Skocz do zawartości
Serchio

2 Ghz - Blokada Częstotliwości Taktowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój problem polega na tym, iż niewiem z jakich przyczyn nie mogę przekroczyć taktowania 2 GHz. Otóż ustawienia w biosie sugerują inne wartości niż te w windowsie - sprawdzałem wszelkimi programami. Nie mogę wykroczyć ponad 2 GHz ponieważ w windowsie FSB samo zmienia się tak, aby wartość dochodziła max do 2. Posiadam płytę Epox8RDA+ rev 1.1, procesor Athlon 2000+. Podobnie było kiedy puszczałem go 225 x 9. W Biosie miałem 2137 MHz a w widnowsie tylko 9 x 200 :( Mnożnik mojego procesora nie jest zablokowany :( HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem ostanio w benchmark.pl testy płyt na socket A i stwierdzili tam że niektóre płyty mają blokadę dzielnika pci/agp i za cholere nie można przekroczyć fsb200 (microstar) ale o epoxie nie było mowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektóre płyty mają blokadę dzielnika pci/agp

- co to ma być ??? - może być co najwyżej blokada częstotliwości PCI/AGP ale nie dzielnika !!! - jak Ty to sobie wyobrażasz ? - przecież dzielnik zmienia się dynamicznie ze wzrostem FSB i przy odpowiednich FSB przestawia się z 1/3 na 1/4, 1/5 itd. U mnie niestety kończy się na tym 1/5 i dlatego nie mogę podnieść FSB powyżej 180 MHz a nie z powodu jakiejś blokady dzielnika pci/agp :mur:

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- co to ma być ??? - może być co najwyżej blokada częstotliwości PCI/AGP ale nie dzielnika !!! - jak Ty to sobie wyobrażasz ? - przecież dzielnik zmienia się dynamicznie ze wzrostem FSB i przy odpowiednich FSB przestawia się z 1/3 na 1/4,  1/5  itd.  U mnie niestety kończy się na tym 1/5 i dlatego nie mogę podnieść FSB powyżej 180 MHz a nie z powodu jakiejś blokady dzielnika pci/agp  :mur:

Pozdr.  :D

1445214[/snapback]

http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...odkrecanie.html nie wyssałem tego z palca

a jak ci się dynamicznie zmieni powyżej 200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem - faktycznie tak napisali - ale jest to dość niejasne ? Chodzi chyba o to, że niektóre płyty ( te co nie mają stałej częstotl. PCI/AGP ) nie mają odpowiednio wysokich dzielników (to znaczy 1/7) aby korzystać z FSB znacznie większej niż 200 MHz ( pomimo tego że teoretycznie mają FSBmax=280 ! ).

a jak ci się dynamicznie zmieni powyżej 200?

Tak jak jest w tej chwili to zmiany dzielników następują : z 1/3 na 1/4 przy 121MHz, z 1/4 na 1/5 przy 152 MHz i to koniec !. Gdyby zaimplementowano w chipsecie i BIOS-ie następny próg np. przy 185MHz, 1/5 -> 1/6 , to mógłbym kręcić spokojnie do 230MHz - ale niestety nie ma ! i tu cała przykrość.

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na nforcie nie ma czegos takiego jak rosnace taktowanie pci/agp , na stale wynosci 33/66 i koniec , krecisz do woli fsb i nie martwisz sie o hdd i grafe , po holere komus dzielniki tu liczyc to jest nf2 !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi