Skocz do zawartości
djsiekier

Problem Z Czcionka

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos was sie z czyms takim spotkal. Pod windowsem xp nie wszedzie wyswietla mi ruska czcionke. Zamiast liter widac znaczki np. Çäîđîâî, Ęîńňđîěŕ lub znaki zapytania (????????????????). wie ktos jak to ustawic? probowalem w ustawieniach jezyka, klawiatury i nic to nie daje wciaz to samo :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W$ XP

start>panel sterowania>data, godzina, język...>opcje regionalne i językowe>standardy i formaty-zmieniasz na rosyjski

ewentualnie

start>panel sterowania>data, godzina, język...>dodaj inny język-zmieniasz na rosyjski

EDIT:

eh nieprzeczytałem z nalezytą uwagą Twego krótkiego postu... więc chyba nie pomogę :mur:

Edytowane przez Eskan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strony i maile dzialaja mi prawidlowo (jak wlasnie w menu widok zmienie kodowanie czcionki).

Chodzi o programy np. zajaczek (edytor html) gdzie jak probuje pisac rosyjskie litery wpisuja sie znaki zapytania, winamp gdzie rosyjskie litery zle sie wyswietlaja. Albo programy czy gry rosysjkie gdzie wogle menu nie moge odczytac ani zupelnie nic (chyba ze sa to gify ale to oczytwiste ze sie odczyta:) bo sa albo te znaki zapytania albo znaczki dziwne.

W panelu sterowania zmienilem na rosyjski i nic to nie dalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj znak zapytania zamiast danej litery oznacza że czcionka nie posiada zdefiniowanego w ogóle symbolu dla danego kodu znaku.

A krzaczki się wyświetlają jak masz zdefiniowany znak, ale był on robiony dla innego charsetu (tak mi się wydaje). Spróbuj sobie zmienić w schematach systemowych (pulpit/właściwości) czcionkę na taką, w której wiesz na 100% że jest cyrylica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi