Skocz do zawartości
berkut

Nowa Kaskada

Rekomendowane odpowiedzi

To się wiele nie myliłem. Zastanawiam się co na to Twoi rodzice, bo moi to nawet na WC jeczą. A przecież FC troche miejsca zajmuje oraz troche prądu pobiera. No i właśnie ile watów potrafi porzreć?? Chodzi mi również o kaskade Berkuta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się wiele nie myliłem. Zastanawiam się co na to Twoi rodzice, bo moi to nawet na WC jeczą. A przecież FC troche miejsca zajmuje oraz troche prądu pobiera. No i właśnie ile watów potrafi porzreć?? Chodzi mi również o kaskade Berkuta

1448538[/snapback]

Ja mam 16 i moi jakos na Wc nie jecza :blink:

Jak spale kupie sam nowe a kasy na kompa mi nie daja wiec zawsze musze sam na kompa zarobic :? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak spale kupie sam nowe a kasy na kompa mi nie daja wiec zawsze musze sam na kompa zarobic :?  :D

1448541[/snapback]

Ja też mam 16. To skąd masz kase? Ale to mnie zdołowało myślałem że takie bloczki robi ktoś starszy. Poprostu-->respekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam 16. To skąd masz kase? Ale to mnie zdołowało myślałem że takie bloczki robi ktoś starszy. Poprostu-->respekt

1448564[/snapback]

sory ale jak uwazasz ze na jego wiek, takie bloki to rewelka to wybacz :P no chyba ze mamy bardzo uzdolniona mlodziez ;)

berkut -> mogl bys moze opisac w jednym miejscu dosc obrzernie czym sie rozni normalne fc, od kaskady i autokaskady ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ale jak uwazasz ze na jego wiek, takie bloki to rewelka to wybacz :P no chyba ze mamy bardzo uzdolniona mlodziez ;)

1448595[/snapback]

No wybacz ale dopiero niedawno nauczyłem się obsługiwać głupią kontówkę i palnik przy robieniu nagrzewnicy. Wykonanie takiej nagrzewnicy troche pracy kosztuje a co dopiero zrobienie bloku. Powinienneś o tym wiedzieć. Nie karzdy idzie do garażu gdy się nudzi, wychodzi po godzinie i trzyma w rękach super bloczek, którym wszyscy będą się zachwycać. Ja doceniam tą pracę. No ale nie kazdy musi mieć takie zdanie jak ja.

Kończe ten OT który sam zaczełem.

Czekam na odpowiedz dotycżącom poboru prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut -> mogl bys moze opisac w jednym miejscu dosc obrzernie czym sie rozni normalne fc, od kaskady i autokaskady ?

1448595[/snapback]

Na kazdym kroku mnie krytykujesz a sam nie potrafił bys zrobic nawet cos co przypominało by bloczek

Juz ci kiedys napisałem na gg ze ja nic do ciebie nie mam i zebyc sie odemnie od[ciach!]lił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylatory od skraplacza pobierają przeciętnie 10-40W, z kompresorami

jest różnie, to zależy od typu, modelu - lodówkowe to mają z 50-200W,

od regałów chłodniczych 200-350W, od klimatyzatorów tłokowe ponad

350W, a rotacyjne nieco ponad 500W. To tak w skrócie :-D

Normalne chłodzenie sprężarkowe = jeden kompresor + jeden gaz + jeden obieg

Autokaskada = jeden kompresor + dwa gazy + częściowo jeden obieg i dwa obiegi

Kaskada = dwa kompresory + dwa gazy + całkowicie odzielne obiegi (generalnie

ich wspólnym punktem jest międzystopniowy wymiennik ciepła, czyli jednocześnie

parownik pierwszego układu i skraplacz drugiego układu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie widzac wiszące skrzyneczki na sklepach/chłodniach z agregtami da rade z o czegoś takie fc zrobić?? chodzi mi czy jakby zrobić do tego agregatu tylko parownik pod kompa to czy już by się miało fc?? albo czy wogle da się temgo fc zmącić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak spale kupie sam nowe a kasy na kompa mi nie daja wiec zawsze musze sam na kompa zarobic :?  :D

1448541[/snapback]

Hehe... to Ty WC masz? :lol:

Pierwsze słysze...

BTW - nie robic OT..

Zreszta jak berkut przybędzie to posprząta i ukara..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut się ucieszy, jak zobaczy zainteresowanie w jego temacie :D

quarantino da się, najprostsza przeróbka polega na wstawieniu parownika

do pojemnika i dolaniu chłodziwa, wtedy otrzymujesz chłodziarkę. Tylko

trza dorwać w ogóle taką skrzynkę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co robie bedzie kosztowac bardzo duzo ;) ale potem najprawdopodobniej to sprzedam i chce konczyc z kompami

to bedzie NAJ NAJ agregat na swiecie, jak dotad amerykanom sie nie powodzilo, na N prob kazda zakonczyla sie niepowodzeniem, mam nadzieje ze mi sie uda (podchodze do problemu z innej strony niz oni)

-180C to nie przelewki, -150C kaskada wciaga nosem LN2...

moja kaskade mozesz kupic za okzyjne 5-6tys zlotych :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie wazny jest wiek tylko: mozliwosci, zaintersowanie, zaciecie, i dobre checi, nie mowiac o majterkowaniu czy traktowania tego jako hobby, kasa tez wazna ale jesli sie to bardzo lubi to proste FC jest osiagalne dla zwyklych ludzi (zakupy na raty-czesci, osiagniecie pewnej wiedzy teoretycznej powiazana z czasem z praktyka).

Po drugie jesli robimy standardowe agregaty typu Prometea czy Vapo LS korzysta sie z nich 24h na dobe, zre to napewno troszke pradu ale da sie wytrzymac (ok 100~200W max)

Po trzecie nie bawie sie w taki potworki gdyz dopracowoje swoj jednostopniowy system dla celow produkcyjnych a z tym walka z konkurencja=uciecha dla klientow. Nie posiadam narazie tak duzych finansow ani zaplecza by bawic sie w tak duze systemy, choc powiem korci mnie zeby cos takiego kiedys zbudowac, jak narazie planuje zbieranie kasy na narzedzia bo kiedys bym chcial stworzyc taka mala skromna pracownie na potrzeby FC :-|

Po czwarte co do berkuta respekt, mam nadzieje ze uda mi sie byc przy odpaleniu tego monstrum tak jak przy swoim IceboX'ie :P. W koncu berkut pokaze swoja MOC... juz to widze za oknem upaly a u niego w domu ice tea B)

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. berkut pieprzysz glupoty, nie wieze ze po tym skonczysz z kompami, bedziesz chciec cos wiecej :P

2. masz swoj jakis sprzet ktory chcesz tym chlodzic, albo znajomego z fajnym prockiem :> bo takie robienie kaskad mija sie z celem zeby tylko schlodzic parownik do -180 i zobaczyc duzo zronu - duze imho

3. czy parownik bedzie mogl tutaj pracowac w poziomie (czy tam pionie, zalezy jak kto patrzy) tak zeby na grafe to zalozyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co bedzie w nim takiego naj naj? Bo ja dalej nie rozumiem czym sie rozni taka kaskada od chlodzenia np. freonem oprocz tego ze jest duzo wiecej rurek :)

1449031[/snapback]

to sie tym rozni ze normalne fc to masz tak ok -30 (zakladam ze srednio to jest gdzies tyle, bo nie kazdy ma kasy na wypasne czesci) a berkut chce miec -180 (co to pare stopni w te czy we wte :D) no i w kaskadzie jeden uklad chlodzi drugi (to na tej zasadzie jak bys zbudowal wieksze wc, zeby sobie wode w normalnym wc schlodzic) takie 2in1 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tym nie da sie juz nic wiecej zrobic w dziedzinie chlodzenia. silniki stirlinga owszem nizej schodza ale to nie ta bajka

kaskade zrobie i jak znajdzie sie odwazny to bedzie bench, jak nie to poleci pewnie do kogos z EU i tam zobaczycie wyniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko sięzastanawiam stary skąd ty na to bierzesz kasę? Pewnie miesięcznie na to wydajesz więcej niż niejedna wypłata w moim mieście.

1449177[/snapback]

naszczescie to nie twoj problem :wink:

jak ma sie pasje to sie kasy nie liczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe zdziwilbys sie jak niewiele wydaje na to

gdybym wydawal twoja miesieczna pencje to bym to zrobil w tydzien

dzis zlozylem TIG'a zebym mogl spawac izolowane prozniowo wymienniki ciepla

pierwszy w zyciu spaw TIG'iem:

Dołączona grafika

Troche utleniania jest przez to ze nie przytrzymalem poduszki z argonem przy koncu rozgrzanym. Spawa sie tym wybitnie latwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Spawanie punktowe bez materiału dodatkowego metodą

TIG, często mylnie nazywane zgrzewaniem, jest

procesem łączenia blach przy użyciu ciepła łuku spawalniczego

płonącego pomiędzy nietopliwą elektrodą

wolframową, a spawanym materiałem w osłonie gazu

obojętnego. (...)

Jesli nie wiesz co to TIG, czytaj to.

Dalem ten link, bo pewnie sporo osob nie kojarzy tego urzadzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję i życzę sukcesów. Tylko nie zapominaj przyzwyczajać procków do zimna zanim odpalisz swoje wynalazki, bo może być nieciekawie.

Słyszałem że niedawno Diodzie zmarnowałeś procka. he he

Takie są koszty doświadczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe Silniki Stirlinga powiadasz;) Chyba jedna polska firma podobno robi jedne z lepszych na świecie. Niestety wszystkie te cudka są drogie i mają krótką żywotność (3000h i potem ich parametry słabną). Są urzywane raczej w labolatoriach np. przy termowizji, gdzie czujnikiem jest detektor PŁP (wysoka czułość), a nie ferroelektryk... Dobrze Pamiętam?;)

Berkut trzymam kciuki, kibicuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi