baszek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Witam Mam kompa pentium 3 500 mhz na BX440 (czy cuś takiego). W nim mam: 64 SD-RAM 100mhz noname + 256 hynix 133mhz + 256 spectek 133mhz (ale wykrywa mi tylko 128 bo jest to pamięć jednostronna a na BX tak już jest) czyli łącznie coś 448 RAMU Dostałem propozycje wymiany 256 spectek 133mhz na jakieś noname'y 256 100mhz. Czy to się opłaca ? Słyszałem że w obecnej konfigracji przez ram 64mb 100mhz inne pamięci działają też jak 100mhz a nie 133mhz ? Czy tak jest? I czy wogóle na BX440 GIGABYTE pamięci działają na 133mhz czy może max to jest 100mhz ? I najważniejsz czy zyskam na wydajności zamieniając się na te nonamy 256 dwustronne (100mhz) co by mi je wykryło a nie tak jak mam teraz jednostronne(133mhz) i wykrywa mi tylko połowe. Po zamianie miałbym 576 SD-RAMu. Proszę o fachową pomoc Z góry dzięki P>S mam nadzieje że zrozumieliście o co mi chodzi :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baszek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 może by to przetestować jakimś programem ? Pierwsze obecną konfiguracje a potem tą nową ? Jeśli tak to jaki progs polecacie --- coś tylko do wydajności ramu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Masz teraz 5x100 a wiec wszystkie pamięci działają i tak ze 100MHz, jak nie planujesz tego P3 „podciągnąć” do 5x133 (nie wiem czy twój da radę) to możesz wymienić na te no-name zawsze będziesz miał o 128MB więcej ramu. Choć zgodnie z mentalnością Polaków zażyczył bym sobie „wymiana + piwo” ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 no więc z bx jest ten problem że najlepiej kupowac do nich pamięci bx (sic!) bo może być że nie będą działać, lub wykryją tylko połowę (co widac również u Ciebie) jeżeli masz możliwość sprawdzenia tych pamiątek cxzy wogóle u Ciebie pójdą to warto zaryzykować ale tak naprawdę to przy Twoim sprzęcie nie odczujesz już specjalnego kopa ze względu na ram tu po prostu nie da się wiele więcej z tego wyciągnąć ale tak jak mówię - bez testów się nie obejdzie zamienisz się i np jedna z kostek nie zadziała - i coi wyjdziesz na tym ciulowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baszek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 moge jest sprawdzić w domu - to kumpel mi proponuje wymiane. Chodzi mi tylko czy z tą zamianą wyjde lepiej. Pamięci moge przetestować. Tylko czym? znaczy działają napewno !! ale wydajności trzeba by posprawdzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baszek Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Pamięci wykryje napewno bo są dwustronne. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baszek Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 NO i co tylko tyle ? nikt nic nie wiem więcej :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...