Skocz do zawartości
turzol

Zacinanie obrazu w grach

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu zauwazylem ze podczas grania co jakis czas nastepuje drastyczny spadek FPS rzedu kilkudziesieciu.

Dzieje sie tak tylko w grach (system XP Prof). Przeinstalowalem wiec dentki na 40.71, popracowalem nad optymalizacja Windy i co? I g...o! Dalej to samo, i w dodatku nie wiem co jest przyczyna?

Moze DirectX (ale tam nie ma problemow), moze za malo mam miejsca na partycji systemowej (3,5Gb)?

Poradzcie cos bo cos mnie strzela gdy gram sobie w NFSHP2 i co jakas minute zacina jak cholera na jakies 3 sekundy a potem znow ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej sie nic nie przegrzewa. Procek 2,4@2,7 48C full load. Grafa nawet jak nie jest krecona czyli na default tez powoduje ten efekt. Moze reinstall XP?

Czekam na dalsze sugestie..

Otworz bude i sprawdz wtedy , a jezeli chodzi o Reinstal to nie zaszkodzi , skoro wczesniej dzialalo dobrze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milem to w Colinie2 - gram i nagle zatrzymanie obrazu na ok 1sek i dalej ok. Wywalilem XP i teraz idzie ok.

Cóz XP jest dobry ale z gierami to róznie bywa. Postaw sobie jeszcze dodatkowo np win98 i pod nim giercuj.

Niestety najpierw trzeba postawic win98 bo przy istniejacej instalce XP prawdopodobnie sie nie zainstaluje :?

Wczesniej pobaw sie jednak ze sterami, spróbuj starsze detonatory 30.82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo w Colinie 2, detonatory 30.82 na systemie win millenium i nic nie moge z tym zrobic. probowalem v-sync włączać, wyłączać, inne ustawienia tez zmienialem, zmienialem tez detonatory - na starszych detonatorach jakby troche lepiej, ale i tak co jakis czas mi cos haczy na athlonie 1GHz i geforce 2 ti. ogolnie załamka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od pewnego czasu zauwazylem ze podczas grania co jakis czas nastepuje drastyczny spadek FPS rzedu kilkudziesieciu. 

Dzieje sie tak tylko w grach (system XP Prof). Przeinstalowalem wiec dentki na 40.71, popracowalem nad optymalizacja Windy i co? I g...o! Dalej to samo, i w dodatku nie wiem co jest przyczyna?

Moze DirectX (ale tam nie ma problemow), moze za malo mam miejsca na partycji systemowej (3,5Gb)?

Poradzcie cos bo cos mnie strzela gdy gram sobie w NFSHP2 i co jakas minute zacina jak cholera na jakies 3 sekundy a potem znow ok.

A ja obstawiam że masz poprostu za mało ramu ...

256MB dla WinXP to stanowczo za mało ...

Miałem to samo u siebie i pomogło dołożenie ramu ...

Poprostu dysk ci swappuje i stąd przestoje w grafice ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest takie gadanie ze za mało ramu. kumpel ma 128 i win XP mu smiga, byłem w szoku jak siadłem na jego kompa. A gierki tak zle nie chodza, moze cut lepiej niz umnie :(

Wszystko zalezy od samych gier ...

U mnie niektóre mocno przycinały (ewidentne swappowanie HDDka).

Na 256MB strasznie np. swappował mi DroneZ i Serios Sam 2 , po dołożeniu 256MB smiga niesamowice bez żadnych przestojów a raczej bez żadnego swappowania hddka ...

Przeciez łatwo to sprawdzić , wystarczy zobaczyć czy dioda od HDD miga :-) w momencie gdy gra się przycina ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. 256 MB to za mało ramu do gier pod XP. Robiłem test z XP i Medal of Honor AA. Tak gra w 1024*768 full opcaja wymaga 340 MB. Przy 320 MB szarpał, jak dołorzyłem jeszcze 128 przestał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie wina ramu u mnie jest to samo i prawie na wszytkich grach

ramu obecnie mam 512 Mb dysk barracuda 80 GB grafa Msi ti 4200, Athlon XP 2000+ plyta gl. MSI kt 400 i probowalem roznych sterow i g.wno dalo formacik tez nie pomogl mysle ze to wirus xp tak jak ktos go fajnie to nazwal !!!

ps. na win98 smiga wszytko jak trzeba tylko te niebianskie bledy czesciej sie pojawiaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz ...

A u mnie na WinXP + SP1 + 512MB RAM nie mam żadnych przestojów ...

Gry działają bardzo dobrze , bez żadnych przeskoków i zatrzymywania się ...

Wiec może poprostu uzytkowni nie potrafi optymalnie ustawić WinXP lub ma coś namieszane z kompem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmmmmmm, moze tu cos pomoze SP1 do wirusa XP????? Co o tym myslicie????

Nie wiem ...

Bez SP1 tez działa bardzo ładnie ...

Tylk odrazu mówię sporo czasu poświeciłem na ustawienie WinXP aby działał optymalnie i wydajnie i tak działa :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnosnie ustwienia to na pewno z tym nie ma problemow tez sporo czasu poswiecam na ustawianiu u uzywam wielu pomcnych programow sam wynik w 3dmarku tez do malych nie nalezy 11200 a sp 1 nic nie wskural wrecz mnie rozbawil po 1 zainstolawaniu "wirus" stwierdzil ze wstal po krytycznym wyjatku moze jakies inne rady ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ELO!

Reinstall windows mi pomógł :)) Po za tym myśle że winą był właśnie SP1....bo teraz bez niego jest spox!

Po za tym nie zgadzam się że 256Ramu to za mało na gierki w WinXP. U mnie np. NFS HP2 z Quintrix zasuwa średnio 80-90fps w 1024x768 32bit i nic nie dogrywa z twardziela. A SWAP ustawiony mam na 256Mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura to nie wina ramu 256 mb to wcale nie tak mało, a jak chcesz to mi żuć kasę to sę kupie więcej, ja mam 192 mb nfs hp2 chodzi na full detail na 768x1024 plynnie. a co do przycinania to tez mialem taki problem i pomogło zainstalowanie najnowszych sterów do chipsetu na plycie. acha win98se in gamez rulez!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...