Serchio Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Witam. Mój problem polega na tym, iż niewiem z jakich przyczyn nie mogę przekroczyć taktowania 2 GHz. Otóż ustawienia w biosie sugerują inne wartości niż te w windowsie - sprawdzałem wszelkimi programami. Nie mogę wykroczyć ponad 2 GHz ponieważ w windowsie FSB samo zmienia się tak, aby wartość dochodziła max do 2. Posiadam płytę Epox8RDA+ rev 1.1, procesor Athlon 2000+. Podobnie było kiedy puszczałem go 225 x 9. W Biosie miałem 2137 MHz a w widnowsie tylko 9 x 200 :( Mnożnik mojego procesora nie jest zablokowany :( HELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurek Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 czytałem ostanio w benchmark.pl testy płyt na socket A i stwierdzili tam że niektóre płyty mają blokadę dzielnika pci/agp i za cholere nie można przekroczyć fsb200 (microstar) ale o epoxie nie było mowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 niektóre płyty mają blokadę dzielnika pci/agp - co to ma być ??? - może być co najwyżej blokada częstotliwości PCI/AGP ale nie dzielnika !!! - jak Ty to sobie wyobrażasz ? - przecież dzielnik zmienia się dynamicznie ze wzrostem FSB i przy odpowiednich FSB przestawia się z 1/3 na 1/4, 1/5 itd. U mnie niestety kończy się na tym 1/5 i dlatego nie mogę podnieść FSB powyżej 180 MHz a nie z powodu jakiejś blokady dzielnika pci/agp :mur: Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurek Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 - co to ma być ??? - może być co najwyżej blokada częstotliwości PCI/AGP ale nie dzielnika !!! - jak Ty to sobie wyobrażasz ? - przecież dzielnik zmienia się dynamicznie ze wzrostem FSB i przy odpowiednich FSB przestawia się z 1/3 na 1/4, 1/5 itd. U mnie niestety kończy się na tym 1/5 i dlatego nie mogę podnieść FSB powyżej 180 MHz a nie z powodu jakiejś blokady dzielnika pci/agp :mur: Pozdr. :D 1445214[/snapback] http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...odkrecanie.html nie wyssałem tego z palca a jak ci się dynamicznie zmieni powyżej 200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Przeczytałem - faktycznie tak napisali - ale jest to dość niejasne ? Chodzi chyba o to, że niektóre płyty ( te co nie mają stałej częstotl. PCI/AGP ) nie mają odpowiednio wysokich dzielników (to znaczy 1/7) aby korzystać z FSB znacznie większej niż 200 MHz ( pomimo tego że teoretycznie mają FSBmax=280 ! ). a jak ci się dynamicznie zmieni powyżej 200?Tak jak jest w tej chwili to zmiany dzielników następują : z 1/3 na 1/4 przy 121MHz, z 1/4 na 1/5 przy 152 MHz i to koniec !. Gdyby zaimplementowano w chipsecie i BIOS-ie następny próg np. przy 185MHz, 1/5 -> 1/6 , to mógłbym kręcić spokojnie do 230MHz - ale niestety nie ma ! i tu cała przykrość. Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 na nforcie nie ma czegos takiego jak rosnace taktowanie pci/agp , na stale wynosci 33/66 i koniec , krecisz do woli fsb i nie martwisz sie o hdd i grafe , po holere komus dzielniki tu liczyc to jest nf2 !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...