 tarcz), następnie zaznaczamy nożem do tapet linię łamania i chrup - mamy kawałek: 2. Następne są szczypce/obcęgi - byle co, byle cięło. Podejrzewam, że nawet duże nożyczki dadzą radę. Obcinamy ten kawałek aby przypominał koło(dobrze jest położyć na górze gotową tarczkę i wycinać na około niej. Zdjecie 2 przedstawia po prawej tarczę po wycinaniu a po lewej już gotową z otworem i zeszlifowaną. Ja robiłem otwór gwoździem - lekko wbić w środek żeby tarcza nie pękła a potem można rozwiercić byle czym - nożyczki, nóż do tapet itp. 3. Tarczę z otworem zeszlifowujemy na jakimś metalu - w moim przypadku to był kątownik aluminiowy - kilkadziesiąt sekund i mamy równe koło. Przy robieniu kilku sztuk polecam zamontować wszystkie na raz i szlifować razem(ja robiłem 2 na raz). 4. Mamy gotowe tarcze, które można zamontować do multiszlifierki: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 świetny pomysł - nie wpadłbym na to chyba nigdy ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Panowie, my mówimy o takich małych tarczach wyciętych jedynie z tych dużych tarcz standardowo używanych w szlifierkach kątowych. Czytanie ze zrozumieniem się skłania: Chyba nie myśleliście, że stosujemy średnice 100 mm w dremelkach? :wink: no właśnie.. czytanie ze zrozumieniem sie kłania... Przecież wiem że chodzi o tarcze wycięte z większych... Chodziło mi o grubość... bo to ona ma bezpośrednie przełożenie na to czy dremel pójdzie czy nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 A to ja nie jestem jasnowidzem żeby wiedzieć, że Tobie chodziło o grubość, tym bardziej, że CarsonPoland napisał wyraźnie: [...]dorwalem tarcze o grubosci 1mm[...] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 natomiast jesteś na tyle jasnowidzem żeby zakładać u mnie brak zrozumienia w tym co czytam, tak? :) Masz mnie za idiotę jednym słowem mówiąc :).. thenks men.. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neissi Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Hej :) Zamierzam kupić Dremela 300 55pc z wałkiem. Mam pytanie odnośnie grzania się. Czy bardzo się grzeje? Chodzi mi o kilkugodzinne dłubanie w kamieniu przy użyciu frezów. I jeszcze jedno. Czy wiecie gdzie można kupić diamentowe frezy (tzn. spiekane) 44mm dł. i 2mm grubości? Poszły mi frezy w mojej szlifierce i nie mogę dostać takich 2mm. Mam 2,4mm, ale nie wejdą, bo tuleja w szlifierce jest totalnie zapieczona i za cholerę nie chce się ruszać. A może macie jakiś pomysł na wymienienie tuleji w niej? Trochę mi szkoda, bo może jest przedpotopowa, ale chodzi i nawet się nie grzeje :-| Jakby się dało wymienić tuleję, to nie musiałabym wydawać kasy na sprzęcik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 w kamieniu może być ciężko.. zwykłe toje zapewne nie przeżyją. Myślę ze do takich zabaw nie ma co oszczędzać na mocy i firmie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wicja500pincet Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Musze kupić jakiś dremelek tani mocny i z dobrymi akcesoriami. Wybór padł na http://www.allegro.pl/item231170110_multis..._regulacja.html Poradzi to sobie z grubą blachą od chiefteca mesh'a? Warto dopłacić do orginału firmy "dremel"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 O widzę że wyszedł nowy model od mojego. Wystarczy bo inny model tego producenta i jest ok. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wicja500pincet Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Hmm pisze że 155watt.. Przekonamy się niedługo [: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barto125 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Witam. Któraś z tych nada się do wycięcia okna w budzie ? http://allegro.pl/item508424236_multiszlif...lek_akceso.html http://allegro.pl/item509545976_einhell_bs..._gwar_fvat.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Obydwie :) Każdą wytniesz tylko mają inny komfort pracy i jakość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barto125 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Tak więc która lepsza dla człowieka, który multiszlifierki jeszcze nie obsługiwał ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 (edytowane) Ja mam taką multiszlifierkę, skiltool. Rok temu w normalnym sklepie kupiłem ją za 150zł. Plusy: Urządzenie jest dobrze wyposażone w filce, kamienie, posiada latarkę która służy jako raczka. Nie zepsuło się nie przegrzewa się wygodnie się nim pracuje bo jest dobrze wyprofilowane nie ma kłopotu z serwisowaniem, pasują do niego wszystkie akcesoria od dremela. Nie dławi się, zimny nawet po 1h pracy pod obciążeniem. Minusy: Gdy się założy latarkę żeby świeciła z góry dociska ona blokadę wrzeciono uniemożliwia to pracę. Ale nie jest to wielka wada zawsze można dać latarkę na bok nigdy mi to nie przeszkadzało. Według mnie jest to dobre urządzenie w dobrej cenie które jest ergonomiczne i nie ma kłopotów z jego serwisowaniem w razie awarii. Edytowane 29 Grudnia 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...