99tomcat Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 No fajne eksperymenty z nagrzewnicą ale efekt estetyczny mizerny..dobrze że za oknem będzie :P Tylko czy wilgoć temu wentylowi nie zaszkodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Mi nie pasują konkretnie dwie rzeczy: :arrow: estetyka wykonania (mozna bylo troszke nad tym posiedziec dluzej, ale zrobic dokladniej) :arrow: imo nie potrzebne sa te wypustki rownolegle do kroccow (te drewniane w shroudzie), chyba ze je do mocowania tej chlodnicy za oknem bedziesz uzywal :arrow: odnosnie estetyki to jeszcze pomyslalem, ze moze poprostu aparat masz kiepski i tak to na zdjeciach wyglada, a w rzeczywistosci moze byc lepiej 1440212[/snapback] To są 3 rzeczy.. <_< Jak ja te mowie - fak estetyka.. ;] (chociaż uwielbiam produkty Grzecha :wink: ) Najważniejsze że jest czysto i wydajnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 wystarczyłoby lepiej pomalować (może złą farbę użyłeś) ja bym jeszcze raz malował ;) POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Szczerze mówiąc, to wolałbym posłuchać konstruktywnych opinii, jak dotąd to tylko fipa15 tak zrobił ;) Mi nie pasują konkretnie dwie rzeczy: :arrow: estetyka wykonania (mozna bylo troszke nad tym posiedziec dluzej, ale zrobic dokladniej) :arrow: imo nie potrzebne sa te wypustki rownolegle do kroccow (te drewniane w shroudzie), chyba ze je do mocowania tej chlodnicy za oknem bedziesz uzywal :arrow: odnosnie estetyki to jeszcze pomyslalem, ze moze poprostu aparat masz kiepski i tak to na zdjeciach wyglada, a w rzeczywistosci moze byc lepiej 1440212[/snapback] 1). Dziwne, bo ja osobiście uważam, że dosyć dokładnie to zrobiłem - starałem się, żeby była jednolita czerń - a miejsca, gdzie drewno widzicie - szczególnie te miejsca, gdzie nagrzewnica styka się z shroudem, będzie załatane klejem/szpachlówką, a na koniec pomalowane. 2). Te "wypustki" to podstawa nagrzewnicy, która będzie mogła stać pionowo i nie sfrunąć zza okien na dół (mieszkam na drugim piętrze, więc straty byłyby niemiłe ;)) 3). To jest całkiem możliwe, też tak myślałem. Aparat mam raczej nienajgorszy, Canon A510. Tę ww. fotkę rozjaśniałem w programie, żeby było widać szczegóły (bez tego to była jedna czerń), może tu leży wina? Zrobię jeszcze parę fotek z różnymi oświetleniami/parametrami - jakieś sugestie odnośnie fotografowania, tak, żeby było widać jak mniej więcej to wygląda w rzeczywistości? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Stół/namiot bezcieniowy, 2 halogeny po 300-500W, odpowiedni balans bieli i jazda :] A tak na serio to zrób fotke na świerzym powietrzu-o ile pogoda dopisuje. Nie ma jak natura :] Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 (edytowane) W domowych warunkach, stol pod biala sciana najlepiej.na stole ukladasz biale kartki.Dobrze zeby to byl pokoj z oknem (dzienne swiatło).Ustawiasz przedmiot fotografowany i jazda. Co do ustawien aparatu (mam A75 wiec prawie to samo). Rob na preselekcji przeslony (Av), ustaw przeslone 2,8 (wyostrzy ci tylko przedmiot na pierwszym planie).Reczny nastaw balansu bieli zrob. Mozesz sie tez pobawic recznym ustawianiem ostrosci (tu trzeba troche experymentowac z odlegloscia), wtedy ladnie ostre zdjecia wychodza. Jezeli zdjecia za ciemne ci wychodza zwieksz ISO lecz pamietaj ze pojawi sie tzw. noise.jezeli przy dziennym swietle robisz ustaw ISO 50. Trzasnij ze 30 fotek, pare fajnych powinno wyjsc. BTW to shroud ze sklejki to nie jest chyba najlepszy pomysl jezeli zamierzasz to wystawic na zewnatrz (wilgoc, slonce itp).Lepsza by byla chyba jakas blacha (do tego lepiej cieplo by odprowadzala. Edytowane 12 Maja 2005 przez [TiLt] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Dzięki za rady odnośnie fotografowania, w ciągu paru godzin powinien coś mieć Shroud, no cóż, nie mam materiałów metalowych, by zrobić nowy :| Zresztą, cały układ zaokienny będzie w takiej budzie, która ochroni przed czynnikami atmosferycznymi. Coś jak klimatyzator :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedzia Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Mam pytanko chce rozlutowac rowniez swoja lade ale nie mam palnika a nad kuchenka...troche mi sie nie widzi jakby to dziewczyna zobaczyla to wywalila by mnie z domu... :unsure: chce kupic palnik takie tylko do rozlutowania tej lady bo nie wiem do czego innego mi bedzie potrzebny no i znalazlem w necie cos takiego http://www.narzedziak.istore.pl/sklep,1439...n,165905,0.html moze byc cos takiego?? w sumie bardzo poreczny :) i jeszcze na gaz do zapalniczek idealny do domowej pracy:) moze ma ktos cos takiego i moze sie wypowiedziec. dziekuje za informacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik70 Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=126303&hl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Palniki długopisowe ledwo radzą z nagrzewnicami, bardzo długo trwa rozlutowywanie ich i na ogół zapychają się dysze BTW, miałem zrobić porządne zdjęcia nagrzewnicy, ale przyznam się, że ciągle mi coś wypada, nie chce mi się etc., więc zmieniam termin na nieznany :P BTW, kto da większy płomień? :twisted: link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 OT Nie wiem czy mój jest wiekszy ale daje :blink: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 :mrgreen: A bliżej tematu, to palniczki długopisowe do zlutowania etc. nagrzewnicy ok, ale do rozlutowywania nie polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 BTW, kto da większy płomień? :twisted: 1448780[/snapback] tonic co za sprzecior wsensie palnik?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) Temat zrobił się ciekawy z tymi zdjęciami, ale uważajcie z zabawami w piromana :mrgreen: Palnik to gLT-3 z gazem LPG. Nazir, to jest nieuczciwe z palnikiem bez (lub z malutkim) dopływem powietrza :P Mój z maksymalnym dopływem powietrza ma długość ok. 30cm :> A bez dopływu nie testowałem, ale robi się istny miotacz ognia Edytowane 17 Maja 2005 przez Tonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Ktoś chyba nie skapował co pokazał Nazir :D Typowy smok jak to kiedyś sie nazywało - lakier do włosów czy inna perfuma :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 A bliżej tematu, to palniczki długopisowe do zlutowania etc. nagrzewnicy ok, ale do rozlutowywania nie polecam. 1448874[/snapback] masz racje dzisiaj probowalem innej opcji niz nad kuchenka nie widze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 masz racje dzisiaj probowalem innej opcji niz nad kuchenka nie widze 1450144[/snapback] dobra opalara, pegasus za 30zł z promocji nie wyrabia :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) Tonic wes mi powiedz jeszcze jak mozesz ile wpakowales do tego gara tego kwasku cytrynowego ? no ja wpakuje 2 torebki na jakies 2 litry wody jak nie ruszy to mam jeszcze 2 w zapasie :lol: Edytowane 17 Maja 2005 przez robocat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Tonic wes mi powiedz jeszcze jak mozesz ile wpakowales do tego gara tego kwasku cytrynowego ? no ja wpakuje 2 torebki na jakies 2 litry wody jak nie ruszy to mam jeszcze 2 w zapasie :lol: 1450428[/snapback] Proporcje, jakieś 1.5 lub 2 torebki kwasku cytrynoweg na ~3-4 litry wody 1437493[/snapback] było na pierwszej stronie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Jak da wiecej, to nie zaszkodzi.. Tylko bez przesadyzmu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) wsypalem 4 :D wsypalem 2 i nic sie nie dzialo jak wsypalem 4 to tez nic zlego sie nie dzieje orass wyczyscilo faktycznie tak jak bylo na fotkach tonica ale na tej czesc u wlotow do tych kanalow zrobil sie czarny osad chyba cos weszlo w reakcje ;) no a tym czyms jest chyba cyna.... :blink: Edytowane 17 Maja 2005 przez robocat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Ja do 7l wody wlałem 2 butelki octu, do tego 3 kwaski i po godzinnym gotowaniu, nagrzewnica wyglądała tak: Łada Potem jeszcze umyłem ją płynem do mycia naczyń. A palnika używam takiego: ( W obi, podobny można kupić za jakieś 55zł+ 6zł gaz) A te palniki w długopisie, to nadają się raczej do bardziej precyzyjnych zadań. Palnik Palnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 fajowy ten palnik jak bede mial kase to qpie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sappa Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 ale czego wy sie tak czepiacie tych palnikow dlugopisowych ?? ?? Jesli macie kase to mozecie wywali sobie 50 zl na palnik. jak kupile to dlugopisowe goowno za 6 zl i gaz za 9 zl i palniczek smiga jak zloto. co prawda rozlutowac dlugo ale to mozna na 2 sposoby rozwiazac. albo na kuchence tylko podgrzac i poznie jjuz palnikiem na czysto az cyna poplynie albo na kuchenke rzucamy folie aluminowa i robimy w nij dziurke tylko na palnik zakladamy na to palniczsek i jedziemy a pouzniej zwijamy folie i nie ma sladu po zabiegu. a do lutowania ta lutowniczka jest jak dlamnie super. jednym nabiciem spokojnie z jednym zamachem lutuje wszystkie 3 zbirniczki w fiaciorze. coprawda nabylem troszke wprawy bo mialem nie male przejscia z tym fiaciorem ale ... wiec jesli nie macie zamiaru zawodowo zajmowac sie lutowaniem to zakup palnika za okolo 50 do zlutoowania kilku chlodniczek to dla mnie wyrzucanie kasy w bloto ale jak kto woli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Czarny osad typowy jest na cynie, łatwo to można oczyścić szczotką drucianą lub płynem do mycia naczyń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...