RoyalC333 Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Witam. Kupiłem tę płytę i mam taki problem: komp się uruchamia ale monitor pozostaje w stanie "czuwania" (sprawdzone na dwóch monitorach, oba sprawnie działają z innymi kompami). Próbowałem już wszystkiego i nie mam pojęcia co jest nie tak. Na innym komputrze sprawdziłem pamięci (TwimMOS Dual 2x256MB), procka (Sempron 2200+ - Socket A), grafikę (GeForce FX 5500 AGP - wkłądam w odpowiednie gniazdo AGP1) - wszystko działa. Kompa próbowałem urucjomić bez podezespołów (dysku SATA, CD-romu, flopa) i dalej to samo. Zastanawiają mnie dwie rzeczy: 1) co to jest ten mały czarny cylinderek z dwoma kabelkami, czarnym i czerwonym z napisami +,- ?? podejrzewam, że głośnik systemowy ale nie mam pojęcia gdzie go mam podłączyć, nic w manualu o tym nie wyczytałem. 2) czy trza zmianiać ustawienia zworków, bo od wyciagnięcia z pudełka nic nie przestawiałem. Proszę o szybką pomoc, bo komp now, a leży i nie działa :( ?!?!??!?! Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Witam. Kupiłem tę płytę i mam taki problem: komp się uruchamia ale monitor pozostaje w stanie "czuwania" (sprawdzone na dwóch monitorach, oba sprawnie działają z innymi kompami). Próbowałem już wszystkiego i nie mam pojęcia co jest nie tak. Na innym komputrze sprawdziłem pamięci (TwimMOS Dual 2x256MB), procka (Sempron 2200+ - Socket A), grafikę (GeForce FX 5500 AGP - wkłądam w odpowiednie gniazdo AGP1) - wszystko działa. Kompa próbowałem urucjomić bez podezespołów (dysku SATA, CD-romu, flopa) i dalej to samo. Zastanawiają mnie dwie rzeczy: 1) co to jest ten mały czarny cylinderek z dwoma kabelkami, czarnym i czerwonym z napisami +,- ?? podejrzewam, że głośnik systemowy ale nie mam pojęcia gdzie go mam podłączyć, nic w manualu o tym nie wyczytałem. 2) czy trza zmianiać ustawienia zworków, bo od wyciagnięcia z pudełka nic nie przestawiałem. Proszę o szybką pomoc, bo komp now, a leży i nie działa :( ?!?!??!?! Pozdrawiam. 1442402[/snapback] Wygląda na to , że nie startuje karta graficzna . Nie jestem pewien , ale czy nie ma ona dodatkowego gniazda zasilania , do którego powinieneś dostarczyć dodatkowe napięcie . FX , tak miały , ale być może nie wszystkie . Jeśli nie ma , to może być źle ustawione napięcie dla AGP w biosie lub zworce na płycie głównej . Powinno być 1,5 V dla AGP . Może być też uszkodzone gniazdo - slot AGP . Wtedy płyta do wymiany . Te kabelki i cylinderek co opisujesz , to głośnik systemowy . Na płycie pisze speaker . Wystarczy podłączyć . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Karta nie ma dodatkowego zasilania i jest na 100 % sprawna, więc to prawdopodobne jest, że to gniazdo AGP, ale jeszcze pokombinuję z tymi zworkami. A ten głośniczek podłanczam tak jak mówisz i nie wydaje żadnego dźwięku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) Karta nie ma dodatkowego zasilania i jest na 100 % sprawna, więc to prawdopodobne jest, że to gniazdo AGP, ale jeszcze pokombinuję z tymi zworkami. A ten głośniczek podłanczam tak jak mówisz i nie wydaje żadnego dźwięku. 1442445[/snapback] Dźwięk wydaje przy starcie komputera . Przeważnie jak startuje poprawnie pika raz . Jeśli są kłopoty , to albo wcale nie daje sygnału , albo piszczy różnie . W zależności od problemu . Jednym słowem , jeślli piszczy , to wskazuje na przyczynę błędu . Czasem przy złączu AGP jest jakaś zworka dająca napięcie 3,3 V i 1,5 V . Lub w biosie jest taka możliwość . Czasem jeż też dioda która się świeci np. czerwona , czy zielona , jeśli napięcie jest niewłaściwe , lub właściwe . Istnieje też możliwość , że ta płyta nie obsługuje takiego napięcia jakiego wymaga dana karta graficzna . Wtedy płyta lub grafika do wymiany . Sprawdź też wpięcie grafiki w slot . Czasami coś nie łączy . Spróbuj ją ewentualnie lekko pochylić na bok w jedną lub drugą stronę i wtedy wystartuj kompa . Tylko żebyś nie oberwał slotu AGP . Pozdrawiam . Edytowane 13 Maja 2005 przez BIGOLSEN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Nie było podłączone dodatkowe zasilanie +12V ATX 4-pinowe !! :mur: teraz działa...:) Dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...