Skocz do zawartości
lgolebio

Socket 939 I 24 Piny Zasilające :/ ?

Rekomendowane odpowiedzi

No nareszcie. Dobrze sie domysliłem myśląc wcześniej że EPS 12V to oznaczenie do dodatkowej wtyczki zasilającej.

http://manian.dreamwiz.com/board/view.asp?...&no=3140&page=1

(jest po chinsku czy Bóg wie w jakim języku ale dużo obrazków z któryh wszystko wynika)

To powinno rozwiac wszelkie wątpliwości. Wszyscy się pogubiliśmy, dlatego że jak się okazuje są dwie wersje Tagana np. 420W, U01 oraz U02 (już z nowym standardem). To nas wyprowadziło na złe pole i jedni myśleli, że ma drudzy (ja) że nie ma. No cóż tak jak powiedziałem na samym początku pisząc tego posta, dawno nie intereswoałem się kompami i mam trochę braków, teraz powoli nadrabiam B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale w komputroniku nie zawsze są podawane wszystkie informacje odnośnie EPS12V (no chyba,że jest inaczej). Ale zaraz zaraz Ty masz Tagana 330W ?? i masz 24 pinowe ?? Wydawało mi się że TAgany dopiero są w nowym standardzie od 380 W. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc nie ma Taganów 330W z zasilaniem 24 pinowym. Takie zaczynają się dopiero od 380W. Zresztą kto by zasilał taką konfigurację tak słąbą zasiłką, mimo, że jet on markowy, ja nie pokusiłbym się o takie złożenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, jest tak jak piszesz. Zglebilem sie bardziej w instrukcje i schematy w niej zamieszczone. Wszystko co napisze dotyczy nowych taganow, nie wiem jak tam twoj.

Tagan 330 ma 20 pinową wtyczke ATX "ATX 20-pin connector" oraz ową 4 pinową do dodatkowego zasilania, o ktora pytales na wstepie "12V/ P4 4-pin connector" (nie mylic z dodatkowymi 4 pinami dolaczanymi do 20, tych 330W nie ma).

Tagan 380W ma wtyczkę 20 pinową "Basic ATX12V 20-pin MBD Main Connection" oraz dołączaną "Additional 4-pin MBD Main Connector for BTX/ATX_V2.2" i ową tajemniczą 4 pinówkę "12V/ P4 4-pin connector".

Ciekawie jest w Taganie 420W który ma:

"Basic ATX12V 20-pin MBD Main Connection"

"Additional 4-pin MBD Main Connector for BTX/ATX_V2.2"

oraz DWA dodatkowe kable 4 pinowe które są opisane tak:

"Basic ATX/BTX 12V/P4 4-pin M/B Connector"

"Additional 12V/P4 4-pin M/B Connector for EPS12V (8-pin)"

Te dwa ostatnie są zaznaczone klamrą i opisane razem jako "12V/P4 4-/8-pin"

Pogubilem sie po co juz te wszystkie piny. W kazdym razie model wzwyż=jeden więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I am Weasel nie przejmuj sie ja też tego powoli nie rozumiem, dlatego cały ten post. Prawda płyty serwerowe często mają dodatkowe zasialania, ale z tego co udało mi się wyczytać to np płyta główna Intel Desktop Board D955XBK będzie wykorzystywała 24 piny zasilające i dodatkowe 8 :blink: !!!!!!!

http://pclab.pl/art14783-3.html Szok !!!!

To by tłumaczyło zimplementowanie w Taganie 420W jeszcze dodatkowych !!! Cieakwe co będzie potrzebne za parę lat??? Mała przydomowa elektrownia ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O nie nic wszczepiać sobie nie dam ale nie odbiegajmy od tematu. Wciąż pozostaje zagadką, które modele zasialczy, jakie złacza posiadają. Prawdopodobnie tylko pytając sprzedawcę można się czegoś dowiedzieć. Myślę, że Tagany możemy juz pominąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu pominac, Tagan 380W ma dokladnie to co ci potrzeba.

a gdzie w taganie mozna odczytac rev?? czy tylko sprzedawca moze to info podac....

U mnie jest napisane w instrukcji pod schematem konkretnego modelu w ramce na dole "rev no. A2; date 29.10.2004" Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu pominac, Tagan 380W ma dokladnie to co ci potrzeba.

Chodziło mi o to, że już wiem większość o Taganach teraz chciałbym dowiedzieć sie jak inne zasilacze. Tak jak wcześniej mówiłm Tagan jest ok ale zdecydujemy się na niego w ostateczności. Potrzebujemy wydajnej wentylacji obudowy i nawet jeśli zastosujemy dodatkowy wentyl to i tak przy dwóch kartach graficznych, athlonie 64 i dobrych pamięciach, no nie mówiąc o dysku twardym to może być zdeńka za gorąco, zwłaszcza, że będziemy wyciskać co się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy wiatrka 92mm nw wywiew z budy i niczemu nie będzie za goraco.

Puść na mniejsze obroty i bedzie niesłyszalny.

1449605[/snapback]

Mam taki zamiar (mam w budzie wentylator 80mm 870 obr/min i cisza kompletna==>>bez niego mój Tagan zagotował by mi sprzęt ), jeszcze tylko muszę przekonać kumpla do markowej obudowy (Big Tower) ale obawiam się, że może nam nie wystarczyć pieniędzy, i tak już ledwo mieścimy się w kosztach. Na zasilaczu nie będziemy jdnak oszczędzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi