Skocz do zawartości
jediknight

Problem Z Samsungiem Sata Na Dfi

Rekomendowane odpowiedzi

OK, tyle wam pomagam to teraz Wy mi pomóżcie :lol:

A więc tak: mój sprzęt macie w podpisie, więc powiem tylko, na czym polega problem. Otóż mam Samsunga na SATA 80GB (SP0812C), no i problem w tym że ów Samsung nie bardzo działa. Mianowicie jest wykrywany w BIOSie, można zrobić RAID z jego udziałem (nie mam innych dysków więc RAID z jednym dyskiem), ale niestety już po wejściu do dowolnego OS (a konkretnie: instalacji Mandrake 10, dyskietki startowej Windows 98 albo instalki Windows XP) nie jest wykrywany żaden dysk, tak jak gdybym żadnego nie miał w systemie. Próbowałem różnych rzeczy:

- włączenie/wyłączenie S.M.A.R.T.

- zapodanie dyskowi czasu oczekiwania po POSĆie (aż 10 sek)

- podłączenie go do róznych wtyków zasilania SATA z zasilacza

- podłączenie go dwoma różnymi kablami do dwóch różnych gniazd SATA na płycie

Co by tu jeszcze... jak zrobię RAID to przy bootowaniu wyświetla mi "cannot invoke the ROM" albo coś podobnego, ale za szybko żeby szło to dobrze przeczytać. Na pewno jest to komunikat w odniesieniu do tego dysku.

Co robić? Dysk do wymiany, czy macie jeszcze jakieś pomysły? Jutro sflasciach!e BIOS w płycie na 310, ale wątpię, czy coś to da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mianowicie jest wykrywany w BIOSie, można zrobić RAID z jego udziałem (nie mam innych dysków więc RAID z jednym dyskiem)

1443806[/snapback]

RAID z jednym dyskiem ? To jakieś nieporozumienie . Matryca RAID wymaga co najmniej dwóch dysków . Do utworzenia matrycy RAID potrzebne są dwa dyski , nie dwie partycje . Przy takim ustawieniu wyjdzie ci jakiś dziwny twór , ale nie RAID .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi