Skocz do zawartości
sensei

Dfi Lanparty Nf3 S939 Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra spoko niedenerwujcie się tak :cry:

Jesli moge usłyszeć odpowiedz jakie największe HTT dla procka udało się wam osągnąć na tej mobo bedę bardzo wdzięczny ajk ktoś robił testy.

A z tymi ustawieniami biosu to widział ktoś jakies opisy?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzis dotarła do mnie w/w płyta DFI. Spisuje się niezle. Problemów z 1T nie ma. Proca juz prubowałem kręcić. 2600 MHz to nie problem, przy napięciu standardowym. Gdy zwiększe napięcie wiesza sie lub blue screen, wnoskuje że to wina zasiłki. Przy 2700 MHz i standardowym napieciu nie wchodzi do Windows. 30 min przy 2600 MHz w SuperPrime czy jak to sie nazywa przeszedł bez probemów. Wiecej nie testowałem bo mam słaby zasilacz. Max temp to 48 'C. Co do zakłaman z napięciem to zgadza się, są problemy: powinno być 1.4 V a pisze 1.28 V na procu. Pozostałe wydają sie byc dobrze podawane ( RAM 2.63 V, AGP 1.54 V, Chipset 1.62 V). Małe gówienko na chipsecie puki co nie daje sie bardzo we znaki, ale ciche nie jest. Jak sie wnerwie to moge załozyc Zalmana. Teraz problemy. Nie moge ustawić HT 1000 MHz, 900 to max, przy wyzszym sie wiesza kazda wymagająca aplikacja (3DMarki, gry). W pewnym momencie przestał pracowac z niewiadomych powodów wentyl na AC Freezer 64 i temp wzosłą bardzo szybko do 55 'C. Byłem w trakcie testów więc stwierdziłem, że to normale, ale jak otwozyłem obudowe to sie okazało że sie nie kręci. Szybko go wyłaczyłem, Mysałem że moze cos sie zwaliło z nim, ale uruchomiłem ponownie i puki co chodzi. Mam ustawione że przy 60'C ma sie wyłaczyć, wiec pewnie nic by sie nie stało, ale dziwne że płyta nie zaczeła popiskiwac albo cos w tym stylu. Pierwszy raz spotkałem sie by wentyl sam sie przestał pracować. Przy okazji wiem ze jest dobrze załozony bo sie nagrzał cały, a normalnie to nawet letni nie jest (normalnie mam temp proca podawaną przez NVIDIA Monitor w okolicach 39-41 'C, Everest pokazuje o 2-3 'C mniej). Chipset ma ok 42'C. BIOS mam najnowszy 7/11/05

Pozdro

PS. jak zakupie nowy zasilacz to się wezme za powazniejszy OC, puki co pracuje na standardowych ustawieniach

PS2. podobno ta płyta swieci sie w nocy. Włacza sie to jakoś

PS3. mam zalmana ale tego mniejszego, ZM32J, nada się ?, ile wynosi temp na niebieskim ?

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O niewiedziałem że to mobo świeci :D

A tak na marginesie to ktos osiągnął na tym mobo więcej jak 2800-2900MHz?? Jakie największe HTT udało wam się uzyskac?? :?

hardy99--> Co rozumiesz przez stwierdzenie problemów z 1T niema?? :blink:

Że ustawiłes 1T i działało?? A możesz mi powiedzieć ile wtedy było włożoneych pamięci i jakie?? Czy 1x512MB czy 2x512 może 1x256?? I powiedz na jakiej częstotliwości to sprawdzałeś ?? 200MHz powyżej 200Mhz?? :blink:

Aha i jeszcze jakbym kupił pamięci Windobnda BH-5/6 to one potrzebują do dobrego działania jakies 3.4-3.6V a to DFI daje tylko 3.19V max. Czy jest jakiś prosty mod który by zwiększył napięcie?? :blink: michał_anioł/deejaywaski pomórzcie.

P.S Już się zdecydowałem na mobo DFI :) :wink:

Aha i czy może Twinmoss na Winbodndach BH-5 niegryzie sięz mobo DFI?? :blink:

Edytowane przez wincento101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważajcie na temperaturki podawane przez Everest'a. Temp proca jest tam oznaczony jako Aux :? z oznaczeniami wentylatorów też nie jest najlepiej, już lepiej podaje tempy SpeedFan. Co do programu nVidi nTune to możecie o nim zapomnieć mało przydatny jeśli chodzi o wskazania.

Jeszcze nie sprawdzałem jak sprawa wygląda w MBM albo HM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ wincento

2x512 MB tak jak w podpisie. 1T działa przy 217 MHz, wiecej nie patrzyłem bo nie chce pamieci katować. Z 1T nic sie nie wiesza, testy przechodzi, wiec chyba moge powiedziec, że problemów nie ma. Jak Ci sie sprawdza twój HuntKey ? Bo ja sie do takiego samego szykuje.

Jedyne co mnie zastanawia to że HT nie działa przy 5x. Jesli wezme 244x4 = 978 MHz wszystko działa, a 5x200 MHz wiesza się aby włącze jakąś wymagającą aplikacje. Moze to byc wina mojego zasilacza, ale z tego co wiem róznice między 800 MHz, a 1000 MHz są maleńkie.

PS proc narazie działa z 2.2 GHz, poczekam na zasiłke i się wezme za OC

pozdro

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do HT to różnice nawet między 600 a 1000 są prawie nieodczuwalne. :wink:

Druga sprawa starajcie się nie przekraczać HT 1000Mhz a najlepiej nie przekraczajcie nawet 900. Chipset nForce 3 nawet w wersji ULTRA nie był przewidziany na tak wysokie HT. Dokładnie wyjaśnili to goście na dfi-street.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hardy99--> Ten HK jest świetny. Polecam 400W zawsze mocniejszy bedzie przydatniejszy. Jest cichy dobrze przedmuciach!e obudowe i napięcia jak skała. Cena dobra czego chcieć więcej?? :blink:

THE_CD--> Jeśli możesz to napisz czemu lepiej nieprzekraczać w HT 900 I jak to się ma jak naprzykład procka wykręce na 9*300MHz to na ile wtedy trzeba ustawić HT?? Mierzy to się tak że HT=5 czyli 5*200 ijak 200MHz jest HTT tak?? A jak HTT mam 300 wtedy ustawiam HT na 3x żeby nieprzekroczyć 900 bo to się wtedy liczy 3*300 czyli 900 tak?? A najlepiej HT wtedy ustawić na 2*300 będzie 600 a więc dobrze czy to oto chodzi?? Mógłbym Cię prosić o wytłumaczenie?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnik x5 dla HT możesz sobie darować bo przy podkręcaniu wogule się nie przydaje. Są nawet tacy co twierdzą że przy ustawieniu domyślnym czyli 5x200 już system może być niestabilny. Więc na poczatek mnożnik x4.

Przy HTT 300MHz to jak narazie jedyny mnożnik to x3 bo wiele osób zgłosiło problemy z mnożnikim x2 dla tej MoBo bez względu na wersje biosa.

Sam jeszcze tego nie zweryfikowałem bo tak daleko z HTT nie pojechalem. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

róznice między 800 MHz, a 1000 GHz są maleńkie.

pozdro

1573839[/snapback]

Może jednak się mylisz ??<_< 1000 GHz na pace to nie byle co :twisted2:

Ale wtopa, zdarza sie

Pozdro

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mnie zastanawia to że HT nie działa przy 5x. Jesli wezme 244x4 = 978 MHz wszystko działa, a 5x200 MHz wiesza się aby włącze jakąś wymagającą aplikacje. Moze to byc wina mojega zasilacza, ale z tego co wiem róznice między 800 MHz, a 1000 MHz są maleńkie.

1573839[/snapback]

uuuu.... :-| slabo ze nie daiala Ht x5 przy magistrali 200. Ja sie zastanawiam dalej nad plytka pod A64 i bralem DFI pod uwage....ale krecic sprzetu nie bede. A moim zdaniem jesli kupuje plyte gdzie na stronie producenta pisze jak byk!!:

Front Side Bus

2000MT/s HyperTransport interface

to ma dzialac to HTx5!! (to tak jak kupic samochod 5cio biegowy i jezdzic tylko do 4tego biegu :angry: )

Wiec zostaje mi Asus A8V DELUXE lub Abit AV8-3rd Eye...

Dzieki za info "hardy99" o tym HT....czekalem na czyjas wypowiedz w tej sprawie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ht 1000 to można sobie wsadzić, to tylko chwyt marketingowy, a cwaniacy z całego świata myślą że im więcej tym lepiej :?

Bywałe że miałem ht 600, ale było też 1250, nie ma żadnej różnicy....

to tak jak fsb 800MHz albo 1000Mhz w intelu bodajże :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siuwar--> Co sie przejmujesz?? przecież zawsze znajdzie się taki co lubi większe literki. Wiesz będzie miał HT 1000 a HTT 250 na tym swoim Asus albo Abit i wydajność spada i to dużo.

A na tym DFI może mieć HT 600 czy tam 900 i wydajnośc niezmienia się ale zato HTT 300 i wydajnośc duzo większa to on woli większe HT.

slither--> Rób tak jak uważasz. A co do samochodu co z tego że kupisz 5 biegowego z silnikiem 1.4 jak on max jedzie 150Km/h a kupisz 4 biegowego z silnikiem 3.0 TDI który jedzie 250Km/h to tez niema żadnej różnicy?? Pierw się zastanów i przeczytaj a później wkurzaj ludzi w tym mnie.

THE_CD---> Jedyny mnożnik HT przy HTT300 to 3x a więc liczy się 3x300=900 tak?? :mur:

Mobo zę biore DFI to więcej jak pewno. Tylko czekam na zbiór kasióry do następnego poniedziałku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ wincento101

Sluchaj gosciu...... ty czytaj dokladnie....bo ja wyraznie napisalem ze nie bede podkrecal sprzetu....dochodzi to do twojego malego orzeszka co masz w bance ktora nazywasz glowa????

A jesli producent mi oferuje w swoim produkcie przepustowosc szyny HT 1000 to czemu mam go nie wykorzystywac.....co?...bo nie wiem o co sapiecie z "siuwarem"

Ja wam nic nie mowie jesli tacy "mega" wyciskacze MHz z was sa .....chcesz to podkrecasz ....a ja chce na nominalnym FSB jechac przy wartosciach oferowanych przez producenta!! Widzicie w tym problem....bo ja nie!!

Tacy wielcy znachorzy tutaj widze a nie rozumieja co sie do nich pisze.

Edytowane przez slither

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzies zpodkręcał to co tytaj robisz???

Kup sobie ECS'a i bądź szczęśliwy, a my będziemy się cieszyli Twoim szczęściem razem z Tobą,

Ta płytka jest jeszcze niedopracowana, nowe biosy cały czas wnosza coś nowego, nikt nie karze Ci kupować tego szajsu;)

Ja uzywam starszej siostry tej płyty na NF4 i pomimo jej niedociągnięć nie planuję zmiany....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Siuwar nieprzeginaj. Nazywasz DFI szajsem?? Wczem ona jest taka szajsowata?? Przecież wychodza cały czas nowe biosy które coś poprawiają. Narazie procki na niej się super kręca. Niewiem o co ty tak gdybasz :blink: :?

Płyta już raczej dopracowana jest bo działa jak należy. Każdy kto ją kupi jest zadowolony. Tylko ktoś kto ma to mobo może się o niej naprawde wyplowiedzieć. Trzeba pierw poczytać troche opini. Na egiełda fakt mało wiarygodne te testy. :blink:

A jak będzie w rzeczywistości to się okaże. Raczej niechciałbym Żeby mobo nieuciągneło dobrze kręcącego się procka na 2800MHz. Stanie na naprzykład HTT 250. :?

Ale raczej wsim z forum idzie powyżej HTT300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzies zpodkręcał to co tytaj robisz???

Kup sobie ECS'a i bądź szczęśliwy, a my będziemy się cieszyli Twoim szczęściem razem z Tobą,

Ta płytka jest jeszcze niedopracowana, nowe biosy cały czas wnosza coś nowego, nikt nie karze Ci kupować tego szajsu;)

Ja uzywam starszej siostry tej płyty na NF4 i pomimo jej niedociągnięć nie planuję zmiany....

1574272[/snapback]

Facet... czepiasz sie ... widocznie masz jakies kompleksy..

Co ja tutaj robie? ...czytam opinie uzytkownikow tej mobo.... Jak wiele inny uzytkowikow tego forum.

A powiedz mi co tobie przeszkadza to ze nie bede krecil przyszlego sprzetu.... chcesz krecic to krec.... gdybym zamierzal kupic mobo pod OC to bym bral sprawdzone DFI na NF4.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojeju jakie mam kompleksy :lol: chcesz się pobawić w psychologa to dawaj na PW

DFI jest producentem który robi płyty do kręcenia, osoby które nie będa tego robić kupują na przykład jakiegoś fajniutkiego sprawdzonego asusika....

To htt to chyba najgłupsza rzecz do kórej mogłes sie tutaj przyczepić ;)

ech. najwięcej negatywnych opinii słysze od osób które nie mają taj płyty :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki chłopaki (i dziewczyny też jak są :wink: ) co to za OT.

Osobiście uważam że kupowanie A64 w wersji Venice i nie podkrecanie go to grzech pierwotny ale to tylko moje zdanie :)

Odrazu powiem że nie sprawdzałem czy HT 5x200x2=2000 działa bo to kompletnie zbyteczne (do windowsa napewno wchodzi przy takiech ustawieniach). Pozatym prawie odrazu zaczołem OC więc olałem to ustawienie.

Następnie jeżeli ktoś bedzie miał niestabilnego kompa przy takim ustawieniu to w 99.9 % przypadków pomaga podciagnięcie napięci dla HT :wink:

I tu pojawia się mały problem bo kilka osób zgłosiło że przy zabawie z podnoszeniem tego napięcia kończy się tzw. "Cold Boot'em" i resetowaniem ustawień biosu. Jednak nie u wszystkich.

Taki efekty może spowodowac także zmiana kilku innych ustawień z biosu. Na moim egzęplarzu nie miałem żadnych takich problemów, wszystko na biosie 7/11.

Jednak na dfi-street są już podane sposoby jak z tego wybrnąć :wink:

Swoją drogą płyta podoba mi się zajebi.... cokolwiek bym nie ustawił (znaczy w granicach rozsądku) sprzęd stabilny jak skała (Prime, 3d smarki , super pi).

Niestety dalej jade na BOX'sie :angry: i aż się prosi o więcej bo procek selekcjonowany i ma iść na 2850 MHz ale temp go by wykończył.

Aktualnie na codzień proc 10x252 napięcie default +.2 w realu jakieś 1.41-1.45V (dokładnie nie wiadomo nie mam multimetra kożystam z tabeli) temp 55 (stress)pamięci to troche słabawe ale się spisują HARDCORE PC500 2x512 252MHz 2.5-3-8-3 1T (sloty pomarańczowe) reszta auto napięcie 2,8V (troche ciepłe :-| )

Aż się prosi o więcej ale niestety work work i jeszcze raz work i mało czasu ale jestem cierpliwy :rolleyes:

Edytowane przez THE_CD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanko troche pilne bo w domciu leza 4 Venicy ;) i musze wybrac najlepszy a na Gigabycie wiadomo jak sie podkreca :) I jako ze musze isc jutro albo ppojutrze do komputronika z dyskiem do serwisu to bym zamowil tez mobo i zastanawiam sie nad Neo2 i wlasnie zgaliwscie DFI z agp :)

Nie chce klutni i sie pytam, na poczatku DFI robil problemy, potem wychodzily nowe biosy i sytuacja poprawiala sie, moje pytanko jest czy nowe biosy wyeliminowaly wczesniejsze problemy?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie do końca, ale i tak nie jest źle. 1T działa, ale nie na najostrzejszych timingach i przy dzielniku 133 - mam wtedy zwis. Na codzień wolę jednak 1:1 nawet na 312MHz 2T i więcej bo po prostu jest szybciej niż 260 1T, które umiem osiągnąć na dzielniku 166... Proc maksymalnie mi działał na 2857MHz na 1,57v i jedyna rzecz, której nie umiał przejść to 3DMark03 i zwiększanie napięcia nie pomagało. Przechodził zato na 2833 bez problemu. Typowe ustawienie na codzień to 2761MHz na 1,42v, a z okazji upałów ustawiłem na 2347MHz przy 1,15v aby nie grzać mojego pokoju za bardzo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wiele sie zmienilo, troche naprawili ale jeszcze nie do konca.

hmmm z jednej strony to jest DFI, na poczatku starsze "siostry" tez szwankowaly ale z nowymi biosami tez poprawili. I wez tu sie zdecyduj DFi czy MSi <_< cale zycie pod gorke :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem taki dylemat. I podjołem decyzje djajef :)

A jeszcze takie pytanko do posiadaczy tego mobo. Które sloty lepiej obsadzić pamięciami 2x512MB?? POmarańczowe czy żółte?? Wpływa to jakos na wydajność?? :? :blink: Dzieki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi