nuras_en Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Witam! Otóż posiadam P4 2,4 Prescott(133MHz x 18) No i mam pytanie przede wszystkim dla posiadaczy tych procków, bo zabieram się za podkręcanie tego procesora (już kilka razy to robiłem) no ale gdzies ktoś mi powiedział, że aby zwiększc FBS to należy to robić do pewnych poziomów czy coś? Np 144 155FBS 166... Powiem tyle, że na 2,9 jest jak najbardziej stabilny i temperatura w idle wynosi 42 natomiast w hard-stesie 63. Czy jest możliwość aby go jakoś spalił czy coś :unsure: ? Aha używam programu Core Center. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Pilniuj temperatury i bedzie dobrze a jak proc bedzie nie stabilny to podnoś vcore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAVX Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Spokojnie, procesor nie powinien się spalić bo ma Thermal Monitoring. Jak przekroczysz 68C to się komp wyłączy. PS: Lepiej zastosuj leprze chłodzenie bo Prescott nie lubi wysokiej temperatury :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picus Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) Zmien chlodzenie i smialo ci na 3.6 pojdzie ( chociaz ktos tu na forum na boxie dojechal do 3.8 ) pozdro edit: a jaki masz zasilacz? Edytowane 9 Maja 2005 przez picus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) Zmien chlodzenie i smialo ci na 3.6 pojdzie ( chociaz ktos tu na forum na boxie dojechal do 3.8 ) pozdro edit: a jaki masz zasilacz? 1435393[/snapback] Zasilacz do "Megabajt" 350 :lol: a Co do tego 3,8 na boxie to nie wiem czy to możliwe. Wtedy ten ktoś nieźle musiał vcore podkręcać. Szczerze to boję się kręcić z napięciami aby go nie uśmiercić... A na temat chłodzenia to za jakiśczas mam zamiar zakupić Arctic'a Freezer'a (wiem wiem jest temat biorę w nim czynny udział) Czekam na dalsze komenty Edytowane 9 Maja 2005 przez nuras_en Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) ja dojechalem do 3,8 dalej bede jechal jak sie zaopatrze w lepszy cooler... TUTAJ screen dla tych co nie wierza ... Edytowane 9 Maja 2005 przez Kavior_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 ja dojechalem do 3,8 dalej bede jechal jak sie zaopatrze w lepszy cooler... 1435824[/snapback] http://img257.echo.cx/img257/919/mojcpu1sq.jpg Wieeesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 nie zmierzam sie klucic i naddto czegos udowadniac, tych ktorzy do tylu dojechali nie trzeba przekonywac .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 1435872[/snapback] z voltagem przegiełeś :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 z voltagem przegiełeś :P 1438745[/snapback] Nie, źle odczytuje.... 5% więcej jest > 1,51 a też pokazuje 3,xx :|.... w evereście jest oka... Bez podnoszenia VCORE idzie na 3952 :) 247x16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 jest stabilny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 jest stabilny? 1438973[/snapback] 1.)Na wydajnym chłodzniu :> ^^ 2.)Wiesz co... nie, poprostu tak kręce i tak pracuje, jak sie zawiesi podczas zmiany biosu - trudno 3.) teraz serio... oczywiście że tak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 No nieźle chłopaki! No ale Kavior_ nie bałeś się aż tak zmieniać napięcia? Bo jakie masz standardowe? Chętnie sam bym je pozmieniał ale trochę się boję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 az tak? przeciez to nie wiele mam z 1.35 na 1.45 .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 az tak? przeciez to nie wiele mam z 1.35 na 1.45 .... 1439584[/snapback] Ale STD to chyba mimo to 1.4 nie? Ja miałem max +10% to będzie... hm około 1,55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 No a przez takie "bawienie" się z napięciem mogę spalić procka? Wiem głupie te pytanie ale może te procki mają jakies czujniki napięciowe? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 bakupl, moj standardowo chodzi na 1.35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 bakupl, moj standardowo chodzi na 1.35 1441662[/snapback] Ale powinien chyba 1.4? A że mu Ty obniżasz vcore to .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 powtarzam ze taki ma standart... nic nie obnizam, dlatego zreszta pisze ze jest z 1.35 na 1.45 ... a chodzi na 1.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Mój standardowo chodzi na 1,36 nie wiem ile mu dać... Możecie odpowiedzieć na moje poprzednie pytanko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Mój standardowo chodzi na 1,36 nie wiem ile mu dać... Możecie odpowiedzieć na moje poprzednie pytanko? 1442049[/snapback] Tak, przepraszam że tego wcześniej nie zrobiłem Tak jak mówie, mój chodził na +10% VCORE (tyle mam najwięcej) i nic sie nie stało. Spalić? To chyba przy wysokiej temperaturze, a Intele maja czujnik wbodowany, że przy danej temperaturze (chyba 69st) sie wyłacza. Mi komp bez wiataraka i radiatora sie właczył, do Windows'a wszedł ale po chwili sie wyłaczył - odczucie? To naprawde działa ;) Nie wiem, ja sie o to ze go spale akuart nie martwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 nie wierze ze przy 69 sie wylaczaja bo moj juz chodzil przyy 72 i sie nic nie stalo, poza tym przeca prescott`ow to normalne ze na takich temp pracuja ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) Podpis... ;) W moim standardowe napięcie to 1.32V Edytowane 13 Maja 2005 przez pichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAVX Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Ja swojego Prescotta dałem na 1.6V i było ok :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jet4 Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Prescotty maja 18x133??? ja mam na northwoodzie taki właśnie mnożnik i nie słyszaełm jeszcze o takich Prescottach. Napewno masz prescota? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) Prescotty maja 18x133??? ja mam na northwoodzie taki właśnie mnożnik i nie słyszaełm jeszcze o takich Prescottach. Napewno masz prescota? 1443539[/snapback] Ja tak :) 533 ;) Moje pudełko w HQ > LINK DZIAŁA OD 21:30 -> jeszcze sie wrzuca na serwejek :) http://neo.telsten.com/eddie/lol.bmp > 51,8mb ;) Edytowane 13 Maja 2005 przez bakupl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Tylko po co? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) Tylko po co? :wink: 1445083[/snapback] Wiesz ^^ Jak by chciał ktos modem przetestowac ;> Mnie to razcej szybko sie ssa - około 50 sekund i jest :) Edytowane 14 Maja 2005 przez bakupl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @urox Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 jezeli nie zmienisz vcore to ine ma cos sie bac o jego spalenia jak bedziesz dbal o odpowiednia temperature :) Powodyenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Witam. Ja też dorzucę swoje pytanko. Ze względów oszczędnościowych zakupiłem P4 2.4GHz 512kb/533MHz Northwood. Podstawka pod procesor to MSI 875P Neo-LSR, wsparte dwoma modułami Twinmos Twister 256MB cl2 PC3500 i zasilane SZEFEM 420W. Standartowe zasilanie procka to 1.5V. Mam pytanie, jaka bezpieczna temperaturka dla tego procka i jak daleko udaje się dociągnąć częstotliwość tego typu procka? Jak narazie 3.0GHz po zmianie magistrali na 166, na default VCore i temperatura w stresie 56C. Udało się komus puścić takiego procka na fsb 200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...