Skocz do zawartości
aL1En

Ktoś Się Orientuje Z Dzwiękiem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio kupilem sobie ten zestaw - Creativ'e GigaWorks S750 7.1 + Dekoder Creativ'a DDTS-100 i nie wiem czy dobrze miksuje dzwiek jak ogladam filmy w roznych sciezkach dzwiekowych ;/ jezeli ktos sie orientuje to niech doradzi

Wiec tak z tylu Dekodera na stale robie miksowanie w gore z 6.1>7.1 na panelu sterujacym z glosnikow mam Upmix mam tam do wyboru 5.1>7.1 i 6.1>7.1 i teraz jak mam miksowac dzwiek jak ogladam film w:

Dolby Digital & DTS - upmix 5.1>7.1 ?

Dolby Digital EX - upmix 5.1>7.1 ?

DTS ES Matrix & DTS ES Discrete - upmix 6.1>7.1 ?

Dolby Pro Logic II - upmix ?

DTS Neo6 - upmix ?

Dzieki za pomoc!

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolby Digital i DTS są oryginalnie 5.1 więc upmix do 7.1 głośników.

Dolby Digital EX to 5.1 + kanał tylni w technologii matrix (więc prawie 6.1) - myślę że może być upmix 5.1 >7.1 ew 6.1 >7.1.

DTS ES Matrix & DTS ES Discrete - upmix 6.1>7.1 Tak tak

Dolby Pro logic to są jakieś dziwnie spreparowane stereo żeby brzmiały jak np. 5.1 - więc pobaw się bo i tak nie będzie dobrej separacji.

DTS NEO 6 jest chyba 5.1 ale nie jestem pewien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha dzięki tak też myślałem ale chcialem sie upewnic, a z DTS ES Matrix napewno 6.1>7.1 ? tam także jest ta technologia matrix i to nie jest full 6.1 jak Discrete, na bank DTS ES Matrix to 6.1 ? czy jest to samo co DD EX ?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi