Skocz do zawartości
RoyalC333

Asrock K7upgrade880 - Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem tę płytę i mam taki problem: komp się uruchamia ale monitor pozostaje w stanie "czuwania" (sprawdzone na dwóch monitorach, oba sprawnie działają z innymi kompami). Próbowałem już wszystkiego i nie mam pojęcia co jest nie tak. Na innym komputrze sprawdziłem pamięci (TwimMOS Dual 2x256MB), procka (Sempron 2200+ - Socket A), grafikę (GeForce FX 5500 AGP - wkłądam w odpowiednie gniazdo AGP1) - wszystko działa. Kompa próbowałem urucjomić bez podezespołów (dysku SATA, CD-romu, flopa) i dalej to samo. Zastanawiają mnie dwie rzeczy:

1) co to jest ten mały czarny cylinderek z dwoma kabelkami, czarnym i czerwonym z napisami +,- ?? podejrzewam, że głośnik systemowy ale nie mam pojęcia gdzie go mam podłączyć, nic w manualu o tym nie wyczytałem.

2) czy trza zmianiać ustawienia zworków, bo od wyciagnięcia z pudełka nic nie przestawiałem.

Proszę o szybką pomoc, bo komp now, a leży i nie działa :( ?!?!??!?!

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kupiłem tę płytę i mam taki problem: komp się uruchamia ale monitor pozostaje w stanie "czuwania" (sprawdzone na dwóch monitorach, oba sprawnie działają z innymi kompami). Próbowałem już wszystkiego i nie mam pojęcia co jest nie tak. Na innym komputrze sprawdziłem pamięci (TwimMOS Dual 2x256MB), procka (Sempron 2200+ - Socket A), grafikę (GeForce FX 5500 AGP - wkłądam w odpowiednie gniazdo AGP1) - wszystko działa. Kompa próbowałem urucjomić bez podezespołów (dysku SATA, CD-romu, flopa) i dalej to samo. Zastanawiają mnie dwie rzeczy:

1) co to jest ten mały czarny cylinderek z dwoma kabelkami, czarnym i czerwonym z napisami +,- ?? podejrzewam, że głośnik systemowy ale nie mam pojęcia gdzie go mam podłączyć, nic w manualu o tym nie wyczytałem.

2) czy trza zmianiać ustawienia zworków, bo od wyciagnięcia z pudełka nic nie przestawiałem.

Proszę o szybką pomoc, bo komp now, a leży i nie działa :( ?!?!??!?!

Pozdrawiam.

1442402[/snapback]

Wygląda na to , że nie startuje karta graficzna . Nie jestem pewien , ale czy nie ma ona dodatkowego gniazda zasilania , do którego powinieneś dostarczyć dodatkowe napięcie . FX , tak miały , ale być może nie wszystkie . Jeśli nie ma , to może być źle ustawione napięcie dla AGP w biosie lub zworce na płycie głównej . Powinno być 1,5 V dla AGP . Może być też uszkodzone gniazdo - slot AGP . Wtedy płyta do wymiany . Te kabelki i cylinderek co opisujesz , to głośnik systemowy . Na płycie pisze speaker . Wystarczy podłączyć .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta nie ma dodatkowego zasilania i jest na 100 % sprawna, więc to prawdopodobne jest, że to gniazdo AGP, ale jeszcze pokombinuję z tymi zworkami. A ten głośniczek podłanczam tak jak mówisz i nie wydaje żadnego dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta nie ma dodatkowego zasilania i jest na 100 % sprawna, więc to prawdopodobne jest, że to gniazdo AGP, ale jeszcze pokombinuję z tymi zworkami. A ten głośniczek podłanczam tak jak mówisz i nie wydaje żadnego dźwięku.

1442445[/snapback]

Dźwięk wydaje przy starcie komputera . Przeważnie jak startuje poprawnie pika raz . Jeśli są kłopoty , to albo wcale nie daje sygnału , albo piszczy różnie . W zależności od problemu . Jednym słowem , jeślli piszczy , to wskazuje na przyczynę błędu . Czasem przy złączu AGP jest jakaś zworka dająca napięcie 3,3 V i 1,5 V . Lub w biosie jest taka możliwość . Czasem jeż też dioda która się świeci np. czerwona , czy zielona , jeśli napięcie jest niewłaściwe , lub właściwe . Istnieje też możliwość , że ta płyta nie obsługuje takiego napięcia jakiego wymaga dana karta graficzna . Wtedy płyta lub grafika do wymiany . Sprawdź też wpięcie grafiki w slot . Czasami coś nie łączy . Spróbuj ją ewentualnie lekko pochylić na bok w jedną lub drugą stronę i wtedy wystartuj kompa . Tylko żebyś nie oberwał slotu AGP .

Pozdrawiam .

Edytowane przez BIGOLSEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...