Kavior_ Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Witam, kiedys kieeedy zakupilem ten port IR, swego czasu dzialal bez problemu, na win sp1, pozniej byla przesiadka nie pamietam czy na sp1 czy sp2 i od tego czasu nie moge ruszyc tego portu do dzialania, jest ktos w stanie pomoc, Girder nie widzi sygnalow wysylanych przez pilota, niby wszystko okej plugin dodany ale jednak nie dziala. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Słyszałem, że z SP2 są problemy z IrDĄ, ale pewny nie jestem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 nie moge odzalowac tego ze nie dziala, przyzwyczajenie obslugi winampa na odleglosc, wylaczanie kompa na odleglos, obsluga filmow na odlegolosc, za duzy komfort zeby z niego zrezygnowac, polecam ten produkt, a sam zaloje ze nie dziala, w dalszym ciagu licze na pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavras Wyżryn Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 (edytowane) Może robiłeś clear cmos i zrestetowałeś w ten sposób ustawienia portu w biosie? Ja też instalowałem SP2 i nie mam problemów, chociaż moja Irda różni się od Twojej. Korzystam z tego portu do przesyałnia plików do T610 i jest ok. Pamiętam, że u mnie w biosie port był domyśnie wyłączony. Może o to chodzi? Edytowane 11 Maja 2005 przez Xavras Wyżryn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 po pierwsze ja nie posiadam irDA tylko I R bez wysylania tylko odbior, nie wiem czy plyta glowna ma tutaj cos do gadania, bo to ejst na com`a ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosu-kielce Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Zamiast Girder'a wejdz na port pod który masz podpięty odbiornik jakimś programem terminalowym (C:\Program Files\Windows NT\hypertrm.exe) wciśnij coś na pilocie i zobacz czy przychodzą jakieś wartości. Jeżeli przychodzą to odbiornik i port działa ok.Jeżeli nie to albo konfiguracja portu albo Girder'a. Pozdrawiam Kosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 hmmm dzieki za rzeczowa odpowiedz, zrobilem jak doradziles, i nie dziala tzn zadnych komunikatow nie otrzymuje, czyzby walnieta irda :// port na pewno sprawny bo komunikacja z telefonem dziala bez problemu :// Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosu-kielce Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 (edytowane) Sprubuj z innym pilotem. A może poprostu bateria w pilocie. Niestety nie ma domowego sposobu na sprawdzenie pilota. Kupno testera nie wchodzi w grę (za drogi). Coprawda jest możliwość wykonania takiego testera ale jego koszt jest za duży w stosunku do kosztu samej IRDy Niesądzę żeby padła IRDA podczas normalnego użytkowania. Sprubuj się skontaktować ze sprzedawcą nawet przez GG. Pozdrawiam Kosu Edytowane 12 Maja 2005 przez kosu-kielce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 (edytowane) nie irda panowie. nie IRDA... to jest zwykły czujnik podczerwieni stosowany w sprzęcie RTV o oznaczeniu SFH506 - kosztuje 3 pln "Pilot jest skonstruowany w oparciu o najnowszą technologie" - :lol:.. nie taka ona znowu najnowsza... :) ale wiadomo .. grunt to zareklamować odpowiednio cegłe.. pilota można sprawdzić w kazdym domu.. wystarczy włączyć radio.. na fale AM i wcisnąć przycisk... powinno strzelać w radiu.. jesli jednak ktoś sie uprze i nie wierzy że dioda IR działa.. to niech włączy aparat fotograficzny/kamere.. i poświeci pilotem w obiektyw.. powinno być widoczne białe światło (cyfrowe czujniki typu CCD lub CMOS odbierają światło z zakresu bliskiej podczerwieni jako świato białe) podejrzewam ze chodzi tu o rodzaj blokady jaką SP2 może zakładać na aplikację w kwestii dostępu do portów I/O... aha.. a czy włączyłes w pluginach girdera IGORPLUGIN.dll? (bo domyślam się ze to jest to urządzonko które wymaga tego plugina) Edytowane 12 Maja 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosu-kielce Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 A jak sprawdzić czy rozkazy wysyłane przez pilota są prawidłowe?? Już kiedyś tak miałem że mimo tego że pilot pracował (LEDa zapiołem na wyjściu) to nie wysyłał rozkazów.Do tych 3 pln jeszcze trzeba doliczyć jakiś procesor który będzie dokodował tranlmisję z SFH506 (mówię o testerze). Jedyne wyjście sprawdzić cały zestaw na innym kompie. Pozdrawiam Kosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 ... jak sprawdzić?.. a girder to co to jest jak nie tester? przecież on odbiera kody RC5 pilota ( i jakiekolwiek inne) i wyświetla w oknie ... naciskasz pilota.. jeśli sygnał ma 36kHz to zawsze pokaże Ci co odebrał... zeby wyeliminować wadę czujnika w kompie przynosicsz 10 innych pilotów i sprawdzasz.. założe sie ze minimum80% z nich musi pracować poprawnie.. jesli będą wyniki.. to juz iwesz ze tamten pilot był uszkodzony i mimo że wysyłął coś.. to wysyłą coś niezgodnie z protokołem... (przypadek 1/100000 :} ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 panowie pilot jest sprawny na 100% bo z niego korzystam, sluzy mi do obslugi wiezy :) a dodatkowo sluzyl do kompa, a od jakiegos czasu puupa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosu-kielce Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Jeżeli masz taką możliwość to sprawdż odbiornik na innym kompie. Najlepiej z XP SP1 albo gołym XP. Pozdrawiam Kosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 na razie nie mam na to czasu, a moze jakies rady gdzie nalezalo by tego szukac w windzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) eh. przaszam ze sie wcinam, ale szukam szukam i sie ugotowałem :/ mam pare pytań: 1-chce zrobic układ podpinany pod płyte. i głównie chodzi mi o obsługe kompa pilotem, a chciałbym zeby układ to była IrDA, a na elektroda.pl wyczytalem ze sa z tym problemy, inne czestotliwości pracy. jaka jest prawda? 2-znalazlem schemat z Chipa portu IrDA opartego na TFDS4500. warto to to robić? 3-jakieś rady, cokolwiek? 4-da sie zrobic port Ir (tylko na odbiór) do płyty głównej? Edytowane 13 Maja 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) otoz - wczoraj pytałem czy da sie zrobić odbiornik Ir (a własciwie to se zwie CIr) podpinany pod płytę główna... i chciałem wam pokazac gniazdo na płycie, jak mam je opisane w instrukcji, zebyscie orzekli czy sie da i moze jakimś chcematem rzucili... a - byłbym zapomiał dodać :) jestem zielony w elektronice... Edytowane 14 Maja 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 http://www.elektroda.net/dla_kompa/irda.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...