Tonic Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Przygotowywanie nagrzewnicy do rozlutowania Rozlutowany zbiornik Rrrrdzzza... Drugi zbiornik Całość po rozlutowaniu Tak to jest z palnikami, cyna jest jak woda.. Kapięl w mieszance wody i kwasku cytrynowego (na ogniu) Po 10 minutach Po jakimś dłuższym czasie Przepoławiona mosiężna złączka żeńska 3/8 cala Gotowe zbiorniki Przylutowany zbiornik nr.1 Zbiornik nr.2 Plaftorma testowa Przeciek Przy 5 barach były trzy przecieki - jeden większy załatałem to w mig, dwa pozostałe są malutkie (i znajdują się w kanalikach) - przy 2 barach widać bąbelki tylko przy jednym (zatem ten drugi przeciek widocznie jest maleńki) To tyle na dziś, jutro powalczę z przeciekami Pozdrawiam T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 obrze ze nie mam takiej butli... bo przy sprawdzaniu pewnie by mi wykrylo z 10 przeciakow ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Nice nice.. cos czuje ze bede sie musial zajac swoja lada... jakim palnikiem z powrotem skaldales to do kupy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 mam głupie pytanie kanły czyściłeś czy tylko kompiel?? no a drugie z czego ta nagrzewnica? wszakże laam trzy rzedy kanłów l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) Ooooo, ostatnio taką przerabiałem (czeka jeszcze na kosmetykę i shrouda) -> link . :D Tonic, jak zrobiłeś przegrodę w przednim zbiorniku? Update: pałeł, ponoć to też duży fiacior. Edytowane 9 Maja 2005 przez NAZIR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) no skoro tak twierdzisz to wieże na słowo choć to typowo ładowska konstrukcja Edytowane 9 Maja 2005 przez pałeł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) Sam nie mogłem uwierzyć, a to jak na razie jedyne info o niej na jakie trafiłem -> http://www.automan.infocentrum.pl/cgi-bin/...FILE=kartat.tpl Edytowane 9 Maja 2005 przez NAZIR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Ooooo, ostatnio taką przerabiałem (czeka jeszcze na kosmetykę i shrouda) -> 1436225[/snapback]Wiesz ja tam przegrody nie widze :blink: Jesli tak jest to raczej nici z wydajnosci bo cała woda bedzie w przednim zbiorniku sie przemieszczac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 zkoro tonic napisąłże wstawił przegrode to ja wstawił a że nie widąć bo jest w srodku to chyba zrozumiłe?? nie trzeba przecinać zbiornika żeby wsadzić przegrode :) wiadąc jeśzcze nie wszystcy o tym wiedzą:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Przegroda jest - zrobiłem z folii miedzianej i przylutowałem ją do zbiornika Jeszcze jedno - odkryłem coś ciekawego - przy 5 barach jeden zbiornik nadymił się dosłownie jak balon :lol: Zapewnie przy 6-8 barach byłoby pufffffff ;) Ten reduktor daje mi zakres do 15 barów, więcej nie da rady, bo zawór przepuszcza za dużo gazu i zawory bezpieczeństwa robią swoje :lol: Fotka tego balona jest, zamieszczę ją tutaj, jak wrócę do domu Palnik gLT-3 na gazie LPG, wstępnie lutuję samą dyszą o średniej średnicy, potem uzupełniam szczeliny przy nałożonym do dyszy grocie. Tu niektóre luty mi bardzo przypominają spawy wykonane spawarką migomatową, fajnie to wygląda :D Fotkę palnika również zamieszczę, ale dopiero jak wrócę Czyściłem głównie chemicznie, nagrzewnica leżała kilka dni w garnku z kwaskiem cytrynowym, później dokańczałem mechanicznie (brzeszczotem przepychałem kanaliki, chóć one były w dobrym stanie). IMO najlepsze czyszczenie daje piaskarka, muszę kiedyś z niej skorzystać. Grunt, że wywaliłem rdzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Jak by ci to powiedzieć .. o ile dobrze pamiętam to norma mówi o MAX 2 barach ciśnienia na chłodnicy/nagrzewnicy .... Więc nic dziwnego że się nadął :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 (edytowane) No cóż, o tym maksimum się sam dowiedziałem empirycznie ;) Ale WC jest takie delikatne, moje chłodzenia sprężarkowe wytrzymały 24h przy 15 barach Edytowane 10 Maja 2005 przez Tonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 fajna sprawa :-) szkoda ze ja nie mam takich czesci w domu xD dawaj zdjecie balona :-> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 A tu jest zdjęcie mojego palnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 oo mam cos takiego, calkiem fajnie sie tym lutuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Fajny sposób na prostowanie pokiereszowanych pokryw zbiorników ;-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 co jest i w jakich proporcjach w tym roztworku co tak fajnie wyczyścił finki ? bo chce takiego małego upominka zrobic pewnej osobie przed wysłaniem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 (edytowane) Hehe, i tak bawiłem się w kowala (czyt. wyrównywałem młotkiem) Proporcje, jakieś 1.5 lub 2 torebki kwasku cytrynoweg na ~3-4 litry wody Tak fajnie nie jest, jak myślisz - kolor jest bardziej różowy niż miedziany i to się troche lepi, za to można w mig to poprawić szczotką drucianą lub płynami Edytowane 10 Maja 2005 przez Tonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 jaki by nie był, bedzie lepszy od burego ;P jakos nie kawapie sie zamawiać z neta H3PO4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 do czyszczenia miedzi polecam kwas solny, super wyżera wszelkie syfy oczywiście roztwór (kwas dolewamy do wody, nigdy odwrotnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 do czyszczenia miedzi polecam kwas solny, super wyżera wszelkie syfy oczywiście roztwór (kwas dolewamy do wody, nigdy odwrotnie) 1437561[/snapback] przypomina mi sie taki wierszyk ze szkoły "... Pamietaj chemiku młody, zawsze wlewaj kwas do wody..." :lol: na HCL'a potrzebne sa papiery, niestety :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 przypomina mi sie taki wierszyk ze szkoły "... Pamietaj chemiku młody, zawsze wlewaj kwas do wody..." :lol: na HCL'a potrzebne sa papiery, niestety :( 1437597[/snapback] no co ty, jakie trzeba miec papiery :> heh to teraz bede wiedzial ze uprawiam piractwo chemiczne :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 A gdyby istniała piaskarka do kanalików :roll: Wciągnęłaby nosem wszelkie kwasy Ponownie testowałem nagrzewnicę przy 2 barach, nie znalazłem tego przecieku, za to inny się znalazł, ale stwierdziłem, że jest na tyle mały, że nie ma się czym przejmować Zatem stwierdzam, że moja nagrzewnica jest "szczelna" i wytrzyma warunki, jakie panują w typowym układzie chłodzenia wodnego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 no co ty, jakie trzeba miec papiery :> heh to teraz bede wiedzial ze uprawiam piractwo chemiczne :lol: 1437686[/snapback] piractwo chemiczne :lol: mi nie chcieli sprzedac :/ stężony ofcourse :) a tak na marginesie, wszscy od fc rozlutowywuja nagrzewniczki; berkut, Ty, raven... :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Budowniczym nudzi się, muszą coś robić w międzyczasie ;) Kolejne postępy, nagrzewnica niemal gotowa : Wstępnie wyszlifowane zbiorniki #1 Wstępnie wyszlifowane zbiorniki #2 Przymiarki do shrouda Po malowaniu Jeszcze muszę dorobić śrubki mocujące, przykleić nagrzewnicę do shrouda, to chyba tylko tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 bez obrazy, ale wyszedł obleśnie :/ pomaluj go chociaz w środku troche bo drewno prześwituje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Ja tez jakos lepiej sobie to wyobrazalem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 bez obrazy, ale wyszedł obleśnie :/ pomaluj go chociaz w środku troche bo drewno prześwituje :) Nie ma prześwitów, wszystko jest załatane gorącym klejem W środku, tzn. w środku shrouda? Tam jest pomalowane Co się Wam konkretnie nie podoba? BTW, nie jestem "ping ponkiem" jak to mawiał berkut :P Jakbym chciał, to bym zrobił ładniej (tu jeden z dowodów). Mi zależało na tym, żeby całość potrafiła wytrzymywać warunki panujące za oknem (mam zamiar wystawić chłodzenie za okno) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Mi nie pasują konkretnie dwie rzeczy: :arrow: estetyka wykonania (mozna bylo troszke nad tym posiedziec dluzej, ale zrobic dokladniej) :arrow: imo nie potrzebne sa te wypustki rownolegle do kroccow (te drewniane w shroudzie), chyba ze je do mocowania tej chlodnicy za oknem bedziesz uzywal :arrow: odnosnie estetyki to jeszcze pomyslalem, ze moze poprostu aparat masz kiepski i tak to na zdjeciach wyglada, a w rzeczywistosci moze byc lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 A fe :? Namajuj jakiś widoczek na shroudzie, a z chłodnicu zrób wodospad - opijałem dzisiaj pisemne matury więc :lol: hyh % A tak na serio to fe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...