Skocz do zawartości
Komak

Geforce Fx 5600

Rekomendowane odpowiedzi

Natrafiłem na taki problem przy podkręcaniu tej karty. Karta ma oryginalnie częstotliwości 325/500. Ma duży wiatrak i oryginalne radiatory na pamięciach. Podkręcam programem Riva Tuner 2.0 i po podkręceniu do 360/560 lub wyżej wyskakuje taki komunikat - "The driver failed to pass internal test with the clock frequencies you are about to set. Please decrease clock frequencies and try again." Przy minimalnie niższych ustawieniach rdzenia i pamięci nie ma żadnych kłopotów. W 3DMarku 2003 nie było żadnych artefaktów, gry też chodzą stabilnie. Co mogę z tym zrobić? I jak odblokować funkcję overlockingu w sterownikach. Może odblokowanie sterowników coś pomoże. Używam ForceWare 66.93.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ustawiłem. We właściwościach ekranu w zaawansowanych i poźniej w zakładce karty graficznej jest możliwość zmian częstotliwości. Więc obywa się bez Power Stripa czy riva Tunera. Niestety więcej nie udało mi się wycisnąć. Zostawiłem sobie jakiś zapas bezpieczeństwa i karta stoi teraz 353/553 wobec oryginalnych 325/500. Niewiele ale zawsze coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ustawiłem. We właściwościach ekranu w zaawansowanych i poźniej w zakładce karty graficznej jest możliwość zmian częstotliwości. Więc obywa się bez Power Stripa czy riva Tunera. Niestety więcej nie udało mi się wycisnąć. Zostawiłem sobie jakiś zapas bezpieczeństwa i karta stoi teraz 353/553 wobec oryginalnych 325/500. Niewiele ale zawsze coś.

1433251[/snapback]

Widze ze sie dales nabrac na 256 megabajtowego 5600. A te 256mb nie dosc ze wydajnosc maja taka jak te 128mb to sie kreca tragicznie. Edytowane przez !exec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze sie dales nabrac na 256 megabajtowego 5600. A te 256mb nie dosc ze wydajnosc maja taka jak te 128mb to sie kreca tragicznie.

1433385[/snapback]

Tak, masz racje. Półtora roku temu kupowałem komputer, był to mój pierwszy. Nie znałem się tak na sprzęcie i nie miał mi kto poradzić. Teraz bogatrzy o te doświadczenia postaram się więcej nie kupić podobnej kupy jak ten GF FX 5600. Nawet kręci się kiepsko. Podzielam zdanie większości forumowiczów - to najgorsza karta w obsługująca DX 9.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze sie dales nabrac na 256 megabajtowego 5600. A te 256mb nie dosc ze wydajnosc maja taka jak te 128mb to sie kreca tragicznie.

1433385[/snapback]

widac ze nie miałęs w łapkach fx 5600 256 od winfasta [; mimo swojej shitowości kręciłą sie bardzo fajnie [;

Wymień proszę coś gorszego, tylko z pełną obsługą DX 9.0.

1433650[/snapback]

fx 5200 [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widac ze nie miałęs w łapkach fx 5600 256 od winfasta [; mimo swojej shitowości kręciłą sie bardzo fajnie [;

fx 5200 [;

1433767[/snapback]

Moja to Prolink. Myślę że to zależy od sztuki, tak jak w prockach, jedna karta lepiej inne gorzej. Faktem jest, że na większości 5600 nie osiąga się oszołamiającego przyrostu.

Mówisz FX 5200 gorsza. No jest. Tylko ona nie obsługuje DX 9.0 a ja pytałem właśnie o takie karty.

FX 5600XT ?  :mellow:  :lol:  To dopiero jest rakieta ;]

1433777[/snapback]

No tak, masz rację, ta karta to jeden wielki LOL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz FX 5200 gorsza. No jest. Tylko ona nie obsługuje DX 9.0 a ja pytałem właśnie o takie karty.

1433822[/snapback]

A od kiedy to 5200 nie obsługuje DX9?

To nic że tylko w trybie slide show(zresztą 5600 tak samo), ale obsługuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od kiedy to 5200  nie obsługuje DX9?

To nic że tylko w trybie slide show(zresztą 5600 tak samo), ale obsługuje...

1433829[/snapback]

No ok. Czyli mamy tylko 2 gorsze karty obsługujące DX 9.0. Pozostałych klonów FX5200 i FX5600 już nie liczmy. Wychodzi na to że mam jedną z najgorszych kart :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FX 5600XT ?  To dopiero jest rakieta ;]

O stary to ty nie widziałeś mojego fx5600XT zmodowałem go do normalnego 5600 przez zmianę biosu i ustanowiłem 2 miejsce swego czasu na ORBie w 3dmarku2005 w klasie fx5600!!!

Rdzeń podkręcił się ze standardowych 239Mhz do AŻ 420Mhz po załorzeniu małego procesorowego chłodzonka.

Z pamięciami też było nie kiepsko owszem z 399Mhz wkrecilem na 550 :).

Grafika nie była zła! Po podkreceniu NFS Undergoround chodził całkowicie płynnie (40fps i więcej) przy 1024/768 i full detale !!

Z NFS U2 też nie było kiepsko 800/600 i full detale.

Wkurza mnie trochę jak na tym forum bluzgają na te FXy, bo wcale taki zły to on nie był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurza mnie trochę jak na tym forum bluzgają na te FXy, bo wcale taki zły to on nie był.

1434217[/snapback]

Ano nie był, jezeli gra nie chodziła w samym DX9, bo w DX8 i 7 FX'y chodza dobrze i nawet taki 5200 jest porównywalny do GF3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Dx 8 i 7 chodza dobrze ? No coś ty w dx 8 ta karte na glowe biją Gf 4 Tit (seria), Gf 3 Tit (seria), Radeon 9200... Dobrze...jak na Fx chyba... w 3D Mark 01 se mam 7441 na 71.84, na 61.77 7684, a wiec slabo, gdybym mial gf 4 tit 64 Msi byloby ok 11000...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie FX są szitami w które się lepiej nie mieszać...

Jak kupować GeForca to tylko 6xxx.

Radziłbym ci sprzedać tą grafe i kupić np:GeForce 6600 od Leadeka za 550zł albo Radka 9600 a nawet Radka 9550(oczywiście dobrej i znanej firmy:Gigabyte,HIS,Saphire itd)i porządnie wykręcić-jest jak ulał;)

Edytowane przez NeoXX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym ci sprzedać tą grafe i kupić np:GeForce 6600 od Leadeka za 550zł albo Radka  9600 a nawet Radka 9550(oczywiście dobrej i znanej firmy:Gigabyte,HIS,Saphire itd)i porządnie wykręcić-jest jak ulał;)

1445080[/snapback]

Dobrze mówisz, najlepiej 6200 modowalego na 6600, i kase zaoszczędzisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym ci sprzedać tą grafe i kupić np:GeForce 6600 od Leadeka za 550zł albo Radka  9600 a nawet Radka 9550(oczywiście dobrej i znanej firmy:Gigabyte,HIS,Saphire itd)i porządnie wykręcić-jest jak ulał;)

1445080[/snapback]

eeeee.... chyba nie powiesz żeby kupił R9550 wtej samej cenie co 5900xt or 5900 :blink: , bo to 2 różne wymiary :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<_< ogolnie kichA :oops:  gf 5700 gigabyte owned

1468129[/snapback]

Też mam 5600xt i właśnie go sprzedaje i mam zamiar kupić jakąś przejściową na Radka 9550 Gigabyte'a zrobie z niego 9600pro i będzie hit. A później o jakimś Ge Forsie 6*** trzeba będzie pomyśleć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, masz racje. Półtora roku temu kupowałem komputer, był to mój pierwszy. Nie znałem się tak na sprzęcie i nie miał mi kto poradzić. Teraz bogatrzy o te doświadczenia postaram się więcej nie kupić podobnej kupy jak ten GF FX 5600. Nawet kręci się kiepsko. Podzielam zdanie większości forumowiczów - to najgorsza karta w obsługująca DX 9.0

1433571[/snapback]

z fx'ów nie najgorssza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień proszę coś gorszego, tylko z pełną obsługą DX 9.0.

1433650[/snapback]

- 9600SE

- 9550SE

- 5200FX

- 5100FX (sic)

- 5500FX

Co do samej karty - w wiekszosci grach 128MB jest ok i zwykle lepiej kreca sie pamieci. Z TYMZE - to takie gadanie - a ile kreca sie wyzej. Generalnie mozna zorbic sobie 10% wiecej FPS, wiec majac 25 FPS, bedziemy mieli 27-28. I kto to zauwazy : p. A - chyba zaczyna to wygladac jak spam - Battlefield2 na 256MB GFX RAM dziala lepiej niz na 128mb.

A sam podkrecilem 5600XT (128bit, sic sa takowe, ale z niskimi zegarami) na poziom karty 9550@9600pro 400/400. czyli 3dmarkowo ok. 2700 pkt miala.

Edytowane przez solo/ng

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi