Skocz do zawartości
Dante

Czeste gryzienie Floppy...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam plyte ECS K7S5A, Win XP pro i grafike na chipsecie nVidia ( kolejna... ). Problem w tym, ze za kazdym razem kiedy Win odswieza lub zmienia rozdzielczosc ekranu odzywa sie stacja dyskietek, gryzie i zawiesza przez moment system. Podpowiadano mi cos o przerwaniach, ale jakos bez sukcesu. Kiedy wylacze FDD w profilu sprzetowym wszystko jest jak powinno, wiadomo hle hle.

Prosze o pomoc, czym to jest spowodowane i jak sie tego pozbyc.

Mam nadzieje, ze sie nie powtarzam, nie znalazlem podobnego posta ;)

Pozdrawiam,

Dante

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi przerwaniami to zawsze warto sprawdzić - jak ci vga chodzi na irq 6 ( 8O 8O 8O ), to może się coś sypać :lol: .

w sumie nie wiem co tam może się kwasić ale spróbuj tego:

panel sterowania -> opcje folderów -> widok -> pliki i foldery -> wyłącz "automatycznie wyszukaj foldery sieciowe i drukarki". BTW, ja mam fdd wyłączone na stałe w menedżerze urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, a możesz coś bliżej napisać kiedy konkretnie to się zdarza? bo np jak kończysz gierkę i wtedy zmienia się rozdzielczość to bym wtedy wiązał z tą gierą. czy może jest tak, że zawsze jak zmieniasz ustawienia w ustawieniach ekranu - to wtedy to się dzieje? wg mnie to jest sprawa softu, który odwołuje się do fdd (a zmiana rozdziałki jest z tym związana drugorzędnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarza sie to dokladnie wtedy kiedy Win odswieza pulpit, tuz po zaladowaniu systemu, a potem podczas jego dzialania. Co do gierek to zawsze po zaladowaniu w momencie uzyskania menu lub czolowego filmu. Podczas testowania grafy np. 3dmarkiem za kazdym razem po zaladowaniu testu gdy zaczyna liczyc to i owo... Dzieje sie to juz po zainstalowaniu Windy na sformatowany dysk bez zadnych progow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, myślę,

- może masz ikonkę na pulpicie odwołującą się do czegoś na fdd - jakiś skrót,

- przypomnij sobie - może instalowałeś coś z fdd.

- zobacz też w zmiennych środowiskowych, czy żaden progs nie ustawił tam ścieżki na fdd.

- a w ogóle to czy gdy klikniesz na ikonce fdd, (w moim komputerze), to czy otwiera ją prawidłowo?

- wylistuj przerwania - czy żadne się nie pokrywa (chociaż IMO nie tędy droga).

- zmień taśmę do fdd - może jest skopana.

- odpal msconfig - ustaw uruchamianie diagnostyczne - czy wtedy też się kaszani?

- wejdź do opcji wydajności i ustaw "dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic mi do łba nie przychodzi ale spróbuj jeszcze rozkręcić budę, podłącz drugą wtyczkę taśmy do fdd, ustaw w biosie zamiast A: na B: (ale nie używaj funkcji swap floppy), sprawdź, czy dobrze podłączyłeś uaktywniając boot up floppy seek (na czas testów).

jeszcze jedno - sprawdź, czy nie wczytywałeś tła pulpitu z dyskietki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...