Skocz do zawartości
materatz

Przy Starcei Windy Dysk Zalicza 41 Sec Bezczynnosc

Rekomendowane odpowiedzi

podczas startu windowsa XP SP2 dysk maxtor 6b120po przez 41 sec jest bezczynny.

w programie bootvis czas ten okreslono pod nazwa "disk init time"

tutaj jest screen http://rolnik.nd.e-wro.pl/dysk.JPG

jak widac na wykresach ani pamiec ani procesor nie wykazuja zadnej aktywnosci ...

plyta asus a7v8x-x proc athlon 2000+ giga ramu na kingstone.

nie mam zadnych problemow z dyskiem poza jednym, czasem nie chce mi sie zaladowac system po hibernacji pasek "dojezdza do konca" i lipa. (tak nadmienie mimo ze to osobny problem ale moze ktos z tym tez pomoze)

problem baaardzo irytujacy i zaczyna mi brakowac cierpliwosci ...

jednym slowem HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ATA czy serial, sprawdz w biosie jak jest ustawiony, wyłącz wszystkie napędy poza dyskiem i sprawdz wtedy, jesli bedzie ok to znaczy ze przez włączone w biosie wyszukiwanie (auto) winda szuka innych napędów, jesli masz serial to przepnij Cd na sec master. Miałem tak na serialu i pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ATA czy serial,  sprawdz w biosie jak jest ustawiony, wyłącz wszystkie  napędy poza dyskiem i sprawdz wtedy, jesli bedzie ok to znaczy ze przez włączone w biosie wyszukiwanie (auto) winda szuka innych napędów, jesli masz serial to przepnij Cd na sec master. Miałem tak na serialu i pomoglo.

1441371[/snapback]

wiec tak - dysk ATA .... ale jest postep. odpialem CD ...dysk od razu startuje

CD z mastera na zworkach ustawilem na Csel, na tasmie podpiolem na sec master i wydaje mi sie ze jest dobrze chociaz nie tak szybko jak bez CD. Jeszcze poproboje z innymi kofigoracjami na tasmie.

dzieki za trafna diagnoze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi