Skocz do zawartości
baszek

Proszę O Porade=bx440+ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kompa pentium 3 500 mhz na BX440 (czy cuś takiego). W nim mam:

64 SD-RAM 100mhz noname +

256 hynix 133mhz +

256 spectek 133mhz (ale wykrywa mi tylko 128 bo jest to pamięć jednostronna a na BX tak już jest)

czyli łącznie coś 448 RAMU

Dostałem propozycje wymiany 256 spectek 133mhz na jakieś noname'y 256 100mhz. Czy to się opłaca ?

Słyszałem że w obecnej konfigracji przez ram 64mb 100mhz inne pamięci działają też jak 100mhz a nie 133mhz ? Czy tak jest? I czy wogóle na BX440 GIGABYTE pamięci działają na 133mhz czy może max to jest 100mhz ?

I najważniejsz czy zyskam na wydajności zamieniając się na te nonamy 256 dwustronne (100mhz) co by mi je wykryło a nie tak jak mam teraz jednostronne(133mhz) i wykrywa mi tylko połowe.

Po zamianie miałbym 576 SD-RAMu.

Proszę o fachową pomoc

Z góry dzięki

P>S mam nadzieje że zrozumieliście o co mi chodzi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz teraz 5x100 a wiec wszystkie pamięci działają i tak ze 100MHz, jak nie planujesz tego P3 „podciągnąć” do 5x133 (nie wiem czy twój da radę) to możesz wymienić na te no-name zawsze będziesz miał o 128MB więcej ramu. Choć zgodnie z mentalnością Polaków zażyczył bym sobie „wymiana + piwo” ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc

z bx jest ten problem że najlepiej kupowac do nich pamięci bx (sic!)

bo może być że nie będą działać, lub wykryją tylko połowę (co widac również u Ciebie)

jeżeli masz możliwość sprawdzenia tych pamiątek cxzy wogóle u Ciebie pójdą to warto zaryzykować

ale

tak naprawdę to przy Twoim sprzęcie nie odczujesz już specjalnego kopa ze względu na ram

tu po prostu nie da się wiele więcej z tego wyciągnąć

ale tak jak mówię - bez testów się nie obejdzie

zamienisz się i np jedna z kostek nie zadziała - i coi wyjdziesz na tym ciulowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge jest sprawdzić w domu - to kumpel mi proponuje wymiane.

Chodzi mi tylko czy z tą zamianą wyjde lepiej.

Pamięci moge przetestować. Tylko czym? znaczy działają napewno !! ale wydajności trzeba by posprawdzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi