maly-wxfrd Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Witam. Na moim nowo postawionym systemie W2000 zaczely od wczoraj pojawiac sie niepokojace komunikaty. Alarmy dotycza jakoby krytycznych uszkodzen rejestru i systemu i groza utrata danych z kompa. W komunikatach zawsze pojawia sie sugestia, ze nalezy NATYCHMIAST polaczyc sie z jakas stronka, gdzie nalezy zciagnac patch-a albo program do naprawy rejestru. Moze ktos z was spotkal sie z czyms takim. Oto lista kilku sugerowanych adresow gdzie mam niby szukac pomocy dla mojego umierajacego kompa: www.wupdate.net www.e-regfix.com www.reg-scanner.com www.errorfixer.com www.updatepatch.info www.fix-reg.com Moze moje podejrzenia sa smieszne, ale dziwi mnie ilosc tych komunikatow i fakt, ze kazdy radzi szukac pomocy gdzie indziej. Oczywiscie zaden nie odwoluje sie bezposrednio do strony Microsoftu... Ogladalem te stronki, ale nie odwazylem sie nic z tamtad zciagac, wygladaja podejrzanie. Co o tym sadzicie??? Probowalem tez za pomoca Spy Sweapera znalezc dziada, ktory siedzi w moim kompie i podpowiada takie rzeczy, ale bezskutecznie. Eliminacja kilku znalezionych programow spyware-owych nic tu nie dala. Moze ktos polecic programik, ktory skutecznie wymiata taki syf z kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorwlodek Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 ściągnij program Hijack stąd http://80.237.140.193/downloads/hijackthis_199.zip, odpal go i wklej tutaj swój log z tego programu to ci pomoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Lazy One Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 Spróbuj Ad-Aware SE. Jeden z lepszych programów do "sprzątania takich śmieci" http://www.download.com/3000-2144-10045910...page&tag=button Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gla2ik Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Ja ci powiem tak. Nie mialeś żadnego ANTIVIRUSA i chodzileś tam gdzie nie trzeba :P. Masz poprostu śmiecie w kompie. Jeśli wyświetlają Ci się podczas startu systemu to wylącz je za pomocą MSCONFIG'a, a potem możesz je usunąć ręcznie. Ale te programy, które podali koledzy są jak najbardziej odpowiednie. P.S. Uzbrój się w jakiegoś AV choćby darmowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-wxfrd Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 ściągnij program Hijack stąd 1442079[/snapback] Zamieszczam log z Hijacka. Mnie osobiscie nic to nie mowi, wiec licze, ze bedziesz w stanie rozszyfrowac co takiego siedzi w moim kompie. Przeskanowalem tez system Ad-Aware-m. Usunalem wszystkie podejrzane pliki typu Alexa, cookies i jeden windows update. Nic to jednak nie zmienilo, komunikaty o koniecznosci zciagniecia naprawiaczy rejestru pojawiaja sie nadal w tempie co kilka minut. hijackthis2005_05_14.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorwlodek Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 twóju komputer jest najprawdopodobniej zainfekowany wirusem Backdoor.IRC.RPCBot zrób tak: wyłacz przywracanie sytemu,uruchom komputer w trybie awaryjnym, włącz hijacka i zaznacz te pozycje : C:\WINNT\system32\xcajqu.exe O4 - HKLM\..\Run: [Windows Compliant] xcajqu.exe O4 - HKLM\..\RunServices: [Windows Compliant] xcajqu.exe O4 - HKCU\..\Run: [Windows Compliant] xcajqu.exe O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINNT\web\related.htm O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINNT\web\related.htm O3 - Toolbar: @msdxmLC.dll,-1@1033,&Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINNT\System32\msdxm.ocx i naciśnij fix, pozniej przeskanuj kompa jakimś antiwirusem sprawdz czy program który jest w takiej lokalizacji ty instalowałeś czy to jakiś niechciany syf C:\Program Files\INTERNET\olmtr\olmtr.exe jeżeli to nietwoje to tez daj fix w hijacku a potem odinstaluj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-wxfrd Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Przeprowadzilem cala operacje zgodnie z twoimi wskazowkami doktorze Wlodku:) Faktycznie siedzial tu wirus xcajgu, ktorego wyeliminowalem. Zamieszczam nowy log z hijacka. Niestety nie wyeliminowalo to niepokojacych komunikatow. Ukazuja sie one wylacznie kiedy jestem on-line. Lacze sie z netem przez modem. Zamieszczam przykladowy screenshot z takim komunikatem. Dzieki za dotychczasowa pomoc i jesli bedziesz w stanie jeszcze mi pomoc to bede wdzieczny. hijackthis2005_05_15.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aser Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Przeprowadzilem cala operacje zgodnie z twoimi wskazowkami doktorze Wlodku:) Faktycznie siedzial tu wirus xcajgu, ktorego wyeliminowalem. Zamieszczam nowy log z hijacka. Niestety nie wyeliminowalo to niepokojacych komunikatow. Ukazuja sie one wylacznie kiedy jestem on-line. Lacze sie z netem przez modem. Zamieszczam przykladowy screenshot z takim komunikatem. Dzieki za dotychczasowa pomoc i jesli bedziesz w stanie jeszcze mi pomoc to bede wdzieczny. 1446176[/snapback] wklej teraz jeszce noweg loga z hijacka (tylko zrob skan hijackiem przy jak najmniejszej liczbie otwartych programow folderow itd) ) i zostaw nr gg do siebie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 (edytowane) To nie jest wirus, to usluga poslaniec jak widac po tabelce. Wylacz w narzedziach admin. w panelu sterowania, znajdz uslugi, znajdz poslanca u wylacz na stale. wiesz RMB, wlasciwosci wylacz itd. EDIT No i odpisz jak ci poszlo, czy dales rade :) Edytowane 15 Maja 2005 przez 3rRoR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N2O Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 ja jak mialem wlaczona ta usluge w win2000 to nawet z gier mnie wywalalo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-wxfrd Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Albo jestem slepy, albo nie mam aktywnej takiej uslugi. Zalaczam screen z wszystkimi moimi aktywnymi uslugami, moze to sie jakos inaczej nazywa? No i mam pytanie, czy jesli to nie jest wirus, tylko usluga z mojego kompa, to moze nalezaloby sie przejac tymi ostrzezeniami? Moze Poslaniec dobrze mi radzi i moze faktycznie moj komp ma 47 krytycznych bledow??? Co sadzicie? Aha, nie zalacze juz zadnego screena, bo zdaje sie, ze wyczerpalem limit miejsca... Wierzcie mi na slowo, nie mam w spisie uslug nic o "Poslancu". To nie jest wirus, to usluga poslaniec jak widac po tabelce. Wylacz w narzedziach admin. w panelu sterowania, znajdz uslugi, znajdz poslanca u wylacz na stale. wiesz RMB, wlasciwosci wylacz itd. EDIT No i odpisz jak ci poszlo, czy dales rade :) 1446316[/snapback] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Nie masz zadnych 47 krytycznych bledow, uwierz mi na slowo-moze masz tam jakis syf, ale na pewno nie to co ci podaje ta usluga. Wyslij mi na maila tego screena z uslugami zaraz cos wymyslimy. Ta usluga zostala w jakis sposob wykryta przez nieodpowiednich ludzi-po prostu wysylaja ci reklamy z netu. Moj mail to peer84@o2.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...