maateq Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Witam, czy któryś z szanownych użytkowników tego forum mógłby wyjaśnić w czym tkwi różnica między tymi prockami ? Oba są wykonane w tej samej technologii, mają takie same pamięci i napięcia. Venice jest gdzieś o dyche droższy ( porównując procki 3000+ na s.939 ) Pewnie chodzi o podkręcanie... Thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 venice ma obsluge SEE 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasslehoff Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 I ulepszony kontroler pamieci, na Winnchesterze 4x512 nie dzialalo na Venice ponoc dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 i poprawioną współpracę z 4x512 DDR 400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 I ulepszony kontroler pamieci, na Winnchesterze 4x512 nie dzialalo na Venice ponoc dziala. 1444558[/snapback] U mnie na Winchesterze działa 4x512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 No i to o czym mało kto pisze… na Venice są gorsze wyniki w testach pamięci w porównaniu do Winiego… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Wyniki są gorsze w prawie niezauważalnym stopniu. Różnice widać tylko w testach syntetycznych, sam byś ich podczas rozgrywki ani pracy w systemie nie zauważył ani nie wyczuł. Możliwe, że AMD aby doszlifować kompatybilność musiało zrezygnować z kilku agresywnych posunięć w zintegrowanym kontrolerze pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemik Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 różnice są taki, że dodano obsługę SSE3, i poprawiono kontroler pamięci. Na winczesterze nei wszystkie pamięci chodziły w dualu (restarty, błędy, zwisy), przedewszystkim tyczy się to chipsetów nForce3 i nForce4. W Venice jest to poprawione. No i troszkę mniej zużywa prądu. A co do testów, to są to różnice mało zauważalne, nawet w punktach. Ja tam wolę mieć te niby 'kilka' punktów mniej na Vince, niż niedopracowanego Winczestra. Moim zdaniem te kilka punktów (jeżeli w ogóle są) wynika z większej stabilności kontrolera pamięci. Nic więcej w procku nie było zmieniane. W sumie wydajność procków danego taktowania zależy przecież z jakiego wafla trafi Ci się procek. Jak będzie to wafel wycięty gdzieś z brzegu, no to kicha, a jak ze środka, to procek będzie dobry... A tak w ogóle to już od pierwszych dni Winchestera były skargi na złą współpracę z pamięciami i od razu AMD zaczęło tworzyć nowego procka, czego właśnie mamy efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<Jankes> Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Lemik do wydajnosci nic nie ma skad sa wyciete, tylko do osiągalnego taktowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.mb Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 mniejsze wydzielanie ciepła i poprawione błędy Winchestera + inne dodatki jak wyżej opisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maateq Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 (edytowane) Czyli wnioskuję po Waszych wypowiedziach, że lepiej kupić nowego Venice niż pakować się w Winchestera ? A sa jakieś różnice w kręceniu? Ktoś już go kręcił ? Edytowane 15 Maja 2005 przez maateq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2pacco Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 ponizej jest temat o Venice... i co mozna wywnioskowac? wielu jest zawiedzionych :) ...no nie liczac tego spadku temperatury :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 U mnie na Winchesterze działa 4x512 1445229[/snapback] ale załoze sie, ze zjeżdżają ramy z taktowaniem do 333 MHz bo wątpię, żeby poszło 4x400MHz full stable i z tak samo agresywnymi ustawieniami jak 2x400MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwojtek26 Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 (edytowane) A jak bedzie z 4X256 400MHz ? To moje pierwsze pytanie Poza tym gdzie moge znaleźć numery tych lepszych serii winchester? No i wreszcie: Everest pokazuje mi 32 stopnie w idle, na boxowym wentylu. CZY TO MOŻLIWE?czy raczej czujnik źle pokazuje? Edytowane 15 Maja 2005 przez wwojtek26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 (edytowane) Jesli chodzi o róznice miedzy winchesterem a venice (sorki jesli sie powtórze) to dla mnie kilka rzeczy jakie zauważyłem venice jest: 1. Jest chlodniejszyo kilka stopni (przy 2800MHz mam tylko 44stopnie !!!) 2. dostalem sztuke na chybil trafil i mam 2800MHz a poprzedni jaki mialem robil 2400-2500MHz stabilnie max. 3. SSE3 - chociaz malo który program to wykorzystuje. Na defaultowym mam od razu 2500-2600MHz a teraz winchestery z 2005 roku żeby tyle miec to musisz miec szczęście, jakis ze selekcji. Nie ma sensu teraz brac juz winchestera. Edytowane 16 Maja 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Winiego można brać ale tylko wyselekcjonowanego od osób co biorą Venice na „chybił trafił” wtedy można wyrwać niezłą sztukę, w innym wypadku tylko i wyłącznie Venice… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Poki co, mozna dorwac fajnego Venice. Ciekawi mnie jak to bedize niebawem. Moze bedize warto poczekac na koljne rev. albo X2 od razu. A moze Venice po selekcji...ktoz to wie... Jedno jest pewne. Winiego tylko po selekcji i naczej mozna niezle sie wkopac....2400 max etc.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 2400max to w założeniu optymistycznym (piszę o tych cudnych winnich ad2005)... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 jak ktos jest zainteresowany tanimi winchesterami z dobrym OC to prosze o PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 ale załoze sie, ze zjeżdżają ramy z taktowaniem do 333 MHz bo wątpię, żeby poszło 4x400MHz full stable i z tak samo agresywnymi ustawieniami jak 2x400MHz 1446338[/snapback] chodzą 200MHz 2.5-3-3-7 2T w pełni stabilnie. Puszczałem je na 220MHz na takich samych timingach i też nie było problemów ze stabilnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limubai Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Megabyte a jakie masz pamieci? bo ja nie wierze, w te Twoje herezje [: rzuc szkrina z cpu-z z sekcji pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...