Gość petro17 Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Witam Mam problem z instalacją portu podczerwieni (IrDA) na laptopie Dell C600, gdyż nie dostałem do niego sterowników. Do karty sieciowej, graficznej i dźwiękowej udało mi się znaleść... a z resztą mam problemy. Szczególnie zależy mi na podczerwieni..., próbowałem instalować te standardowe z Windows`a, ale nic nie działa... co najgorsze to nawet nie wiem jaki model portu podczerwieni zainstalowany jest w tym komputerze. Zwracam się więc z prośbą o pomoc w szukaniu sterowników czy też nawet modelu portu podczerwieni. Pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Witam Mam problem z instalacją portu podczerwieni (IrDA) na laptopie Dell C600, gdyż nie dostałem do niego sterowników. Do karty sieciowej, graficznej i dźwiękowej udało mi się znaleść... a z resztą mam problemy. Szczególnie zależy mi na podczerwieni..., próbowałem instalować te standardowe z Windows`a, ale nic nie działa... co najgorsze to nawet nie wiem jaki model portu podczerwieni zainstalowany jest w tym komputerze. Zwracam się więc z prośbą o pomoc w szukaniu sterowników czy też nawet modelu portu podczerwieni. Pozdrawiam :wink: 1445963[/snapback] Moze poszukaj na stronie producenta... Powinny byc wszystkie drivery tam dostepne. Pozatym na przyszlosc stosuj zasady nazewnictwa tematow, widoczne w PRZYKLEJONYM POSCIE!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość petro17 Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 OK. Problem po części rozwiązałem... IrDA`e trzeba aktywować w BIOS`ie... no, ale laptop jest teraz w drugich (tzn. moich) rękach i nie znam hasła do bios`u, a bez niego nic nie ruszę niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 OK. Problem po części rozwiązałem... IrDA`e trzeba aktywować w BIOS`ie... no, ale laptop jest teraz w drugich (tzn. moich) rękach i nie znam hasła do bios`u, a bez niego nic nie ruszę niestety 1450179[/snapback] No to reset hasla... A jak to ja juz Ci nie odpowiem... Moze sprobuj przy odpalaniu kompa trzymac insert... W niektorych lytach glownych to resetowalo CMOS... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordanello Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam, irdę najpierw trzeba włączyć w biosie. W 4 zakładce ustawiasz na pozycji "Infrared Data Port" "COM2" niżej pod tym "Slow IR". Jeśli masz ustawione hasło do biosu którego nie znasz to nie ma z tym większego problemu wystarczy zresetować bios do ustawień fabrycznych, musisz tylko pod spodem laptopa odkręcić pokrywę od pamięci i Mini PCI tam się znajduje zielona podłużna bateria od biosu. Musisz na chwile odłączyć podwójny przewód od laptopa włączyć na chwile w obecnym stanie laptopa najlepiej na baterii jeśli jest taka możliwość. Możesz też spróbować bez niej na zasilaczu sieciowym. Następnie wyłączasz laptopa odłączasz zasilacz i doprowadzasz laptopa do statu pierwotnego czyli podłączasz baterie do biosu i skręcasz go. Teraz powinno się dać wejść do biosu i nie będzie żadnego hasła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...