shady_dadi Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Witam, jutro mam zamiar kupić kompa. Jeśli ktoś do jutra rana mógłby coś mi doradzić, co ewentualnie można zmienić, nie zmieniając zbytnio ceny, to byłbym wdzięczny. Oto on: Procesor: AMD Sempron 2800+ BOX (SOCKET 754) - 350zł Płyta główna: MSI K8T Neo-FSR - 265zł KArta graficzna: Leadtek Winfast A6600GT TDH 128MB/128Bit - 830zł Pamięć ram: 512 DDR/400 Mhz Kingston - 190zł Napęd DVD-RW: LG GSA-4163B - 240zł Obudowa: Ultra Media z 350W - 125zł Monitor: 17" LG F700B - 490zł Klawiatura + mysz + 3,5'' - 70zł Głośniki - Creative P380 2.1 - 150zł Razem: 2710zł Dysk mam stary 60Gb - narazie będzie musiał starczyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Musisz do tego kupic ZASILACZ! Bo ten z obudowy to na 100% syf. Jakis tagan 330W albo chociaz chief moze, nie wiem ale ktos ci zaraz powie jaki :) Kingstony raczej na Hynixy D43 zamienic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Musisz do tego kupic ZASILACZ! Bo ten z obudowy to na 100% syf. Jakis tagan 330W albo chociaz chief moze, nie wiem ale ktos ci zaraz powie jaki :) Kingstony raczej na Hynixy D43 zamienic. 1440058[/snapback] O zasilaczu myślałem, ale z racji oszczędności zrezygnowałem, poza tym nie zamierzam nic podkręcać, wieć czy jest to konieczne?? A ram czemu mam zmieniać jeśli można wiedzieć? wydajność lepsza? też nie zamierzam nic z tym ramem kombinować:) pozdro i dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 ram bedzie ok jak nie krecisz. ale ten zasilacz smierdzi. 125 zl za zasilke z buda??!! toz to musi jakis syf niewaski byc. Modecom z psu 300 gtf stoi kolo 200 zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 - Obudowa z zasilaczem to minimum Modecom lub osobny porządny zasilacz. Kartę graficzną będziesz miał drogą, chyba nie chcesz, żeby poszła z dymem przez zasilacz? - Monitor bym zmienił na inny, byle nie Lg (np. Nec Fe770, Samsung 795Df) - jak nie zamierzasz podkręcać, to może lepiej dopłacić do Athlona 64 2800+ albo 3000+? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 - Obudowa z zasilaczem to minimum Modecom lub osobny porządny zasilacz. Kartę graficzną będziesz miał drogą, chyba nie chcesz, żeby poszła z dymem przez zasilacz? - Monitor bym zmienił na inny, byle nie Lg (np. Nec Fe770, Samsung 795Df) - jak nie zamierzasz podkręcać, to może lepiej dopłacić do Athlona 64 2800+ albo 3000+? 1440296[/snapback] - Obudowa może być taka np. Modecom Step 207 czarny - 350W ? - O procku 64 też ciągle myśle, ale jest 100zł droższy ( na szynie 754), a mi bardzo zależy żeby już nie zwiększać tej kwoty co podałem. - A monitor czemu nie LG ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Po 1 mobo to może być msi ale z końcówką n- na nf3 albo epox też na nf3 Pamięci to poszukaj twinmosa z końcówką serii 1a4t lub aa4t są to remarkowane winbondy i nosem wciągną te kingstony. Zasilacz to min modecom 350gtf bo na czymś gorszym możesz kompa zjarać. A LG to lg czyli dno..lepiej zainwestuj w jakiegoś samsunga lub philipsa. A ogólnie to ceny dość wysokie 350zl za sempa to dużo za dużo np w proline jest za 320 zl. A jak byś sie rozejrzał porządnie to kupisz oem za 260zl do tego frezer64 i masz taniej i dobre i ciche chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp19 Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Lg monitor to dziadostwo nie watrte ceny... jak chcesz moge ci sprzedać 15'' samsung 550s :) a tak na serio to tylko samsungi... chociaż teraz mam to co w podpisie i tez jest bosko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Lg monitor to dziadostwo nie watrte ceny... jak chcesz moge ci sprzedać 15'' samsung 550s :) a tak na serio to tylko samsungi... chociaż teraz mam to co w podpisie i tez jest bosko 1440523[/snapback] Ok dzięki wszystkim za porady, właśnie zbieram się do wyjazdu po kompa, jak wróce to napisze jak w końcowej wersji będzie on wyglądał. Z LG na pewno zrezygnuje bo zbyt wszyscy mówicie że to syf heh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Heh, chcesz dać komuś zarobić i co? sklep nieczynny:P więc jeszcze troche czasu na zastanowienie jest:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 (edytowane) Może taka konfiguracja będzie lepsza?? : Athlon 64 2800+ BOX 425,00 MSI K8N Neo Platinum NForce3 S.754 319,00 TwinMOS DDR 512Mb/400Mhz CL 2.5 PC3200 156,00 WinFast GF A6600 GT TDH 128MB 128bit AGP 759,00 Lg DVD Recorder GSA-4163B BOX 225,00 225,00 Creative 2.1 Inspire P380 125,00 125,00 Nec 17' FE770 Flat tylko ceny będą wyższe bo musze kupować w normalnym sklepie... zapomnialem jeszcze obudowa : Modecon FineI 350W - 188zł ewentualnie czy w grę wchodzą takie płyty główne ??: Epox EP-8KPA3I nForce 3 250G - 273zł Gigabyte GA-K8NS nVidia nForce 3-250 +SATA - 273zł a i może zmienić karte graficzną na Gigabyte? tańsza jest... Edytowane 12 Maja 2005 przez shady_dadi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 (edytowane) Lepiej ale jak masz już kupować w normalnym sklepie to weż może płyte dfi powinna być po ok 360zl. Jak nie to może epoxa na nf3 tego tańszego z końcówką j lub i(jeszcze ańsza)... podobno ciut lepszy od msi... A twinmoski to zobacz czy nie trafisz takich z końcówk a na naklejce w 1 rządku - 1a4t lub aa4t bo wtedy to są pamiątki full wypas zwłaszcza na dfi która daje mozliwość dania napięcia na ramy 3,3 czy nawet więcej a wtedy te pamiątki dostają niezłego kopa i można ustawić je na 260-270 przy niskich timingach(masz wtedy pamięci 520-530 ddr i do tego na niskich timingach). Ale nawet na tańszych płytach nie dających mozliwośc daniaponad 3v na ramki te twinmosiki były by najlepszym co mozna kupić za tę cene. Edit: ja bym zamiast grafy 6600gt wziął zwykłego 6600 leadteka i wykręcił-taktowań gt nie uzyskasz ale i tak będzie niewiele wolniejsza. A zaoszczędzoną kase władował bym w 2 kostke ram i jak by starczyło w płytke dfi bo jest po prostu najlepsza do kręcenia :wink: Edytowane 12 Maja 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 A moze do tego zmienilbys karte graficzna na takiego R9800 PRO np. Z wydajnoscia do tego 6600GT podobnie ,a cena sporo nizsza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 (edytowane) Lepiej ale jak masz już kupować w normalnym sklepie to weż może płyte dfi powinna być po ok 360zl. Jak nie to może epoxa na nf3 tego tańszego z końcówką j lub i(jeszcze ańsza)... podobno ciut lepszy od msi... A twinmoski to zobacz czy nie trafisz takich z końcówk a na naklejce w 1 rządku - 1a4t lub aa4t bo wtedy to są pamiątki full wypas zwłaszcza na dfi która daje mozliwość dania napięcia na ramy 3,3 czy nawet więcej a wtedy te pamiątki dostają niezłego kopa i można ustawić je na 260-270 przy niskich timingach(masz wtedy pamięci 520-530 ddr i do tego na niskich timingach). Ale nawet na tańszych płytach nie dających mozliwośc daniaponad 3v na ramki te twinmosiki były by najlepszym co mozna kupić za tę cene. Edit: ja bym zamiast grafy 6600gt wziął zwykłego 6600 leadteka i wykręcił-taktowań gt nie uzyskasz ale i tak będzie niewiele wolniejsza. A zaoszczędzoną kase władował bym w 2 kostke ram i jak by starczyło w płytke dfi bo jest po prostu najlepsza do kręcenia :wink: 1440648[/snapback] Dzięki za porady, ale napisałem już wcześniej że nie zamierzam nic w nim podkręcać, choćby z tego powodu, że się nie znam zbytnio na tym, a po drugie będzie to komp mojej siostry, za kasy z przyjęcia m.in więc nie chciałbym czegoś zepsuć. Czyli ta płytka ewentualnie może byc? Epox EP-8KPA3I nForce 3 250G ?? A nad tym Radkiem 9800Pro też myślałem. Jakby był z 150zł tańszy to może. Ale nie chce takiego z Allegro z 8 tygodniową gwarancja, taki Radek pewnie tam u mnie w sklepie bedzie z 750zł. Co lepiej 6600GT Leadtek, lub 6600GT Gigabyte, czy może tego Radka 9800Pro 256bit i dodatkową 512 Ramu? A radka to takiego Sapphire Atlantis Radeon 9800 Pro czy HIS Excalibur Radeon 9800 PRO Edytowane 12 Maja 2005 przez shady_dadi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp19 Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 nie napisaleś do czego bedzie slużyl komputer (chyba?) więc trudno okreslić... osobiście wolałbym 6600GT bo ramu to mozesz póznije dokupić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 nie napisaleś do czego bedzie slużyl komputer (chyba?) więc trudno okreslić... osobiście wolałbym 6600GT bo ramu to mozesz póznije dokupić :) 1441156[/snapback] Przede wszystkim do grania w wypasione gierki:). Kompa już zamówiłem wczoraj, zdecydowałem się jednak na tego 6600GT Leadteka, tylko procka zostawiłem Semprona , i teraz żałuje bo biore na raty i za 5zł większa rate mógłbym mieć Athlona 64 2800+ , ale żadnej umowy jeszcze nie podpisywałem więc mam nadzieje że będe mógł jeszcze to zmienić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 szkoda że nie wziąłeś 6600GT z MSI, troszke droższy ale wyposażenie full wypas ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 No to wszystkie komponenty już dobrane, nie wiem czy wszystko jest dobrze, ale mam nadzieję że bedzie on chodził w miare stabilnie i szybko. Oto cała specyfikacja: 1. Procesor: AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754) 2. Płyta główna: Epox EP-8KDA3I (nVidia nForce3 250Gb) 3. Karta graficzna: GeForce 6600GT Leadtek PX6600GT-TD 128MB (128-bit) TV/DVI BOX 4. Pamięć ram: Kingston DDR 512 5. Obudowa: Modecom Prostation - 350W 6. Dysk: 60GB WD 7. Głosniki: Creative P380 2.1 8. Mysz: optyczna Easy Touch 9. Klawa: jakiś standard To chyba @ll. Jak oceniacie ?!?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 a czemu w noramalnym sklepie? sklepy internetowe daja faktury itd, na gieldach tez dadza fvat. a sporo moglbys wytargowac/zaoszczedzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) No to wszystkie komponenty już dobrane, nie wiem czy wszystko jest dobrze, ale mam nadzieję że bedzie on chodził w miare stabilnie i szybko. Oto cała specyfikacja: 1. Procesor: AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754) 2. Płyta główna: Epox EP-8KDA3I (nVidia nForce3 250Gb) 3. Karta graficzna: GeForce 6600GT Leadtek PX6600GT-TD 128MB (128-bit) TV/DVI BOX 4. Pamięć ram: Kingston DDR 512 5. Obudowa: Modecom Prostation - 350W 6. Dysk: 60GB WD 7. Głosniki: Creative P380 2.1 8. Mysz: optyczna Easy Touch 9. Klawa: jakiś standard To chyba @ll. Jak oceniacie ?!?! 1443207[/snapback] Ujdzie tylko tak: jak masz zasiłke feela w tej budzie a nie modecoma 350gtf to lepiej nie kręć nic bo możee być nieszczęcie. Zresztą i bez kręcenia bałbym sie stawiać ten komputer na zasiłce feel-a. Po 2 512 mb ram to może być mało i noowe gry będą sie ciąć. 1 gb jest mocno zalecany . I po 3 60gb dysk to jak dla mnie śmieszna wielkość.. Dołożenie do 80 czy 120 wyniosłoby cię zapewne kilkadziesiąt złotych. No ale co kto lubi... Ogólnie nie jest źle ale z tą zasiłką sprawdz bo może być nieszczęście :wink: Edytowane 13 Maja 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Modecom do obudów 350W daje zasilacz ATX 350W Feel LC-B350 (PFC) więc nie zdziwie sie jak beda z tym problemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Do impactow daja GTF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Kurka wodna straszycie mnie z tym zasilaczem. Naprawdę może się coś stać? Nie zamierzam nic w tym kompie narazie podkręcać, po 2 podobno karta nie ma osobnego zasilania. Moja obudowa: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13384 . - już zamówiona więc nic i tak już nie zmienię. Ram mówili mi że z 512 powinno być ok ( ewentualnie dokupie ). A dysk mam stary, więc dlatego 60GB narazie... Odpiszcie co z tym zasilaczem. Co się może stać? Czy jeśli się coś spali to będzie podlegało gwarancji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 a czemu producent np karty graficznej mialby odpowiadac, za to, ze Twoj zasilacz nie jest w stanie obsluzyc takiej konfiguracji? zasilacz jest cholernie istotnym elementem, nader czesto niedocenianym. ja planujac przesiadke na troche wydajnieszy niz Twoj, system zastanawiam sie czy moj Antec TruePower 380W da rade... nie znam zasilaczy modecoma i nie wiem ile mocy potrzebuja elementy Twojego nowego zestawu (chociaz przy odrobinie wysilku mozesz to oszacowac), wiec trudno mi dac Ci konkretna odpowiedz. nie mniej jednak miej na uwadze wage tej kwestii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Bez przesady, nic zlego sie przeciez nie stanie... co najwyzej komp moze dzialac niestabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Nie przesadzajcie i nie straszcie, te nowe feele w modecomach są wystarczające i nie należy ich porównywać do poprzednich modeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Nie przesadzajcie i nie straszcie, te nowe feele w modecomach są wystarczające i nie należy ich porównywać do poprzednich modeli.No nie badz taki pewien :) Czy nie lepiej kupic na Allegro Fortron 350 / 300 W ? za 50 zl masz full wypas zasilacz z gornej polki! Przynajmniej ma realnie 300W, a jak ten modecom bedzie chcial miec 350W to sie spali ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 co do feel'a to ostatnio stary wymienil caly zestawik na cos szybszego i wlasnie dostal w budzie feel'a 300W. moze to wplyw duzej ilosci postow typu "feel do biura jest fajny ale tylko do biura" ale jak zajrzalem przez kratke to troche sie zdziwilem. na dobra sprawe spokojnie upchneloby sie to w mniejszej obudowie psu :? zestawik w gruncie rzeczy fajny ale powiem ze moglbys poszukac jakiejs wygodnej myszki oem :wink: i wazniejsza sprawa :arrow: pojemnosc dysku przy nowym zestawie dla mnie zaczyna sie oplacac od 120gb z 8mb cache. chyba ze lubisz robic archiwum dvd :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shady_dadi Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Hmm więc mogłem jednak ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> osobno zasilacz Chiefteca i obudowe bez za 60zł a nie teraz mieć wątpliwości, ale coż tak to jest jak człowiek się nie zna i chce zaoszczędzić trochę kasy. A w sklepie mi mówili ze spokojnie ten zasilacz z obudowy wystarczy. Może mógłby mi ktoś oszacować ile to wszystko będzie pobierać energii? do tego zestawu powyżej zapomnialem tylko dopisać nagrywarke LG . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Wystarczy ten zasilacz na pewno, jeżeli nie będziesz podkręcać. Prawdopodobnie to jest to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14072 Z opisu wynika, że ma wszystkie zabezpieczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...