Skocz do zawartości
beavisek

konfikt ati 8500le vs 3dmark2001

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie Herculeska 8500le i chicałem sobie sprawdzic jak pojdzie 3dmark 2001se i po minucie zwis z czerwonymi paskami pionowymi :!: Mieliscie cos takiego? Sterowniki zainsatlowałem herculesowe z płyty! Moze lepsze sa te z ati.com :?: Co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przylaczam sie do Raptora  :D ... i ... jaki masz zalilacz ...  :?:  :?:  :?: 

Radek8500 jest bardzo wrazliwy na stabilnosc napiecia jakie dostaje 3,3V

ja dodalby ze wogole Radeony sa bardzo wrazliwe na napiecie. tak samo 8500 jak i 9000 i pewnikiem 9700 & 9500. pakowanie sie w ATI jest jednoznaczne z weryfikacja co za PSU zasila sprzet.

sam dopiero po wymianie 350W PLC by Codegen na 300W Enlight pozbylem sie problemow z grafika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mogę sprawdzić ile ma V na agp?

Zasilacz który ma nalepkę CODEGEN 300W. Może to za mało?  

Co robić?

Przeinstolawanie nic nie pomoże?

Napięcia albo miernikiem albo z biosu (nie wiem czy te 3.3 da się miernikiem ale penikiem tak...)

A ten Codegen to w większości przypadków badziew i nie trzyma dobrze napięć przy dużym obciążeniu. Jedyne co możesz spróbować to zmniejszyć nieco npięcie na procu z 1,75 na 1,65 i jeśli proc będzie pracował stabilnei to może i z kartą się nico poprawi (mniejsze obciążenie zasilacza).

A jak nie to czeka cię kupno nowej zasiłki (tym razem jakieś porządnej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzenie napiec w biosie czy innym soft'ie tak na prawde nie wiele da.

roznice miedzy moim starym Codegen'em a obecnym Enlight'em byly w odczytach bardzo minimalne - i zdecydowanie nie nalezy sie tym sugerowac. moze prawde powiedzialyby odczyty z prawdziwych miernikow - ale ja na nich nie zabardzo sie znam.

jednego jestem pewien. mialem pewne problemy gdy pracowal Codegen - wymienilem go, i nie pamietam juz o tamtych problemach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o niewydolnosci zasilacza moze swiadczyc fakt ze dopiero w wysokich detalach kaszani sie grafika, wtedy Radeon jak i inne karty maja najwiekrze zapotrzebowanie na moc, a codegeny maja taka wade ze przy komponentach mocno obciazajacych go, zaniza napiecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaja! Rzeczywiśćie jak zmniejszylem w 3dmarku rozdzielczos na 800x600 (32 bit) to poszedł cały do końca (8900pkt) :P Czyli do wymiany zasialcz? :?:

Czy takie sporadyczne mignięcia obrazu (czarne przez ułamek sekundy) średnio raz na 2 godziny też mogą być spowodowane za słabym zasialniem?

Drugie moje pytanie to jaki zasilacz sobie kupić (w miarę tani)?Starczy 250W? Ile musze wydac na to?

Dzieki i pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie kupiłem razem z radkiem zasiłke noname 300W i w biosie podaje mi na 3,3v napięcie 3,25v a w windowsie 3,21v i radek chodzi pięknie bez zwisów. Za zasilacz dałem 70zł na nalepce nie ma firmy tylko jest napis Switching Power Supply, Model: LC-A300ATX i natężenie w amperach:

+3.3V - 20A

+5V - 30A

+12V - 10A

+5VSB - 2A

-5V - 0.5A

-12V - 0.8A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaja! Rzeczywiśćie jak zmniejszylem w 3dmarku rozdzielczos na 800x600 (32 bit) to poszedł cały do końca (8900pkt) :P  Czyli do wymiany zasialcz? :?:

Czy takie sporadyczne mignięcia obrazu (czarne przez ułamek sekundy) średnio raz na 2 godziny też mogą być spowodowane za słabym zasialniem?

Drugie moje pytanie to jaki zasilacz sobie kupić (w miarę tani)?Starczy 250W? Ile musze wydac na to? 

Dzieki i pzdr

Kurde czlowieku , wlasnie kupilem tego radka i mam dokladnie ten sam problem. 3dmark przy high detal wywala paski i ekran tez przez ulamek sekundy nie jest stabilny. Tez mam codegena 300w + at 1.2 @1.33 i teraz pytanie. Odlaczylem od kompa wszystkie dodatkowe wentyle, wywalilem dziwekowke i odlaczylem cdroma, i nadal to samo!!! Czy to napewno napiecie ?? Czy ten radek od herculesa jest az tak wrazliwy ??

Napiecia wedlug Via hardware monitor :

V core 1.86 (a mam naprawde 1.75)

VDD - 3.46

3.3 - 3.33 (czy to przez to ?? ile powinno byc ??)

5V- 4.95 (czy moze to ??)

12 - 12.72

W sumei jak wszystko odlaczylem to powienien chyba dzialac no nie ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie zasilacz... by nie padało dokładnie w tym samym momencie, miałeś może wcześniej karte nvidii??? jak tak to reinstalka systemu czeka.

No ludzie pomozcie, kurde jakas trefna seria od herculesa ???? (gdyby tylko mi sie to dzialo to ok , karta uszkodzona ale widze ze to juz 3 osoby gdzies) Dodam ze bios najnowszy, bodajze 7.008, karta chodzi na defaultowym takt. czyli 250/500 (po obnizeniu takt. to samo) Wczesnije mialem radka 9000pro i bylo ok. (a przed radkiem byl gf2 gts, ale wydaje mi sie ze robilem reinstalke przy zmianie na radzia 9000pro) Czyz maina biosu cos pomoze ??? No co to moze byc, bo mnie juz !#!@3bierze. Wszystko dzieje sie w rozdzialkach pow 800x600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie zasilacz... by nie padało dokładnie w tym samym momencie, miałeś może wcześniej karte nvidii??? jak tak to reinstalka systemu czeka.

No ludzie pomozcie, kurde jakas trefna seria od herculesa ???? (gdyby tylko mi sie to dzialo to ok , karta uszkodzona ale widze ze to juz 3 osoby gdzies) Dodam ze bios najnowszy, bodajze 7.008, karta chodzi na defaultowym takt. czyli 250/500 (po obnizeniu takt. to samo) Wczesnije mialem radka 9000pro i bylo ok. (a przed radkiem byl gf2 gts, ale wydaje mi sie ze robilem reinstalke przy zmianie na radzia 9000pro) Czyz maina biosu cos pomoze ??? No co to moze byc, bo mnie juz !#!@3bierze. Wszystko dzieje sie w rozdzialkach pow 800x600

Tez mam biosa 000.000.007.008.001.001.001 i tez chodzi na 250/250!

Kupiles ją moze od pzimnego z alegro? Skad ja masz?

Daj znac koniecznie jak rozwiazesz problem!

Dziwne ze masz 3,33 i nie chodzi bo ja wlasnie szukam po krakowie zasialczy ktore beda mialy tyle co ty! Ja na rzie to najwiecej maialem 3,18 :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba macie pecha, bo jeżeli dobrze pamiętam to Hercules wypuszcił (na początku produkcji 8500) serie kart które miały problemy z 3DMarkiem 2001SE. Poszukajcie w necie recenzji tych Radeonów to może znajdziecie. Hercules przyznał się do tych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam biosa 000.000.007.008.001.001.001 i tez chodzi na 250/250!

Kupiles ją moze od pzimnego z alegro? Skad ja masz?

Daj znac koniecznie jak rozwiazesz problem!

Dziwne ze masz 3,33 i nie chodzi bo ja wlasnie szukam po krakowie zasialczy ktore beda mialy tyle co ty! Ja na rzie to najwiecej maialem 3,18 :!:

Dokladnie , tez mam ja z allegro od tego kolesia. Wiesz wydaje mi sie ze zasilacz tu nie pomoze. Bo mwie ci ze wszystko odlaczylem mialem te 3.33 i [gluteus maximus] dalej to samo !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba macie pecha, bo jeżeli dobrze pamiętam to Hercules wypuszcił (na początku produkcji 8500) serie kart które miały problemy z 3DMarkiem 2001SE. Poszukajcie w necie recenzji tych Radeonów to może znajdziecie. Hercules przyznał się do tych problemów.

Wiesz gdyby to byl tylko 3dmark, to bym to walil ale problem jest tez w gierach. Hercules chyba powinien wymienic te karty ?? (w gole serwis herculesa dziala na takiej zasadzie jak serwis gainwarda ??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PANIE I PANOWIE, PROBLEM ROZWIAZANY, tak jak wczesniej mowiono winowajca byl zasilacz codeshit (tzw. codegen) Polecialem do kupmpla pozyczyc zasilacz, dal mi tez 300W niemieckiej firmy TUR . Okazalo sie ze zasilacze codeshita przy 3.3V daja 14A !!, pozyczony zasilacz przy 3.3V dawal 20A!!!! (ale mimo to po podkreceniu rdzenia do 275 obraz sie kaszanil, wiec zalecana jest 400W do tej karty) Przy nominalnych ustawieniach karty, wszystko jest ok. (narazie :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAaa znowu zonk, zaraz zwariuje. 3dmark chodzi dobrze, ale proba uruchomienia jakiejkolwiek gry konczy sie zwieszeniem w postaci paskow na monitorze !!!!!! Zrobilo mi sie ak nawet na 2 zasilaczach 300W (jeden TUR byl podlaczony do plyty, a drugi codegen obslugiwal cala reszte i i tak sie zwiesil.) Czy to mozlwie ze plyta daje za male napiecie AGP ??? (podobno te nowsze polyty daja wyzsze) Niestety nie mam mozliwosci zmiany napiecia agp. Jutro ide z karta do kumpla ktory ma p4 2Ghz i plytke na 533, jesli tam bedzie sie to dzialo, to znaczy ze definitywnie karta walnieta, jesli bedzie dobrze chodzic to jednal moja plyta za stara jest :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm ja identyko objaw miałem na karcie nv ale to chyba jeszcze na tnt 2 pro a był on wtedy jak w powerstript dałem za durze taktowanie moze te karty co macie od tego samego kolesia sa podkrecone w biosie karty i tak sie dziej moze to ati r 8500 ten słabszy z zanizonym taktowaniem a tylko w biosie jest podkrecony zeby sprzedac drozej ?? obnirzcie taktowanie rdzenia i sprawdzcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doprowodzilem ja do jakiegos stanu uzywalnosci. Jesli chodzi o taktowanie to jest ok. Bo bylem na stronie producenta i sprawdzilem. Zainstalowalem drugi raz direct x 8.1 i moglem zagrac w gta3 , i pare innych gierek. Ale np. taki nfs Hp 2 wiesza sie zaraz po pokazaniu ekranu z gra (na radku 9000pro tez sie wieszal ale dopiero po jakims czasie ) wiec moge wnioskowac ze po prostu gra jest jeszcze niezoptymalizowana. Nie wiem jescze chyba sprobuje reinstalke windy (co szkodzi) ale juz napewno nie bede formatowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 3 razy sztuka! Co chwile chodziłem do sklepu i wymienaiłem zasialcze na inne. Cały czas była lipa dopóki .................... szarpnąłem się na ajkiegoś Feel-a (80zł) . Teraz jest wszystko oOk!

Więc wychodzi na to na to że u mnie była wina ewidentnie zasilacza!

Najlepsze jest to że to chyba nie wina zaniskego 3,3V!

Bo mam teraz:

vcore 1,77

vcc3 3,18

+5 4,73

+12 11,96

Moze to wina amperków albo to co pokazuje program to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o prawda!

Prawda jest taka że na 3 codegenach mi ni echodziło a na Feelu chodzi!!!

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...