Skocz do zawartości
Lemik

Amd64 3000+ I Amd64 3200+

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki dylemat. Chcę kupić jednego z tych procków, ale różnica między nimi jest prawie 200 zeta. Czy jest sens dokładać te dwie stówki, czy raczej ma się to nijak do przyrostu prędkości??

Bo zauważyłem że procki 3000+ tanieją, a 3200+ drożeją, a nic bez powodu się nie dzieje...

Co polecancie z tych dwóch możliwości i dlaczego tak a nie inaczej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Consensus86

Zdecydowanie nie opłaca się dokładać tych dodatkowych 200zł do modelu 3200+. Różnica w taktowaniu wynosi zaledwie 200 MHz, w grach specjalnie dużej różnicy nie odczujesz a procesor napewno podkręcisz o kilkaset MHz. Jest to możliwe, że model 3000+ podkręcisz do takiego samego taktowania jak model 3200+. Oczywiście to nie reguła - tak czy inaczej 200zł zapewne nie opłaca się dokładać, nawet gdyby oba modele były "nie-podkręcalne". Zysk wydajności nie będzie warty tych 200zł (chyba, że jesteś wyjątkowo zamożny B) to raczej na tym nie stracisz nic - poza tymi dwustoma złociszami).

EDIT: Oczywiście kupuj procesor na rdzeniu Venice.

Edytowane przez Consensus86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne że kupię o rdzeniu Venice. Czekałem na nie, a właśnie pojawiły się w sklepach :)

Więc powiadacie że 3000+ ... i że 3200+ słąbiej się kręci...

A jeśli między tymi VENICE jest mniejsza różnica w cenie - 150 zeta?? 3000+ kosztuje 625 zł a 3200+ 779 zeta. A może teraz zmienicie zdanie?? :D

Bo mną targają myśli...

Edytowane przez Lemik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 200zł to dołoz do dobrej plytki, i kup sobie 0,5l zeby sie rece nie trzesly przy o/c. To bedzie duzo lepsze rozw:)

No i oczywiscie dobre chłodzonko, porażką jest dokładać tyle kasy dla kilku mhz, które mozesz miec za darmo:)

Edytowane przez the_one

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne że kupię o rdzeniu Venice. Czekałem na nie, a właśnie pojawiły się w sklepach :)

Więc powiadacie że 3000+ ... i że 3200+ słąbiej się kręci...

1445687[/snapback]

Chyba źle interpretujesz to co napisali... Nie słabiej... Raczej odwrotnie, jest duża szansa że 3000 będzie się kręcił tak samo jak 3200 lub w skrajnych przypadkach wyżej... Ale za te 200zł kup sobie lepiej porządne chłodzenie (polecam z autopsji ThermalRighta XP120 + jakiś fajny wiatra 12mm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Consensus86

--> AMEN <--

No sugerując się nazwą tematu, myślę, że można uważać go za zamknięty. Te 200zł lepiej dołożyć właśnie do grafiki, płyty, chłodzenia, może pamięci - jak tam kto chce i kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam na razie do czego dołożyć, bo oto wybrałem takowy sprzęt:

- płyta główna: DFI LAN PARTY nForce4 Ultra-D

- procek: AMD64 Venice (3000+ albo 3200+)

- grafa: Winfast 6600GT Extreme pod PCIE

- pamięć: Kingston DUAL 2x512 MB

- obudowa Arctic Cooling Case Silentium T2

- cooler do procka: Arctic Cooling Freezer 64

Więc nie mam do czego dokładać te 150 zeta :D

hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam na razie do czego dołożyć, bo oto wybrałem takowy sprzęt:

- płyta główna: DFI LAN PARTY nForce4 Ultra-D

- procek: AMD64 Venice (3000+ albo 3200+)

- grafa: Winfast 6600GT Extreme pod PCIE

- pamięć: Kingston DUAL 2x512 MB

- obudowa Arctic Cooling Case Silentium T2

- cooler do procka: Arctic Cooling Freezer 64

Więc nie mam do czego dokładać te 150 zeta :D

hehe

1446369[/snapback]

No ramy to nie sa najwyzszych lotow :? Dorzuc te 150zl i kup cos lepszego :wink: pozdrawiam Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lemik: Ramy do tej plyty to bierz Twinomsa Speed Premium. Tylko na kosciach musi byc w symbolu napis 1A4T lub AA4T. Nie bedziesz zalowal ;-) Powinines dostac za mniej wiecej 200 pln /512MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lemik: Ramy do tej plyty to bierz Twinomsa Speed Premium. Tylko na kosciach musi byc w symbolu napis 1A4T lub AA4T. Nie bedziesz zalowal ;-) Powinines dostac za mniej wiecej 200 pln /512MB

1447742[/snapback]

a jak sie sprawuja na asusku a8n-sli wiesh moze?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi