Dante Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 Mam plyte ECS K7S5A, Win XP pro i grafike na chipsecie nVidia ( kolejna... ). Problem w tym, ze za kazdym razem kiedy Win odswieza lub zmienia rozdzielczosc ekranu odzywa sie stacja dyskietek, gryzie i zawiesza przez moment system. Podpowiadano mi cos o przerwaniach, ale jakos bez sukcesu. Kiedy wylacze FDD w profilu sprzetowym wszystko jest jak powinno, wiadomo hle hle. Prosze o pomoc, czym to jest spowodowane i jak sie tego pozbyc. Mam nadzieje, ze sie nie powtarzam, nie znalazlem podobnego posta ;) Pozdrawiam, Dante Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 z tymi przerwaniami to zawsze warto sprawdzić - jak ci vga chodzi na irq 6 ( 8O 8O 8O ), to może się coś sypać :lol: . w sumie nie wiem co tam może się kwasić ale spróbuj tego: panel sterowania -> opcje folderów -> widok -> pliki i foldery -> wyłącz "automatycznie wyszukaj foldery sieciowe i drukarki". BTW, ja mam fdd wyłączone na stałe w menedżerze urządzeń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 VGA dziala pod irq 5, a co do automatycznego wyszukiwania folderow... nie pomoglo :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 hmmm, a możesz coś bliżej napisać kiedy konkretnie to się zdarza? bo np jak kończysz gierkę i wtedy zmienia się rozdzielczość to bym wtedy wiązał z tą gierą. czy może jest tak, że zawsze jak zmieniasz ustawienia w ustawieniach ekranu - to wtedy to się dzieje? wg mnie to jest sprawa softu, który odwołuje się do fdd (a zmiana rozdziałki jest z tym związana drugorzędnie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 Zdarza sie to dokladnie wtedy kiedy Win odswieza pulpit, tuz po zaladowaniu systemu, a potem podczas jego dzialania. Co do gierek to zawsze po zaladowaniu w momencie uzyskania menu lub czolowego filmu. Podczas testowania grafy np. 3dmarkiem za kazdym razem po zaladowaniu testu gdy zaczyna liczyc to i owo... Dzieje sie to juz po zainstalowaniu Windy na sformatowany dysk bez zadnych progow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 myślę, myślę, - może masz ikonkę na pulpicie odwołującą się do czegoś na fdd - jakiś skrót, - przypomnij sobie - może instalowałeś coś z fdd. - zobacz też w zmiennych środowiskowych, czy żaden progs nie ustawił tam ścieżki na fdd. - a w ogóle to czy gdy klikniesz na ikonce fdd, (w moim komputerze), to czy otwiera ją prawidłowo? - wylistuj przerwania - czy żadne się nie pokrywa (chociaż IMO nie tędy droga). - zmień taśmę do fdd - może jest skopana. - odpal msconfig - ustaw uruchamianie diagnostyczne - czy wtedy też się kaszani? - wejdź do opcji wydajności i ustaw "dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vic Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 heh, czasami badziewne antywirusy sprawdzają dyskietke co 5 sekund, jak masz to je powylaczaj. poza tym, odpalic bootvis.exe nie zaszkodzi :) peace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 Siet :( Nic nie pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 nic mi do łba nie przychodzi ale spróbuj jeszcze rozkręcić budę, podłącz drugą wtyczkę taśmy do fdd, ustaw w biosie zamiast A: na B: (ale nie używaj funkcji swap floppy), sprawdź, czy dobrze podłączyłeś uaktywniając boot up floppy seek (na czas testów). jeszcze jedno - sprawdź, czy nie wczytywałeś tła pulpitu z dyskietki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...