Skocz do zawartości
sensei

Dfi Lanparty Nf3 S939 Agp

Rekomendowane odpowiedzi

No widać że nieźle się trzeba napracować żeby zwiększyć napięcie. W MSI tez jest tak :? Ale tam jest bardzo przejrzyście ustawiasz 1.45i masz + ileś procent od 5% do 10% chyba czy od 2.5% Jakoś tak. A powiedz mi żeby ustawić 1.54 rzeczywiście to jak trzeba ustawiac to napięcie?? :blink:

I w praniu wyszło że DFI ma narazie troche bugów 1T niedziała, napięcia się chrzanią. I co jeszcze to wyjdzie w wiekszym praniu. Narazie Epox tez ma swoje bugi takie jak to że gryzie się z Hynixem oraz że niedziała z OCZ bosterem. MSI ma swoje bugi ale małe i da się zaakceptowac takie jak napięci nieda się zwiększyć normalnie tylko dodając % ale to łątwo można obliczyć na kalkulatorze ile będzie wynosić napięcie. A już byłem święcie przekonany co do DFI :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No udało mi sie uchwycić pare wad:

- Stock BIOS has problems with running 2T over 260MHz with 2x 512MB Modules

- 705 BIOS has problems for some with saving settings.

- SATA Ports 1&2 are NOT locked - use 3&4 when OCing.

Więc może przetłumacze bo niewiem czy dobrze zrozumiałem:

- Podstawowy Biosa ma problemy ze wstaniem na 2T powyżej 260MHz z 2x512MB

- Bios 705 ma problemy z zapisem ustawień

- Porty 1i2 SATA są niezablokowane. Natomiast 3i4 mahą blokadę.

Chyba to wsio :?

Więc, tak niewiem zabardzo o co chodzi z tym 2T. Tam piszą że na podstawowym biosie powyżej 260MHz pamięci 2x512MB maja problem ze wstaniem na 2T.

Jak się wgra ten bios nowszy to znika problem?? Ale pojawia sie znów bo na 1T niechcą wstawać czego na DFI-street narazie nieznalazłem. Ciekawe czy nowy bios załatwi sprawę z tym 1T na 2x512MB :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy nowy bios załatwi sprawę z tym 1T na 2x512MB :?

1557907[/snapback]

Zaraz mnie chyba krew zaleje... :mur: Powtarzam chyba już 3 raz. Ja mam 2x512 Twinmos 1A4T ustawione na 2-2-2-5 2.7V 1T w dualu 200mhz i wszystko chodzi ok. Niech się wypowie ktoś kto ma tą płytę, a użytkownicy którzy nie mają i nie sprawdzili organoleptycznie co działa a co nie, niech bardziej tonują swoje wypowiedzi, bo to naprawdę wprowadza zamieszanie. Efekt taki że jedna osoba miała problem, potem 10 osób powtórzy, przeczyta to 1000 osób i idzie fama że płyta jest do kitu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie płyta wstawała na 339 HTT 1:1 2T, więc nie jest źle, może mam dobry kontroler w AMDku... Inna sprawa, że sypie błędami, ale to już wina pamięci, na 678 MHz nie były projektowane B) 1,55v ustawiam dając 1,55v + 0.2v. Po prostu trzeba więcej ustawiać, ale napięcia są stabilne. W sumie nie próbowałem żółtych slotów na RAM... Może zrobię testy. Ciekawostka - na 270 MHz CL2.5 4 4 8 1T 2.9v chodziło u mnie wszystko, łącznie z Far Cry i nie umiałem zawiesić kompa. Gold Memory też dobrze chodził. Jedyne czego nie umiał przejść to test sandry - reset od razu. Oczywiście zastosowałem się do zaleceń z dfi-street - 50% reduction, 128 idle itd. Może w żółtych slotach lepiej pójdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, proszę o napisanie (jeśli ktoś wie) z jakiej linii są zasilane pamięci na tej płycie, 5V czy 3.3V / czy może jest zworka tak jak na DFI na NF4, oraz ile się udało wam podkręcić pamięci na winbondach UTT (jesli ktoś posiada) na tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak zauważyli to goście na dfi-street, jest problem z zamontowaniem niektórych kart graficznych. Problem dotyczy niektórych modeli kart z serii X800Pro, X800XT oraz X800XT PE z zamontowanym chłodzeniem ATI SILENCER 4.

Niestety musiałem się o tym przekonać osobiści ale nic co by nie dało się załatwić samemu. :-P Po jakiś 30 min. już wszystko pasowało jak należy.

Nie wiem jak z innymi kartami np. z seri X850 ale wydaje się że problem nie leży po stronie samych kart tylko dotyczy właśnie ATI SILENCER'a. Każdy kto ma takie właśnie chłodzenie powienien być przygotowany na taką właśnie niespodzianke. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez pisze jak byk ze ma problemy powyzej 260mhz na 1T

1558674[/snapback]

Ale widać nieczytałeś uważnie na Stock bios czyli na podstawowym biosie. :angry:

Z tego wynika że na innych powinno działać 2T :blink:

Ja by pisało Każdy BIOS, zgoda napewno niedziała na każdym a na podstawowym to nie problem.

michał anioł--> Jak tobie działa to niemów za innych bo innym też może niedziałać. Może ty masz szczęście.

A tak ogólnie do wszystkich.

Sprawdzcie na tym nowym biosie tym którym do tej pory niedziałało 1T czy wam działa. Może bios coś poprawił :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piwczan---> Jak ktoś Ci odpowie to jest wyłącznie jego dobra wola. Nikt tu niemusi Ci wcale odpisywać. I nie szantarzuj tu nikogo. NIKT NAM NIEPŁACI ZA PISANIE, piszemy wyłącznie z własnej woli. A takie teksty jak powyżej to zachowaj dla siebie.

Jak chcesz żebym ktokolwiek Ci odpisał to radze wycofać takie odzywki. A grzecznie poprosić.

USZANUJ WYSIŁEK INNYCH FORUMOWICZÓW. Poszukaj sobie w tym temacie czy niema odpowiedzi. Masz www.google.pl tam napewno jest odpowiedź na twoje pytanie.

I pamiętaj forum nie jest do nakazywania tylko do proszenia :blink:

Koniec tego OT!!!

Więc widze teraz że DFI zaczyna coraz bardziej dbać o swój produkt a mnie się to coraz bardziej podoba :razz: Jeśli ktoś byłby łaskaw sprawdzić czy na tym nowym biosie 711 bodajże dobrze działa 1T. To bymbył bardzo wdzięczny za odpowiedz. Dziękuję i przepraszam.

Pozdro,

model3100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba mylisz pojęcia :) Chyba to jest logiczne że najpierw odpowiada się na ostatnio zadane pytanie, a później pisze swoje, z googli to ja umiem korzystać :) Ten topic chyba jest do pytania co nie ? I NIKOGO NIE SZANTARZUJĘ

Edytowane przez piwczan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy bios również nie zmienia działania 1T. Wszystko identycznie po staremu, mała zmiana kosmetyczna w biosie przy ustawianiu RAMu (Tref) i to wszystko. Widocznie tak jak pisze zmienili coś w obsłudze RAID. Nie korzystam z tego typu wynalazku póki co. 1T działa u mnie w żółtych slotach do wartości około 265MHz, w pomarańczowych zawsze wywala w sandrze, ale czasem na 2.9v przejdzie test, mimo że goldmemory mniej błędów robi właśnie w tych slotach. Na 200MHz nie testowałem, ale powinno działać. Często korzystając z dzielników 133 i 166 działa mniej stabilnie niż 1:1. Na 2T mogę ustawiać co chcę i ile chcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz jak 1T niedziała zbyt dobrze to się zastanawiam czy brać to mobo. Bo on w niczym niejest lepsze od MSI k8n neo 2 plat. Tylko że ma większy zakres V na mem. Ale to i na MSI można zrobić moda bardzo prostego :D

I to mobo raczej więcej niczym się nieróżni. Acha jeszcze tym że powyżej 260MHz niedziała 1T.

Jak ktoś znajdzie informacje że nowy bios poprawi ta opcje to z chęcia wziołbym DFI bo narazie mam pamięci 333 więc myśle pojechać z nimi na 200-220 MHz to max. ( O ile na tyle pójdą.) A więc nieprzekrocze 260 więc powinny działac na 1T. Ale z czasem zbiore kasy i kupie cos na Winbondach i będę chciał pojechać na 250-300MHz wię później może być prioblem.

Jeśli ktoś zna odpowiedź bardzo prosze podzielić się nią ze mną. A tymczasem dziękuję za uwage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do osób posiadających tą płytę czy prubowaliście obsadzić 3 banki pamięci,power now wam działa?Za odpowieć będę dozgonnie wdzięczny,bo chyba napisałem już wszędzie poza watykanem a odpowiedzi brak :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to faktycznie pojedziesz 250-300mhz na winbondach z max volt na ddr 3.2V buuahahaaha, znajdź mi tylko takie ;) oczywiście chyba masz na myśli 2-2-2-x i ostre alphy, a od msi to się różni bardzo dużo, np jakością, a to podstawa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie dlamnie rzeczą która mnie najbardziej załamuje to ten "brzęczyk" żeby nie nazwać go wentylatorem :wink: zamontowany na chipset'cie. Bios pokazuje że kręci się tak 6900-7000 :mad: Narazie jako tymczasowe rozwiązanie zamontowałem FAN MATE firmy ZALMAN i zjechałem z prędkością do 3000. Odrazu lepiej i niewidać narazie żadnych objawów niestabilności. Jednak jeszcze nie zaczołem jakiegoś poważnego OC. Jak ktoś wymyśli coś ciekawego na jego zastąpienie to dajcie znać. Zaznaczam że nie bedzię to proste z uwagi że ATI SILENCER 4 jest 2mm nad nim :?

Dalej co do temperatur u mnie wygląda wszystko ok temp "inside" i "outside" są prawie takie same może 1 stopień różnicy i chyba nawet nie przekraczają 30 stopni. Jednak nie mam pojęcia gdzie znajdują sie czujniki. CPU temp narazie nie przekracza 50 stopni.

Co do biosów to 6/02 nie zagrzał u mnie długo miejsca :D i faktycznie 1T przy pamięciach 2x512 nie zadziałało. Odrazu wgrałem 7/11 pomijając 7/05. 1T już działa. Po zmianie biosu nastąpiła też mała poprawa wskazań napięć. Jak wiadomo powszechnie wskazania nie są zbyt wiarygodne. Szczególnie wskazanie Vdimm się poprawiło i nieznacznie Vcore.

Odrazu też zaznaczam że płyta mocno "niedovoltowuje" że tak się wyraże procesora, umnie dopiero przy default +.2 jest dobrze. Przy zaniskim napięciu potrafi być niestabilna a nawet raz mi zgubiła po resecie systemu ustawienia, dając jakieś wartości kosmiczne. Skończyło się oczywiście CLEAR CMOS :wink:

Jednak po podciągnięciu napięć na procesorze i na pamięciach (tak dla pewności) narazie działa bez problemowo.

Miałem też małe przejścia z macierzą RAID 0 na niej. Niestety nie udało mi się jej odtworzyć z poprzedniego configa co zaowocowało utratą wszystkich danych z obu dysków. Może jeszcze jakimś cudem je odzyskam ale ciężko będzie. :mur:

CD(pewnie)N :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komu po wgraniu biosu 711 zaczeło działać 1T

?? Powyżej 270MHz?? :blink: Oprócz ciebie the_cd

A Takie bajki że MSI jest wykonane z słabszych elementów można sobie zachować do swoich dzieci...

MSI to także porządna firma. Robi swoje produkty takie jak: Mobo GPU z najlepszy elementów. Może ten producent niesłynoł z wysokiego OC, ale przez MSI k8n neo 2 plat napewno zasłynie. Płyta jest bardzo dobra do OC jak DFI.

A ESC też się nienadawało do OC a teraz ostatnio wypuścili płyte dobrą do OC.

Każdy ma swoje wzloty i upadki.

Więc jak masz DFI to nie psiocz na MSI.

P.S Wiadomo każda sroka swój ogonek chwali.

P.S2 Czy to DFI oraz Venice 3000 i raszta z mojego podpisu poszła by na moim zasilaczu?? Chiftec 360W oznaczenie 360-202 ma 1 wentyl.

Edytowane przez wincento101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@THE_CD Spróbuj zrobić tak jak ja z tym wentlem na chipsecie. Opis znajdziesz na poprzednich stronach tego wątku. W skrócie: większy, bardzo niski radiator, wychodzący poza chipset i nawiew na niego. Mam pytanie: W jaki sposób działa ten FAN MATE i ile orientacyjnie kosztuje? Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, bo jednak Arctic Freezer 64 jest ciut za głośny i chciałbym go trochę zwolnić.

@wincento101

Zasiłka powinna pociągnąć ten sprzęt, ale w instrukcji do płyty jest napisane że zalecają zasiłkę 400W lub mocniejszą.

Poza tym zawsze mam ubaw z Twoich wypowiedzi, pzdr ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może i jakiś radiator bym tam zmieścił ale o nawiewie to mogo jedynie pomarzyć. Cały prawie chipset przykrywa SILENCER plus to że nie mam zadużo miejsca w budzie :rolleyes: . Ale nie jest źle jak zjede FAN MATE'a na min. to mam jakieś 2500-2600 i kompletnie go nie słychać.

Boje się tylko że jak zaczne już zabawe z OC (że tak powiem ile fabryka dała :wink: ) to moge mieć problemy ze zchłodzeniem go.

ps FAN MATE'a znajdziesz na allegro nie powinien dużo kosztować. Całkiem fajnie się nim płynnie reguluje prędkość nie tracąc przy tym pomiaru prędkości. :wink:

Edytowane przez THE_CD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie dobre i stabilne płytki to EPOX 9nda3+ oraz Abit AV8

Tylko że na abicie słabsze oc. NA epox jest lepiej. MSI k8 neo 2 plat wcale nieprzyrównuje do DFI. MSI jest bardzo felerne. Można przeczytac o tym wszędzie. Ludzie się wkurzają i przesiadają na Gigabyte'a co tylko niema napisu MSI.  Więc jeśli ktoś potrzebuje stabilności OC na poziomie DFI troche mniejszym ale też niezłym to polecam tego Epox'a. Jeśli Stabilność bardzo mało problemów OC praktycznie się nieliczy to ABIT będzie doskonałym wyborem.

1542435[/snapback]

Chlopcze z "gimnazjum" :lol: Twoje wypowiedzi mnie coraz bardziej bawia... :lol: Raz piszesz ze MSI "felerne" a teraz zachwalasz..... Zresztą powiedz mi gdzie w MSI jest prosty vdimm mod?! ...poczytaj troszke a pozniej pisz swoje genialne wypowiedzi. Ten mod wymaga ciecia sciezek!!..wiec taki prosty to raczej nie jest... "znahoże" :lol:

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez slither

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Chłopcze z podwórka :D czyt.slither

Buehehehehe.

Chcesz mieć 3.3V to podłanczas 2 punkty kablem. Możesz ten kabel przykleić nawet na taśme.

A to że jestem z gimnazjum to wcale nieświadczy że jestem w czymś gorszy/a od ciebie. :D

P.S slither skąd wiesz że ja nie dziewczyna z gimnazjum? :huh: Przemyśl sprawe :rolleyes: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Chłopcze z podwórka :D czyt.slither

Buehehehehe.

Chcesz mieć 3.3V to podłanczas 2 punkty kablem. Możesz ten kabel przykleić nawet na taśme.

A to że jestem z gimnazjum to wcale nieświadczy że jestem w czymś gorszy/a od  ciebie. :D

P.S slither skąd wiesz że ja nie dziewczyna z gimnazjum? :huh:  Przemyśl sprawe :rolleyes:  :wink:

1563058[/snapback]

yyy... "Chłopcze z podwórka"?! :blink: .....no to mi pojechales/as...

Co do mod'a z kablem to nie jest to universalne rozwiazanie.....nie wszyscy posiadaja pamieci dzialajace powyzej 3.2V... a zakresu regulacji napiecia jakos tam nie widze...

Co do twojej plci to mysle ze dziewczyna nie nazwala by sie "wincento" :-P ...na chyba ze masz jakies kompleksy :rolleyes:

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj pożartowac niemożna?? Chyba się nieobraziłeś?? :?

A co do płci to jestem Chłopczykiem.

A co do mobo fakt DFI jest lepsze. Ale MSI też niema co jechać. Mobo już wysłużone ale nadal dobre. :D

Jeśli ktoś może zapodać zdjęcie tej DFI oraz Frezera. Będę bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mod'a z kablem to nie jest to universalne rozwiazanie.....nie wszyscy posiadaja pamieci dzialajace powyzej 3.2V... a zakresu regulacji napiecia jakos tam nie widze...

1563302[/snapback]

To co napisales to dla mnie bzdura. Jezeli twoje pamieci nie potrzebuja wiecej niz standardowe napiecie to po co Ci regulacja na 3.2v w DFI? Moda na 3.3v w MSI robi sie dla poprawienia OC na Winbondach i tam jest sprawa jasna ze one lubia duzo papu i te 3.3v to dla nich wciaz malo, dobrze by bylo 3.6 a nawet 3.9v zapalic :) Na innych memkach te 2.85v ktore MSI feruje spokojnie starczy.

Pozatym skoro chcesz miec plynna regulacje i nie modowac to jeszcze jest OCZ DDR Booster ktory pozwoli Ci zrobic co sie zywnie podoba w prosty sposob. Wada jest cena ale plus taki ze bedziesz mogl go uzyc do wiekszosci plyt.

Sorka za OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi