Skocz do zawartości
nuras_en

P4 2,4@ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż posiadam P4 2,4 Prescott(133MHz x 18) No i mam pytanie przede wszystkim dla posiadaczy tych procków, bo zabieram się za podkręcanie tego procesora (już kilka razy to robiłem) no ale gdzies ktoś mi powiedział, że aby zwiększc FBS to należy to robić do pewnych poziomów czy coś? Np 144 155FBS 166... Powiem tyle, że na 2,9 jest jak najbardziej stabilny i temperatura w idle wynosi 42 natomiast w hard-stesie 63. Czy jest możliwość aby go jakoś spalił czy coś :unsure: ? Aha używam programu Core Center.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, procesor nie powinien się spalić bo ma Thermal Monitoring. Jak przekroczysz 68C to się komp wyłączy.

PS:

Lepiej zastosuj leprze chłodzenie bo Prescott nie lubi wysokiej temperatury :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien chlodzenie i smialo ci na 3.6 pojdzie ( chociaz ktos tu na forum na boxie dojechal do 3.8 ) pozdro

edit: a jaki masz zasilacz?

Edytowane przez picus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien chlodzenie i smialo ci na 3.6 pojdzie ( chociaz ktos tu na forum na boxie dojechal do 3.8 ) pozdro

edit: a jaki masz zasilacz?

1435393[/snapback]

Zasilacz do "Megabajt" 350 :lol: a Co do tego 3,8 na boxie to nie wiem czy to możliwe. Wtedy ten ktoś nieźle musiał vcore podkręcać. Szczerze to boję się kręcić z napięciami aby go nie uśmiercić... A na temat chłodzenia to za jakiśczas mam zamiar zakupić Arctic'a Freezer'a (wiem wiem jest temat biorę w nim czynny udział) Czekam na dalsze komenty Edytowane przez nuras_en

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój standardowo chodzi na 1,36 nie wiem ile mu dać... Możecie odpowiedzieć na moje poprzednie pytanko?

1442049[/snapback]

Tak, przepraszam że tego wcześniej nie zrobiłem

Tak jak mówie, mój chodził na +10% VCORE (tyle mam najwięcej) i nic sie nie stało. Spalić? To chyba przy wysokiej temperaturze, a Intele maja czujnik wbodowany, że przy danej temperaturze (chyba 69st) sie wyłacza. Mi komp bez wiataraka i radiatora sie właczył, do Windows'a wszedł ale po chwili sie wyłaczył - odczucie? To naprawde działa ;) Nie wiem, ja sie o to ze go spale akuart nie martwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prescotty maja 18x133??? ja mam na northwoodzie taki właśnie mnożnik i nie słyszaełm jeszcze o takich Prescottach. Napewno masz prescota?

1443539[/snapback]

Ja tak :)

533 ;)

Moje pudełko w HQ > LINK DZIAŁA OD 21:30 -> jeszcze sie wrzuca na serwejek :)

http://neo.telsten.com/eddie/lol.bmp > 51,8mb ;)

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli nie zmienisz vcore to ine ma cos sie bac o jego spalenia jak bedziesz dbal o odpowiednia temperature :)

Powodyenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja też dorzucę swoje pytanko. Ze względów oszczędnościowych zakupiłem P4 2.4GHz 512kb/533MHz Northwood. Podstawka pod procesor to MSI 875P Neo-LSR, wsparte dwoma modułami Twinmos Twister 256MB cl2 PC3500 i zasilane SZEFEM 420W. Standartowe zasilanie procka to 1.5V.

Mam pytanie, jaka bezpieczna temperaturka dla tego procka i jak daleko udaje się dociągnąć częstotliwość tego typu procka?

Jak narazie 3.0GHz po zmianie magistrali na 166, na default VCore i temperatura w stresie 56C.

Udało się komus puścić takiego procka na fsb 200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi