quarantino Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) pochwale sie wreśćie moim skonczonym wc koszta: prison pro 110zł kadet slim 20zł (szrot) atman 305 50zł rez 2,30zł cybanty węże i inne duperele około 15zł razem 197,30zł wc by robione chyba od tamtego lata ponieważ niemiałem kasy i nonstop musiałem zbierać na kolejne części a teraz najlepsze czyli foty mój prison pro od Kyńka Pozdrawiam http://img208.echo.cx/my.php?image=dsc005642ix.jpg kadecik ze szrotu który został wyczszczony z zewnątrz jak i wewnątrz (niewylatują żadne syfy itp) http://img96.echo.cx/my.php?image=dsc005667mx.jpg rezewuar a raczej jakieś opakowanie na kanpaki pojemność 2l wkręciłem w niego krućce i korek z kartonu po soku ;) pompka jest zatopiona dzięki czemu jest ciszej i nie problemu za zapowietrzaniem http://img96.echo.cx/my.php?image=dsc005655dw.jpg całokształt wc http://img96.echo.cx/my.php?image=dsc005684wm.jpg już zapowiadom rev 1.1 w której będo małe zabiegi kosmetyczne min: okno (buda jest już wycięta ale pleksy niemam) katoda uv i woda z płynem uv (zielonym) będo nowe opaski i przezroczyste węze dojdzie także wentyl 120mm i shroud prosze o komentarze pozytywne jak i negatywne, dla mnie wc mialo być ciche, wydajne i ładne Pozdrawiam Edytowane 14 Maja 2005 przez quarantino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Haha... Pierwszy sie doczepie o brak shrouda :D A tak na powaznie, to przydalby Ci sie ten shroud. Wydaje mi sie, ze ulozenie tej nagrzewnicy nie sprzyja zbyt przeplywowi, no ale moze sie myle. W sumie to gratuluje, ze Ci sie udalo zlozyc dobry zestaw za tak niska cene. Tylko skoro skladales dosc tani zestaw, to po co Ci eheimy :P A jak z osiagami? Bo pisales, ze skladales tez dla wydajnosci, ael nie pochwaliles sie jak dziala :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 No nawet spoko tylko ta nagrzewnica w dziwnej pozycji. Polecam polozyc ja na jakichs nozkach w poziomie. :) Troche mi to moje pre alpha WC przypomina gdzie mialem pojemnik 3l wielki taki i nie moglem pozniej budy domknac :) szybko przerobilem pompke na niezatapialna... a teraz mam C.O :]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) dobra zamontowałem przed chwilką wentyl 80mm (w te dziurki od wentylu) działa na 5v (podpiełem pod wtyczke atx) i tem spadła mi o 2c teraz mam 37c a bez wentyla 39 woda jest już nagrzana bo komp chodzi od rana w stresie bez wentyla było 43c jeszcze nie bawiłem sie w oc więc niepowiem jakie są wyniki ale windows wstał na niestabilne 2340mhz (zebym miał lepsze pamięci) obecnie jestem 1653mhz :-P Edytowane 13 Maja 2005 przez quarantino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) spoko Ci sie CPU kreci.... moj procek nie chce wyjsc poza 2100 Mhz za bardzo.. :// zaraz moze sie pobawie zapodam 2v i sprawdze :> na 1.9 10X215 ledwo :/ dodam ze to thorton 2k+ Edytowane 13 Maja 2005 przez Saimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 marcyz to są aquashuty 12/16mm nie eheimy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 OoooooooooooooOoo... to oni weze robia? dobre sa? ile za metr? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 widocznie produkują :) niemiałem z innymi porównania ale mi pasuje z dąść giętke (zreszto widać na fotkach) chyba 3-4 dokładnie niepamiętam kupiłem jakie były w zoologicznym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) Mógłbyś pokazać więcej fotek i objaśnić mocowanie nagrzewnicy? Bo w wakacja albo zaraz po chyba sie WC dorobie wreszcie i też raczej mi do budy nie wlezie do tego cięcie blachy itp. w sytuacji braku narzędzi. Myślałem o wywaleniu fiata tak jak u ciebie. Trzyma to sie jakoś w miare czy typowa prowizorka? Utrudnia to podłanczanie kabli itp? Acha gratuluje niskich kosztów... Ja sie postaram zejść w okolice 150zl :D Planuje atmana 305(ok 40zl) szukam poldak nówke za 30-50zl i do tego jakiś bloczek. Może cube misia15go albo jakiś jego następca. Myśle że coś wycyganie po kosztach więć powinienem sie pi razy drzwi w 150zl zmieścić.Jedyny "luksusowy "wydatek to będą złączki skręcane.Dzięki Saimkowi mam pomysł na rezik do odpowietrzania nawet gdzieś takie małe cuś mam w kuchni :) Jak sie ten patent z nakrętką od soku sprawdza się, szczelne to jest? Bo wydaje sie taki pomysł mega prosty a prostota to podstawa. Edytowane 13 Maja 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 marcyz to są aquashuty 12/16mm nie eheimy :) 1443710[/snapback] No to mnie niezle zaskoczyles. Pierwszy raz takie "widze". Dalbym sobie reke uciac, ze to eheimy, a jednak nie... :) Oprocz tego ze zamocowales wentyl, to jest pomysl nad shroudem, wtedy Ci temp spadnie jeszcze wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 chłodnica jets zamontowana na zaślepkach z śledzi kompa... powyginałem te blaszki i przykręciłem do budy, więcej fotek zrobie jutro, chłodnica nie utrudnia montażu kabli ponieważ jest na boku (nie centralnie za obudową) i niezasłania gniazdek... Prosił bym o więcej komentarzy odnośnie wc.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Mnie troche niepokio to przykręcenie na sztywno bloku do płyty bez miekkich podkładek i sprężynek nie wiem czy naprężenie nie spowodują uszkodzenia płyty. Do tego mogłeś zastosować motylki większa wygoda a kosztują ok 1 zl za sztuke w pierwszej lepszej castoramie itp. A jak tam głóśność utopionego atmana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 bloczek jest przykręcony z wyczuciem i płyta prawie wcale nie jest naprężona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 hmm takie małe pytanie od newbie czy te weże do pojemnika nie moga być wrzucone np. luzem tylko jakos umocowane zeby z wody nie wyskoczyly. Czy musi byc ten pojemnik tak uszczelniony i korkiem zatkany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Weze powinny byc zanurzone w wodze zeby po wylaczeniu pompki woda nie splynela na dol bo to rowna sie zapowietrzeniu ukladu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 może być bez pokrywki tak jak mają ludzie wc z wodą w wiadrach ale umnie to ładnie wygląda i jak lekko przekręce kompato woda się nie wylewa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 (edytowane) @quarantino: jakiej wielkosci jest ta pompka? Jest cicha? Bo widze ze bardzo tania i jako tako wydajna! Aha i jakie ma króćce, jakiej średnicy? Edytowane 13 Maja 2005 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 proszę o więcej foto mocowania nagrzewnicy... oraz fotki WC z tylniej strony budy POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Własnie mnie też interesuje jaką srednice ma ten wylot od atmana :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Obecnie ułożenie nagrzewnicy i węży jest conajmniej dziwne :> Ja bym nagrzewnice umiescił pionowo pod koszykami na dysk, ustawił na nóżkach i zamocował shroud Pojemnik przesunał pod lewą strone a jeśli się nie zmieści ty wydał 2-3zł na coś mniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Mnie troche niepokio to przykręcenie na sztywno bloku do płyty bez miekkich podkładek i sprężynek nie wiem czy naprężenie nie spowodują uszkodzenia płyty. Do tego mogłeś zastosować motylki większa wygoda a kosztują ok 1 zl za sztuke w pierwszej lepszej castoramie itp. A jak tam głóśność utopionego atmana? 1443853[/snapback] podkładki silikonowy w sumie fajne by były tylko nie mam skąd wziąźć - ewentyalnie podkładki zprężynujące.... ale nie ma lepszego mocowania niż równe przykręcenia z wyczuciem ;) Co do Shrouda - może jak byś zastosował wentyl Papsta 170mm by nie był aż tak potrzebny - wentyl by pokrywał całą chłodnicę.... u mnie przez kawałczasu wynkcjonowało tektyrowe pudełko(nie pytajcie jak wyglądało :P) Prowizorki mają to do siebie iż są rozwiązaniami tymczasowymi ale baaaardzo długo funkcjonują :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Ja podziwiam kazdego kto wogole zlozyl wc . Ja jakos nie moge sie zebrac :/ ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Odpowie mi ktoś na pytanie jaką ma średnice ten wylot od atmana? Pilne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 od 305 chyba 15mm a od 306 18mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) naszło na update moje chłodzenia :D rev 1.1 tyle że bez modingu ;) zmieniło się usatwienie chłodnicy, w poniedziałek kupie miejszy rez i dopasuje sobie pokrywke bo teraz korek jest zagłęboko by przez niego wlewać wode... odkręciłem kieszen od flopa i hdd teraz twardziel jest przykręcony na jedenym boku do zatoki 5.25 a teraz fotki :) oto jak chłodnica została położona nie moze przylegać do przedniej ścianki ponieważ jest zaszeroko, wentyl działa na 5v i dmucha na chłodnicie (szroud niedługo dojdzie, ponieważ teraz niemam czym uciąć pleksy) kolanka są wkręcone w chłodnice i uszczelnione izolatką (lutowałem ale było nieszczelne) odwrócony rez zdjęci z fleszem nie prazentuje jak fajnie dioda z mobo oświetla wode :) ale bez flesza fajniej wygląda :) i jeszcze wydajnowć wcześniej bylo w spoczyknu 38c teraz jest 26c (dość zimna woda) w stresie jeszcze niesprawdzałem) Edytowane 14 Maja 2005 przez quarantino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 26*C? woda czy procesor? chyba woda... bo proca raczej do takiej nie zbijesz... aha, a czym mierzysz wogóle temp? diodą z mobo? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 jest to temp proca według diody z mobo tyle że proc jest narazie tylko podkręcony do 1640mhz pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 nie ufaj odczytowi z diody abita :> dobrze ze zastosowales sie do wskazowek, uklad ogolnie lepiej juz wyglada, jeszcze troche poprawek i bedzie cacy ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) 26*C? woda czy procesor? chyba woda... bo proca raczej do takiej nie zbijesz... aha, a czym mierzysz wogóle temp? diodą z mobo? :lol: 1445142[/snapback] AK47,nie patrz na temperatury....tak jak Twoj Asus zaniza temperature o kilka stopni,tak samo Abit zawyza o jakies 10'C :] 1431344[/snapback] z : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=131832&st=0 czyli odejmij sobie z 10C i będzie git :mur: A ponoć niektórzy na PX'ie mają po 30C co też podejrzanie niskie a ja miałem 40C na PX :mur: Edytowane 14 Maja 2005 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...