vrangler Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Chciałem zainstalować Mandrake Linux 10.1 Official obok WinXP i mam problem. Mam na dysku 4 partycje (c;d;e;f) i pierwsze 3 to ntfs, a czwarta to fat32, ale jest mała (jakieś 2gb). Wydzieliłem z partycji d 10gb wolnego miejsca na dysku programem Partition Magic 8. Dobra odpalam instalkę Mandrake’a i wszystkie partycje widoczne są jako „Inne” (włącznie z tym pustym miejscem). Czy muszę konwertować do Fat32, żeby zainstalować MDK, czy może to przyczyna, że mam zainstalowany Norton GoBack (chociaż wątpię). Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Fat32? Przecież natywnym systemem plików dla linuksa w tym momencie jest ext2/ext3/reiser fs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vrangler Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Może wyraziłem się nie jasno, z Fat32 chodziło mi o partycje Windowsa. Wydzieliłem wydzieliłem wolne miejsce na dysku (niesformatowane) i instalka tego Mandrake nie widzi tego. Te miejsce chce sformatować w ext3. W tym problem, że mam tylko do wyboru "Wymaż cały dysk". Przepraszam, ale jestem ciemny w linuxie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 skoro juz wydzielales to wolne miejsce partition magiciem to trzeba bylo to odrazu sformatowac na ext2/3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vrangler Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Sformatowałem partycję w ext3 i drugą w swap i dalej nic. Instalka MDK nie widzi tych partycji, widzi jedną wielką partycj która się nazywa "Inna". Dysk mam ATA, więc to nie powinno być problemem. A czy jest możliwość, że Norton GoBack może to powodować (opis programu: http://www.symantec.pl/region/pl/product/goback_index.html). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolipop Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Instaluj Linuxa na partycji z Windowsem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Instaluj Linuxa na partycji z Windowsem 1445266[/snapback] Brawo Jasiu. Masz jeszcze jakieś inne mądrości i przemyślenia którymi chcesz się podzielić z nami? vrangler: Spróbuj odpalić konsolę w instalatorze (pewnie jest pod alt+f2, ale dokładnie się nie orientuję) i zrób fdisk -l /dev/hda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolipop Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Czego chcesz. JA mam Linuxa <czytaj mmialem > na partycji z windowsem, czy jest w tym coś dziwnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Tak. Linuks jest natywnie przeznaczony na inny system plików. Na fat32 nawet nie masz możliwości nadawania uprawnień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Czego chcesz. JA mam Linuxa <czytaj mmialem > na partycji z windowsem, czy jest w tym coś dziwnego? 1445533[/snapback] linuksa czy jakiegos mandrejka ? bez sensu na jednej partycji. co do systemu plików to nigdy nie miałem problemu z instalacją mdk i nie wiem co w tym takiego trudnego. system plików? usuwasz partycje które są niepotrzebne, bierzesz utwórz nową, system plików ext3, bierzesz jeszcze jedną na swapa i gotowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolipop Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 No qrcze, nawet jak kupilem poradnik do MAndrak do pokazana była instalacja na partycji z windowsem, calkowicie niezależnie. Utworzy on nową partycję i jaki w tym problem??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vrangler Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 vrangler: Spróbuj odpalić konsolę w instalatorze (pewnie jest pod alt+f2, ale dokładnie się nie orientuję) i zrób fdisk -l /dev/hda 1445522[/snapback] Co niby ma to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemanhi Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 No qrcze, nawet jak kupilem poradnik do MAndrak do pokazana była instalacja na partycji z windowsem, calkowicie niezależnie. Utworzy on nową partycję i jaki w tym problem??? 1445727[/snapback] taki system postawiony na partycji fat32 ma bezpieczenstwo rowne zeru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 (edytowane) Taa i jaki szybki bedzie jak sie pliki solidnie zfragmentuja... :blink: Edytowane 15 Maja 2005 przez Atak#komarA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gogiel Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 taki system postawiony na partycji fat32 ma bezpieczenstwo rowne zeru. 1445941[/snapback] Bez przesady. Jak sie nie ma zadnych uslug typu ssh/www/ftp to raczej nic groznego sie nie stanie, chocbysmy pracowali caly czas na rootcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vrangler Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 (edytowane) W Fat32 mam tylko jedną małą partycje (2GB), a reszta to NTFS - na których MDK się raczej nie zainstaluję. Słyszałem, że na Fat32 jest też spadek wydajności. Edytowane 15 Maja 2005 przez vrangler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemanhi Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Bez przesady. Jak sie nie ma zadnych uslug typu ssh/www/ftp to raczej nic groznego sie nie stanie, chocbysmy pracowali caly czas na rootcie. 1446732[/snapback] tak ale nie mowie tylko o bezpieczenstwie sieciowym. Uruchomisz jakis program wersja 1.4.6.2.22 alpha 5 z jakas dziura i ci caly system padnie bo nie bylo uprawnien na plikach a program mial dziure i pokasowal ci w plikach... ( to tylko przyklad ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 ale po co ktokolwiek mialby instalowac linuxa na fat32, przeciez to jest zupelnie bez sensu nie rozumiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 co do oryginalnego problemu, moze nie widzi wolnego miejsca bo wdzieliles wolna przestrzen na partycji rozszzerzonej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vrangler Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Wolne miejsce jest wydzielone z partycji rozszerzonej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 no to to moze byc problem - poszukaj na forum distro czy bybly juz problemy z czyms takim jak instalacja na partycji rozszerzonej. ja mialem problemy z ktoryms slackiem przy takim ukladzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vrangler Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Witam Wreszcie udało mi się zainstalować MDK. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego windowsowski program blokował instalkę linuxa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 A co mają windowsowe programy do linuxa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vrangler Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Też się zdziwiłem, ale jak usunąłem Norton GoBack wszystkie problemy z instalacją znikły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...