Skocz do zawartości
Gość petro17

Irda Na Dell C600

Rekomendowane odpowiedzi

Gość petro17

Witam

Mam problem z instalacją portu podczerwieni (IrDA) na laptopie Dell C600, gdyż nie dostałem do niego sterowników. Do karty sieciowej, graficznej i dźwiękowej udało mi się znaleść... a z resztą mam problemy. Szczególnie zależy mi na podczerwieni..., próbowałem instalować te standardowe z Windows`a, ale nic nie działa... co najgorsze to nawet nie wiem jaki model portu podczerwieni zainstalowany jest w tym komputerze. Zwracam się więc z prośbą o pomoc w szukaniu sterowników czy też nawet modelu portu podczerwieni.

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Mam problem z instalacją portu podczerwieni (IrDA) na laptopie Dell C600, gdyż nie dostałem do niego sterowników. Do karty sieciowej, graficznej i dźwiękowej udało mi się znaleść... a z resztą mam problemy. Szczególnie zależy mi na podczerwieni..., próbowałem instalować te standardowe z Windows`a, ale nic nie działa... co najgorsze to nawet nie wiem jaki model portu podczerwieni zainstalowany jest w tym komputerze. Zwracam się więc z prośbą o pomoc w szukaniu sterowników czy też nawet modelu portu podczerwieni.

Pozdrawiam  :wink:

1445963[/snapback]

Moze poszukaj na stronie producenta...

Powinny byc wszystkie drivery tam dostepne.

Pozatym na przyszlosc stosuj zasady nazewnictwa tematow, widoczne w PRZYKLEJONYM POSCIE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość petro17

OK. Problem po części rozwiązałem... IrDA`e trzeba aktywować w BIOS`ie... no, ale laptop jest teraz w drugich (tzn. moich) rękach i nie znam hasła do bios`u, a bez niego nic nie ruszę niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Problem po części rozwiązałem... IrDA`e trzeba aktywować w BIOS`ie... no, ale laptop jest teraz w drugich (tzn. moich) rękach i nie znam hasła do bios`u, a bez niego nic nie ruszę niestety

1450179[/snapback]

No to reset hasla... A jak to ja juz Ci nie odpowiem...

Moze sprobuj przy odpalaniu kompa trzymac insert... W niektorych lytach glownych to resetowalo CMOS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, irdę najpierw trzeba włączyć w biosie. W 4 zakładce ustawiasz na pozycji "Infrared Data Port" "COM2" niżej pod tym "Slow IR". Jeśli masz ustawione hasło do biosu którego nie znasz to nie ma z tym większego problemu wystarczy zresetować bios do ustawień fabrycznych, musisz tylko pod spodem laptopa odkręcić pokrywę od pamięci i Mini PCI tam się znajduje zielona podłużna bateria od biosu. Musisz na chwile odłączyć podwójny przewód od laptopa włączyć na chwile w obecnym stanie laptopa najlepiej na baterii jeśli jest taka możliwość. Możesz też spróbować bez niej na zasilaczu sieciowym. Następnie wyłączasz laptopa odłączasz zasilacz i doprowadzasz laptopa do statu pierwotnego czyli podłączasz baterie do biosu i skręcasz go. Teraz powinno się dać wejść do biosu i nie będzie żadnego hasła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi