Skocz do zawartości
Novus

Kto To Może Być. Czy To Jest Policja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sytuacja wygląda tak wystawiłem gre na allegro.pl wraz z darmowymi patchami do tej gry a jakis koles mailuje ze mna zebym odstapił mu kopie oryginału tej gry. Troche dziwny wydaje sie miec adres e-mail ...@kp.mofnet.gov.pl czy to może być policja??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odstąpienie kopi oryginału to raczej nielegal [;

ja bym nie ryzykował tak btw

1436668[/snapback]

Ja tez nie ale cała rozmowa zaczeła sie od maila w ktorym ktos chciał abym odstapił mu darmowe patche do gry a pozniej doszlo do tego ze osoba ta zaproponowala mi abym sprzedał jej jeszcze kopie orginału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Seentag

Różne buractwa siedzą w sieci <_< tak apropo nielegalów, to ostatnio ktoś z sieci (dokladnie z DC++) ściągał nielegale no i niestety Policja zjawiła się w samą pore :wink: Bodajze - Wrocław. Goście pełne gacie i wpuścili, ale jeden był nie ugiety i pomachał na dowidzenia chłopcom z mundurkach, i stwierdził żeby przyszli do niego z papierkiem ze Sądownictwa :lol: chłop ma racje, trzeba bronić się :D Bez nakazu to jedynie co mogą sobie polookać przez okienko :lol: chociaż...jakby i to zgłosić to nawet tego im nie wolno :lol: :wink:

Jednoznacznie mówię, olej typka i nic nie wysyłaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różne buractwa siedzą w sieci  <_< tak apropo nielegalów, to ostatnio ktoś z sieci (dokladnie z DC++) ściągał nielegale no i niestety Policja zjawiła się w samą pore  :wink:  Bodajze - Wrocław. Goście pełne gacie i wpuścili, ale jeden był nie ugiety i pomachał na dowidzenia chłopcom z mundurkach, i stwierdził żeby przyszli do niego z papierkiem ze Sądownictwa  :lol: chłop ma racje, trzeba bronić się :D Bez nakazu to jedynie co mogą sobie polookać przez okienko  :lol:  chociaż...jakby i to zgłosić to nawet tego im nie wolno  :lol:  :wink:

Jednoznacznie mówię, olej typka i nic nie wysyłaj  :)

1436737[/snapback]

Nic nie mowie, ale chyba kolega sie hamerykanskich filmow naogladal.

W Polsce wyglada to tak - policja moze wejsc bez nakazu do mieszkania, ale musi dostac ten nakaz po fakcie, w ciagu 7 dni, w innym przypadku zdobyte w ten sposob dowody nie moga byc uzyte. To znaczy jakby ich nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce wyglada to tak - policja moze wejsc bez nakazu do mieszkania, ale musi dostac ten nakaz po fakcie, w ciagu 7 dni, w innym przypadku zdobyte w ten sposob dowody nie moga byc uzyte. To znaczy jakby ich nie bylo.

1436900[/snapback]

Dokladanie tak jak piszesz. Moga wejsc bez nakazu, a jak nie otworzysz to moga nawet ci dzwi wywalic :)

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1436900[/snapback]

a nieprawda. trąbili o tym w gazecie i w prasie . zeby mogli wejsc muszą miec nakaz, chyba ze wpuscisz ich dobrowolnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nieprawda. trąbili o tym w gazecie i w prasie . zeby mogli wejsc muszą miec nakaz, chyba ze wpuscisz ich dobrowolnie

1436907[/snapback]

Nieprawda nie musza miec nakazu.

Mianowicie zgodnie z art. 219 par.1 k.p.k. "(...) można dokonać przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, jeśli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że osoba podejrzana lub wymienione rzeczy tam się znajdują". Oznacza to, że w celu przeprowadzenia przeszukania Policja musi dysponować informacjami wskazującymi miejsce, w którym znajduje się prawdopodobnie przedmiot lub osoba poszukiwana

Czyli moga ;)

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie muszą miec nakazu w przypadku zagrożenia życia o ile sie orientuje lub gdy maja pewnosc ze znajda tam dowody przestepstwa.

1436937[/snapback]

Tak powino byc... ale w rzeczywistości wpadaja bez nakazu, i nawet jak nic puzniej nie znajda to zalatwiaja sobie u prokuratora nakaz w ciagu 7 dni i mozesz im skoczyc. :?

Wiecej info tutaj

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z innej beczki - fragment loga z PeerGuardiana:

03/10/2005 17:52:53; n/a; 156.17.92.xxx:39883; xxx.xxx.xxx.xxx:14954; TCP; Allowed

03/10/2005 17:52:53; n/a; 213.17.150.xxx:9136; xxx.xxx.xxx.xxx:3564; TCP; Allowed

03/10/2005 17:52:53; Sejm RP; xxx.xxx.xxx.xxx:3565; 195.187.136.2:16881; TCP; Blocked

03/10/2005 17:52:53; n/a; xxx.xxx.xxx.xxx:3557; 193.95.231.xxx:10064; TCP; Allowed

03/10/2005 17:52:54; n/a; xxx.xxx.xxx.xxx:3566; 80.203.52.xxx:6777; TCP; Allowed

:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wal goscia. To podpucha albo jakaś następna akcja przeciwko piratom. A jak coś sie pokopie to niebedzie najróżowiej i ciekawiej. Moja rada, poczczuć go psami, ciekawe co zrobi. W sumie to chyba by było najlepsze wyjście, tak może stracisz kupca, a jak kupi to moze stracisz wolnosć. The choice is yours.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na moje oko ktos sobie jaja robi z SMTP niewymagajacego uwierzytelniania, ale dla draki mozesz goscia dojechac :)

1438435[/snapback]

Słuchajcie sprawa się wyjasniła. Koleś niech chciał kupić kopii oryginałów tylke patche do tych gier, które są darmowe a on nie ma możliwości ich z neta zassać.

Przedstawię część korespondencji z tym koleśiem aby rozjaśnić sytuację.

zacznijmy od aukcji IL2 Sturmovik Forgotten Battles+Gratisy B.C.M.-myśle ze tu nic nie wymaga dopowiadzenia

mail wysłany przez serwis allegro:

Treść wiadomości:

W związku z tym, że wszelkie dodatki mają charakter darmowy i można je rozpowszechniać bez licencji, mam pytanie. Chaciałbym kupić osobno te dodatki do iła, czy mógłby je Pan odegrać i ile te dwie płytki ewentualnie by kosztowały.

moja odpowiedz:

Czy chodzi Panu o patchy czy o kopie oryginałów (lub coś w tym stylu)

jego odpowiedz:

Interesują mnie dodatki Ace Xpansion Pack i patche do tego i FB. PF mam.

no i maja odpowiedz z dnia zalorzenia tego tematu (widac ze sie kiedys mature zdało bo to prawie poezja :D ):

Nie tu sie Pan myli Forgotten Battles jak dodatki nie mają

charakteru darmowego Ace Expansion Pack jak i Pacyfic Fighters sa

komercyjnymi dodatkami do komercyjnej gry IL2 Forgotten Battles i

ich rozpowszechnianie jest złamaniem umowy licencyjnej. A ja na

tej aukcji dodaje do oryginalnej gry patche, które maja postać

darmowych uaktualnien do gry. Patche te mażna ściągnąć za darmo

ze strony producenta.

Wiec jesli chodzi Panu o dodatki Ace Expansion Pack i Pacyfic

Fighters jak i Forgotten Battles to nie mam prawa ich

rozpowszechniac wiec jestem zmuszony Panu odmówić wykonania kopii

oryginału.

PZDR

jego odpowiedz:

W sumie troche źle się zrozumieliśmy. Faktycznie wiem że tamte są

komercyjnymi dodatkami. Zależy mi na tych patchach, które można darmo

ściągnąć z sieci. internet mam tylko w robocie i nie mogę niestety tego

zrobić.

moja odpowiedz:

w zasadzie to nic nie stoi na przeszkodzie abym wysłał Panu te patche

jego odpowiedz:

Zgadzam się. To jest jedna czy dwie płyty i jeszcze podaj nr konta, w piatek

przeleje kase + koszt(?)

Mój adres

...

I teraz sie zastanawiam czy mu wyslac czy nie(w sumie robie to poza allegro i po kosztach...ot tak bo taki mam gest :D

A wiec sie wyjasnilo ale koles to mi schiza wkrecil. A te jego troche niejasne pytania i odpowiedzi w szczegolnosci ta "

Interesują mnie dodatki Ace Xpansion Pack i patche do tego i FB."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi