Skocz do zawartości
Gość =H2o=Destroyer[PL]

Oszustwa na aukcjach internetowych

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/item136505672_nokia_n91_..._pierwsza_.html

hm, koleś niedawno sie zarejestrował, zdobył komenatrz na aukcji z tapetą za 1,99 i nagle sprzedaje kilka nawyższej klasy telefonów niby uszkodzonych ale i tak mi to śmierdzi..

Niby nie ma wykluczonego odbioru osobistego, ale coś mi przeczucie mówi, że te aparaty nie zmieniły właściciela w sposób naturalny.

Nie wiem czy to oszustwo, ale uznałbym te aukcje za aukcje wysokiego ryzyka wtopy bądź nabycia towaru kradzionego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby nie ma wykluczonego odbioru osobistego, ale coś mi przeczucie mówi, że te aparaty nie zmieniły właściciela w sposób naturalny.

Nie wiem czy to oszustwo, ale uznałbym te aukcje za aukcje wysokiego ryzyka wtopy bądź nabycia towaru kradzionego.

Albo ktoś je poprostu chce legalnie sprzedać a nabił sobie pozytywa żeby być bardziej wiarygodnym sprzedawcą. Ja radzę omijać z daleka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie wydaje że ten allegrowicz wogóle nie ma tych aparatów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak BTW - kiedy mi facet przysłał połamanego i nadeschniętego dzbanecznika zamiast sadzonki, to allegro nie zrobiło NIC oprócz wysłania mu ponaglenia.

Prosiłem o zablokowanie mu konta na co oni odpowiedzieli że mogę się zgłosić na policję.

Ale przy kwocie 15 zł nie opłacało mi się zgłaszać, bo więcej kosztowałby mój czas zmarnowany na komisariacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlag by to trafił, ostatnio kupiłem dla siostry D750i z tej aukcji http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=134933534

Telefon przyszedł, jednak miał walniętego joya, była o tym wzmianka w aukcji, więc się nie przejmowałem. Jak się jednak okazuje, serwis poinformował mnie, że telefon był zalany!!! I osiadła w środku biała szadź i wolą tego nie ruszać, by nie uszkodzić czegoś. Wynikiem zalania jest niedziałające połączenie z kabel USB, wykrywa go jako nieznane urządzenie, również na baterii jest znaczek czerwony, czyli, że jest po zalaniu.

Kontaktowałem się z gościem, a ten bezczelnie pojawił się na GG i oto cała rozmowa:

D750 19:06:52

witam telefon sprzedawalem jako uszkodzony a co z nim bylo to co wiedzialem napisalem (prosze przeczytac dokladnie opis) nie rozumien pana roszczen

Winter 19:07:13

telefon jest zalany

Winter 19:07:20

pisal Pan tylko o zepsutym joysticku!

Winter 19:07:43

przez zalanie nie widzi go kabel USB, ponadto to kwestia czasu kiedy padnie na amen

Winter 19:09:14

jesli odda Pan pieniadze nie zglosze sprawy do Allegro ani nie pojde na policje, rowniez nie wystawie negatywa, ale jesli bedzie sie Pan upieral bede musial to zrobic

Winter 19:11:37

takze towar niezgodny z opisem!

Winter 19:12:07

prosze napisac wprost, zwraca Pan pieniadze czy nie, jesli nie to juz Pan wie co zrobie

Winter 19:12:28

i tak na tym stracilem, bo wymienilem joystick na nowy i chodzi

Winter 19:18:31

widze, ze nie chcesz rozmawiac, twoja sprawa, sprawe kieruje do Allegro oraz na policje

Winter 19:18:43

twoje dane mam, ponadto mam IP, przyda sie

Winter 19:19:51

oczywiscie bedzie negatyw piekny, aha, jezeli bedziesz cos w przyszlosci sprzedawal, nie zdziw sie jezeli nikt nie bedzie chcial licytowac produktu, specjalnie bede pisal do zainteresowanych i opisze swoja sytuacje

Winter 19:19:56

zobaczymy czy kupia cos

Uwaga, telefon nie był w dziale uszkodzone, dwa, nie ma w aukcji wzmianki o zalaniu!!!

5485611 20:14:13

jak to telefon nie jest zgodny z opisem (Telefon jest sprawny w 99 %,Aby uniknac jakis posadzen o to ze telefon jest taki czy owaki chodzi glownie o komentarze (trafiaja się rozni ludzie) sprzedaje go jako uszkodzony i nie daje na niego zadnej gwarancji .) wiedziales co brales telefon byl uszkodzony a to co wiedzialem o nim napisalem wiec nie strasz mnie allegro i policja bo sam zglosze ten fakt na allegro . pozdrawiam

Winter 20:14:46

czlowieku, zatailes fakt, ze byl zalany

Winter 20:14:57

uszkodzenie uszkodzeniem, ale nie powiedziales, ze BYŁ ZALANY!!!

Winter 20:15:11

i jeszcze nie odpisujesz na gg

Winter 20:15:23

to tylko swiadczy o tobie

Winter 20:16:06

w dodatku pomyliles dzialy, nie podales go w uszkodzonych, to tez przeciwko tobie swiadczy

Winter 20:16:33

zreszta juz sie nie tlumacz, nie napisales, ze byl zalany, to juz mowi wystarczajaco, teraz bede musial go sprzedac o wiele mniej

Winter 20:16:56

a ty wieczny zbawco jeszcze chcesz tlumaczyc sie do allegro ze to ty mowisz prawde? zobaczymy

5485611 20:17:24

po 1 po co mial byc zatajac ze telefon jest zalany. jestem starsza osoba ktora jest udcziwa! pracuje itp.. wiec po co mial bym zarabiac na akims telefonie.

Winter 20:17:55

kazdy tak mowi, nie znam cie osobiscie, ale zatailes fakt

Winter 20:18:20

ja nie widze problemu, zwrocisz pieniadze i bedzie wszystko ok, zreszta i tak na tym wyjdziesz, naprawilem ci za friko joystick

Winter 20:18:26

na naprawe wydalem 50 zl

Winter 20:19:22

jezeli jestes uczciwy to po prostu zwrot pieniadze, ja zwroce towar, komentarza nie wystawie, sprawy do allegro nie wniose i nie zawiadomie policji

5485611 20:20:43

jak bys byl normalnych czlowiekiem i bys nie starszyl allegro i policja to bym poszedl na ugode

Winter 20:21:21

przepraszam bardzo, staralem sie po prostu wyjasnic sprawe, nie odpisywales na zadne moje zdania na gg, co uznalem za lekcewazenie

Winter 20:21:56

jak mialem postapic niby? na razie nie podjalem zadnych krokow, takze ugoda jest zawsze mozliwa

5485611 20:21:58

nie internet chodzi mi strasznie raz jest raz go nie ma

Winter 20:23:10

to akurat rozumiem, ale ja nie chce nikomu dawac negatywa, ani sie klocic, chce po prostu zwrot pieniedzy, telefon na razie chodzi, ale facet w serwisie powiedzial "panie, prosze sie go pozbyc, jest w srodku biala sadz i niedlugo moze juz przestac chodzic"

Winter 20:23:40

oczy zrobilem jak to uslyszalem, potem mi jeszcze go pokazal od srodka

Winter 20:24:10

przepraszam, ale to jest 450 zl, obecnie nie pracuje, studiuje i nie stac mnie na kolejne wymiany

Winter 20:25:48

z tego co sie zorientowalem pracuje Pan w urzedzie gminy, przynajmniej tak pokazywaly pozostale kontakty w telefonie

Winter 20:26:49

takze prosze pisac, idzie Pan na ugode? moja propozycja to zwrot pieniedzy (450 zl), ja wysylam telefon i place za przesylke dodatkowo

5485611 20:28:21

nie, poniewaz napisalem ze jest uszkodzony i nie wiem wiecej o nin, przepraszam ale nie

Winter 20:28:26

prosze jutro nie miec pretensji, ze chcial sie Pan dogadac, a ja zglosilem sprawe na allegro i policje, teraz ma Pan okazje, w razie czego jestem pod telefonem, 696 992 574

5485611 20:29:12

niestrasz nie starsz bo sie posrasz!

Winter 20:29:35

prosze Pana, prosze nie byc smiesznym, napisal Pan ze jest uszkodzony joystick, telefon chodzi w 99%, pomylil Pan dzialy, pytalem Pana przed licytacja czy byl zalany? powiedzial Pan ze nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgłoś sprawę na policję. wydrukuj wszystkie rozmowy, popodkreślaj najważnieszje, zaznacz dobrze w rozmowach gg która osoba kim jest ;) sprawę masz 100% wygraną. ja miałem tragiczny przypadek i wygrałem po 2 latach.......ale wygrełem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krysia44444 i jerzy44444 - sprzedają prawdopodobnie kradzione aparaty cyfrowe. Pytając o pochodzenie aparatu, otrzymałem odpowiedź:

"Wydaje mi się że nie jest to pańska własność i nie należy napewno do pana."

Dodatkowo cały e-mail był bardzo agresywny.

Wszystkie aparaty sprzedawane są bez pudelek, instrukcji i innych podstawowych dodatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krysia44444 i jerzy44444 - sprzedają prawdopodobnie kradzione aparaty cyfrowe. Pytając o pochodzenie aparatu, otrzymałem odpowiedź:

"Wydaje mi się że nie jest to pańska własność i nie należy napewno do pana."

Dodatkowo cały e-mail był bardzo agresywny.

Wszystkie aparaty sprzedawane są bez pudelek, instrukcji i innych podstawowych dodatków.

Może ktoś miał zły dzień :wink: Nie znaczy to że jest złodziejem i sprzedaje kradziony sprzęt. Choć aparat bez pudełka i instrukcji to troche dziwne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item142077015_ati_ra...tv_dvi_box.html

Jaki bezczelny typek- zobaczcie za co dostał nega...

edytka:

http://www.allegro.pl/item140071147_ti_rad...800xl_vivo.html

http://www.allegro.pl/item140333825_ti_rad...800xl_vivo.html

http://www.allegro.pl/item139917354_ati_ra...800xl_vivo.html

edytka2:

http://www.allegro.pl/item141966048_leadte...wa_box_bcm.html

Login "barba010289". Loginy w tym stylu w związku z brakiem pomysłów zazwyczaj zawierają datę urodzenia- może nie tak dokładną jak w tym przypadku ale jednak. Pewnie tak jest i w tym wypadku- a jeśli tak to pozostaje pogratulować młodemu człowiekowi przedsiębiorczości- 17lat a już zdołał założyć sklep i go zlikwidować ;-).

edytka3:

Heh- popjawiły się kolejne negi za te radeony (pierwszy linek)- pewnie za chwile aukcje polecą.

Ale jak można być tak naiwnym i wpłacić kasę... dzizus!

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post pod postem bo ile też można edytować poprzedni ;-).

Może jestem przewrażliwiony: KLIK.

...ale jeśli super sprzedawcy sprzedają te karty 70zł drożej to może coś w tym jest.

A sprzedawca- 5 pozytywów w tym dwa od osób które "wiszą" i sporo aukcji wieloprzedmiotowych w raczej atrakcyjnych cenach (np tagan 530 za 399zł).

Ale może jednak jestem przewrażliwiony- w części aukcji istnieje możliwość odbioru osobistego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria tych kart działa w standardzie PCI Express X16. Jest to standard złącza

* Szczegółowe dane techniczne technologia wykonania 0.11 micron "low-k"

* 8 potoków renderujących

* 256-bitowy interfejs do pamięci DDR

* obsługa AGP

????????????

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezłe :)

- Brak kontaktu

- Wysyłka niby tylko kurierem

- Gość ma 2 negatywy

- Brak odbioru osobistego

- Fotki zerżnięte ze strony leadteka

- Gość niby ma firmę, bo wystawia fakturę, ale nazwa nicka i ilość komentarzy raczej o tym nie świadczą

Ciekawe, czy ktoś to kupi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oszust, ale odradzam :)

TOP-HIFI A czemu?

W czerwcu zamowiłem słuchawki koss smart plug, lecz szybko zauwazyłem iz sa, albo uszkodzone, albo po prostu maja jakis defekt, mozna było ich uzywac(tak tez robiłem), poniewaz nie było to tak uciazliwe, ale skoro mam gwarancje to.. pomyslałem o zareklamowaniu ich, to chyba oczywiste ;) Jakosc dzwieku była bardzo dobra, ale przy poruszeniu prawej słuchawki, wydawała z siebie dziwny dzwiek. Odeslałem je, pare dni temu otrzymałem nowe. Otwieram, sprawdzam.. i pupka. Lewa słuchawka jakby brzeczy, jest gorzej niz przy poprzednich, bo jakosc dzwieku.. jest raczej fatalna. Chyba membrana jest poluzowana, tak czy siak, nie naprawie ich...

W banie zachodze jakim cudem moglo mi sie to przytrafic. Kiedy byłem dopiero co zainteresowany tymi słuchawkami wyczytałem, iz producent niby sprawdza kazda partie.. taki swoisty test jakosci. Wiec nie wiem co myslec :) Albo mam pecha, poniewaz egzemplarz, ktory posiadam został zapakowany mimo defektu, albo przed wyslaniem mi tej paczki rzucono nia o sciane, albo cos innego zlego zrobiono.. ;)

TOP-HIFI nie odpowiada na maile, eh :) Gwarancji juz nie mam(raczej, z tego co mi wiadomo trwała 6 miesiecy), rozumiem, ale skoro dostaje sprzet w ramach reklamacji, to powinien byc w pełni sprawny... A tak, "kłada laske" i maja mnie gdzies.

Edytowane przez Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli sa to nowe sluchawki to nei ma czegos takiego jak 6 miesiecy gwarancji, teraz jest 24.

Druga sprawa. Jezeli oddajesz przedmiot i w zamian dostajesz nowy gwarancjaliczy sie OD POCZATKU! :]

wszystko zalezy jak jest skonstruowana umowa gwarancyjna, nie zawsze liczy sie od poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item162794779_procesor_a...t_wysylki_.html

w aukcji napisane że procesor przywieziony razem z komputerem z zagranicy, a na stickerze gwarancyjnym nazwa sik.com.pl, dodatkowo w listppadzie ten sam user kupił uszkodzonego axp 2000 + tutaj http://allegro.pl/item143532480_143532480.html , śmierdzi mi oszustwem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w aukcji napisane że procesor przywieziony razem z komputerem z zagranicy, a na stickerze gwarancyjnym nazwa sik.com.pl...

A gdzie w aukcji napisane że to jest zdjęcie dokładnie sprzedawanego przedmiotu, bo ja nie widze ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I prawdopodobnie mnie oszukano.

Zakupiłem taki telefonik: http://allegro.pl/item170156288__sonyerics...z_era_gsm_.html

Natychmiast przelałem kasę przez QuickMoney w Inteligo oraz wysłałem potwierdzenie nadania. Cena telefonu nie odbiegała od reszty, ale zależało mi na szybkiej wysyłce.

Mija weekend, poniedziałek i wtorek. Dziwi mnie czemu nie ma telefonu, wysłałem 2 maile z zapytaniem co jest z wysyłką.

Dzwonię do gościa - odbiera, bardzo speszony, myślał pewnie, że trafił na dzieciaka, który pewnie nie będzie ciekaw co z towarem za który zapłacił.

Mówił, że w sobotę wysłał.

Czekam zatem. Środa, cisza... byłem specjalnie na poczcie, ale poinformowano mnie, że nic nie przyszło na moje nazwisko.

Dzisiaj czwartek, czekałem do 14, bo do tej godziny maksymalnie rozwożą paczki.

Od razu piszę do gościa o zwrot pieniędzy, nie odpowiada. Dzwonię chyba z 10 razy - zero odzewu. Dzwonię z innego telefonu - zero odzewu.

Ale, ale... gość CODZIENNIE po kilka razy loguje się na Allegro, co bacznie obserwuję.

Zrobiłem małą intrygę, zrobiłem na szybkiego konto w tlen.pl i wysłałem mu maila z zapytaniem o telefonach na aukcji, którą posiada. Po minucie - ODPOWIEDŹ!!!

Więc z mojego prawdziwego konta mailowego piszę o zwrot pieniędzy albo potwierdzenia nadania paczki i czekam już godzinę i cisza.

Wysłałem już do Allegro prośbę o zawieszenie mu konta, podałem powody - lekceważenie przez Sprzedającego, jego 6 podobnych negatywów i brak odpowiedzi na jakąkolwiek odpowiedź czy to mailową czy telefoniczną.

Ponadto rozesłałem do osób, które licytują na jego aukcji opis mojej sprawy i żeby nie licytowały u niego.

------------

Oczywiście rozumiem, że paczka mogła zginąć, ale dzwoniłem, mailowałem o potwierdzenie nadania paczki - CISZA przez 3-4 dni, a w tym czasie się logował wiele razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to podpada pod "oszustwa", ale proceder na pewno godny potępienia:

AUKCJA

Ostatni raz sprawdzałem cene wczoraj wieczorem i domena stała za 5100 zł. Spodziewałem się, ze pod koniec cena wyniesie 6-7k. Nie wiem ile bylo pod koniec i ile spodziewał sie uzyskać sprzedający, ale jak widac na dwie sekundy przed zakończeniem aukcji udało mu sie znaleźć "strategicznego sponsora" :lol: i oferty zostały odwołane :? .

I jeszcze ten tekst:

Uprzejmię informuję, że aukcję zakończę około godziny przed czasem zakończenia, proszę więc o nie czekanie do ostatniej chwili z licytacją.

:lol:

Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi