Skocz do zawartości
kszonek

Windows Xp Partycja Systemowa

Rekomendowane odpowiedzi

Moj problem polega na tym, ze mam partycje podstawową z XP, nie przydzielone mijsce, i dyski logiczne. Na dyskach mam wszystkie iso, mp3 itd, a chce dodac to co nie przydzielone do partycji z XP. Zrobiłem kopie zapasowa dysku kreatorem z XP. Yu pojawił sie problem, bo nie wiem czy i jak po formacie i zroobieniu tej parycji moge przywrocic tego backupa. Chce tez zainstalowac 98 na partycje podstawowa, wiec moze cos spod niego. Prosze o pomoc jak ktos cos takiego robił.

pzdr

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PowerQuest Partition Magic powinieneś móc dodać to co nie przydzielone do partycji z XP. Pamiętaj też że jak chcesz mieć dwa systemy(98 i Xp) najpierw musisz zainstalować Windowsa XP a dopiero możesz jako drugi Windows 98. Odwrotnie nie działa. Całkiem logiczne biorąc pod uwage fakt że jak powstawał 98 nie bylo jeszcze XP:). Poza tym obydwa systemy muszą być zainstalowane na osobnych partycjach.

Edytowane przez piekara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PowerQuest Partition Magic powinieneś móc dodać to co nie przydzielone do partycji z XP. Pamiętaj też że jak chcesz mieć dwa systemy(98 i Xp) najpierw musisz zainstalować Windowsa XP a dopiero możesz jako drugi Windows 98. Odwrotnie nie działa. Całkiem logiczne biorąc pod uwage fakt że jak powstawał 98 nie bylo jeszcze XP:). Poza tym obydwa systemy muszą być zainstalowane na osobnych partycjach.

1436438[/snapback]

dokladnie Partition magic powinnien ci pomoc. bez reinstalki dodasz pozostale miejsce jezeli znajduje sie obok na dysku.

a co do tych systemow to jest odwrotnie.

98 niema boot loadera ktory bedzie dzialal z XP.

najpierw instalujesz 98 a pozniej XP. Xp dodaje boot loadera do sektora poczatkowego.

twoja metoda tez sie da ale trzeba pozniej uruchamiac instalke Xp zeby naprawiac sektor startowy dysku.

Edytowane przez luki_pc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie Partition magic powinnien ci pomoc. bez reinstalki dodasz pozostale miejsce jezeli znajduje sie obok na dysku.

a co do tych systemow to jest odwrotnie.

98 niema boot loadera ktory bedzie dzialal z XP.

najpierw instalujesz 98 a pozniej XP. Xp dodaje boot loadera do sektora poczatkowego.

twoja metoda tez sie da ale trzeba pozniej uruchamiac instalke Xp zeby naprawiac sektor startowy dysku.

1436781[/snapback]

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Oczywiście luki_pc ma racje. W sumie to instalowałem kiedyś właśnie tak jak mówił więc nie wiem skąd ten błąd:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi